Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van’ın önde gelen STK temsilcisi, kanaat önderi, siyasetçileri ve basın mensupları ile yemekte bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığına dair değerlendirmelerde bulunan Atalay, Demirtaş’ın adaylığını olumlu bulduğunu belirtirken, İhsanoğlu için ‘Statükonun adayı’ ifadesini kullandı. Çözüm sürecinin artık daha somut temeller üzerinde yürüyeceğini belirten Atalay, Van’da son zamanlarda vatandaşların tehdit edildiğini ve vergi toplandığını, hükümet olarak da bunu çok iyi bildiklerini belirterek; “Vanlılar bu tehditlerden korkmamalı. Biz neyin ne olduğunu iyi biliyoruz.” Dedi.

Ak Parti İl Başkanlığınca düzenlenen teşkilat toplantısı için kente gelen Atalay, Valilik tarafından Edremit ilçesindeki kanaat önderleri, esnafları, muhtarlar ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerine verilen yemeğe katıldı. Oteldeki yemekte konuşan Atalay, Van ve Hakkari ziyaretinin asıl amacının vatandaşlarla bir araya gelmek, seçim öncesi atmosferi görmek, çözüm süreciyle ilgili süreci paylaşmak olduğunu söyledi.

‘ŞİMDİ SANDIK MİLLETİMİZİN ÖNÜNDE’

Türkiye'de çok önemli seçim ortamı yaşandığını, ilk kez Cumhurbaşkanı seçiminin meydanlarda yapıldığını ve vatandaşların cumhurbaşkanını seçeceğini dile getiren Atalay, toplum olarak demokrasinin yeni boyutunun yaşandığını, geçmişte olumlu anılar bulunmadığını kaydetti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün seçilirken yaşanan sürecin herkes tarafından bilindiğini, seçimi yaptırmamak için birçok bahane üretildiğini, iki partinin genel başkan ve milletvekillerinin Meclise gelemediğini hatırlatan Atalay, “Yaşanan bu süreçlerin ardından, parti, hükümet olarak 'buna son verelim, cumhurbaşkanını millet kendisi seçsin' dedik. Şimdi sandık milletimizin önünde. Pazar günü milletimiz oyunu kullanacak ve kime daha fazla oy verdiyse o Cumhurbaşkanı olacak. Biz bunu demokrasimiz adına kazanım görüyoruz. 12 yıllık demokratikleşme adımları arasında önemli bir adım değerlendiriyoruz. Bunun değerini iyi bilmemiz gerekiyor. Her demokratik kazanıma önce bizim sahip çıkmamız gerekiyor. Başından beri analiz ediyoruz, gayet iyi seçim kampanyası yürüyor. Aday profillerini herkes çözdü artık. Her aday istediği yerde istediği konuşmayı yapıyor. Doğrusu bu açıdan bir sorun yok.” Dedi.

‘DEMİRTAŞ’I OLUMLU BULUYORUZ’

Anketlerde en az oyu alacak adayın bölgenin insanı ve bölgeden destek alan HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş olduğuna dikkati çeken Atalay, Demirtaş'ın aday olmasını olumlu bulduklarını, Kürtçü siyaset görüşünden gelen insanın Türkiye genelinde siyaset yapmasının, Türkiye siyasetine doğru evrilmesinin sevindirici olduğunu belirtti.
Atalay, parti olarak bunu istediklerini ve bölgeye has siyaset yerine ülke genelinde siyasetten yana olduklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Demirtaş'ın Türkiye ile ilgili düşüncelerini dile getirmesini kampanyanın önemli kısmı görüyorum ve olumlu buluyorum. İkinci aday Sayın İhsanoğlu. Ona kestirmeden 'statükonun adayı' demek uygun. Eski Türkiye'yi savunanların, yeni Türkiye'den rahatsız olanlar hepsi bir araya gelerek oluşturduğu çatının adayı. CHP ile MHP, birbirine çok benzediğini, birbirlerinden farklı olmadıklarını söyledik ama iki seçim bunu daha net ortaya koydu. Yerel seçimlerde bunu daha iyi gördük. Şimdi bir çatı oluşturdular, yanlarına paralel yapı ve irili ufaklı partileri aldılar. Hiç bir araya gelemeyecek partiler bir araya geldi. Burada vatandaşların dikkatini çeken, tek başına mücadele edemeyen MHP, CHP gibi partiler ancak bir araya gelerek, Ak Parti'ye ve gelişen yeni Türkiye anlayışıyla mücadele etmeye çalışıyor. Bu, bir araya gelme onları çok da güçlendirmiş görünmüyor. Tabanlarında 'biz bu adaya oy vermeyeceğiz' diyenler var. Tabii yandaşlarını korku sardı. Daha önce aldıkları oyun toplamını bile çatı aday alamayacak. Son zamanlarda Kılıçdaroğlu, Bahçeli'nin hırçınlaştığını görüyoruz ve anlıyoruz ki zordalar.”

‘ERDOĞAN’I DEVLETİN TEPESİNE GÖTÜRECEĞİZ’

Atalay, 2007 seçiminde Abdullah Gül'ü ortak aday yaptıklarını, şimdi de genel başkanlarını 12 yıllık sürecin ardından devletin başına göndermeye karar verdiklerini kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12 yıl önce ne ise şu anda da aynı olduğunu, her zaman dik duran, sözünü esirgemeyen, ülkesine ve milletine aşık olduğunu dile getiren Atalay, 12 yıldan bu yana Erdoğan'ın yanında, tüm kabinelerde yer aldığını, bu nedenle yakından tanıdığını ve güvendiğini, statükonun engellemelerine karşı gösterdikleri tavrın sonucunda liderlerini devletin tepesine götüreceklerini anlattı.

‘YEREL SEÇİMLER ÜZDÜ TELAFİ ETME ZAMANI’

Erdoğan'ın her zaman mazlumlardan yana, haksızlığın karşısında olduğunu, bunun hükümetin sosyal politikalarına bakarak görülebileceğini vurgulayan Atalay, “Statükonun adayının oy oranı birkaç puan düşmüş durumda. İnsanlar İhsanoğlu'nu tanıdıkça oy oranları düştü. Başbakanımıza biraz yüksek oy çıkaralım, daha güçlü olsun ve yoluna daha güvenli gitsin. Bunun için seçilemeyecek adaylardan ziyade Başbakanımıza oy istiyorum. Başbakanımız Van'la bütünleşmiş biri. Başbakanımızın deprem süresince gözü kulağı burada oldu. Para sıkıntısı çektirmedi bize. Başbakanımızın özel hakkı vardır, bunu katlamamız lazım. Bu kez Van'da Başbakanımıza jest yapın. Yerel seçim sonuçları Başbakanımızı üzmüştür. Şimdi bunu telafi etmenizi istirham ediyorum” Dedi.

‘BENİM DE DEVLETE GÜVENİM AZALMIŞTI’

Çözüm sürecinin iki yıldan bu yana devam ettiğini, silahların sustuğunu, can kayıpları yaşanmadığını anımsatan Atalay, bugüne zorlu safhalardan geçerek geldiklerini bildirdi.
Atalay, “Devlet, kendi vatandaşlarından kimine inancından, kimine etnik yapısından, dilinden dolayı karşı tutum takındı, zulmetti. Ceberrut devlet görüntüsü ortaya koydu. Kendi vatandaşının devlete güvenini azalttı. Benim de devlete güvenim azalmıştı çünkü devlet adil, adaletli değildi. Devlet adına insanlar yanlış tutum takındılar. İşkenceler, faili meçhuller, akla gelecek bütün zulümler, bunlar pek çok vatandaş kesimini devlete güvensiz hale getirdi. Yanlış gelişmeler, kuruluşlar, örgütlenmelerin ortaya çıkması bunlarladır. Adaletin olduğu yerde bunlar ortaya çıkmaz zaten. Ak Parti olarak bütün haksızlıkları bertaraf etmek, yapanlardan hesap sormak, eski Türkiye'yi yeni Türkiye haline getirmek, ülkeyi adaletle yöneten, dini, dili ne olursa olsun, farklılıkları adaletle yöneten devlet haline getirmek için politikalarımızı hayata geçirdik. Bizi hainlikle suçlayanlar var. Şu anda Türkiye'nin her yerinde büyük destek var, Türkiye normalleşiyor sorunlarını çözüyor. Ülkemizde bölünme yok, aksine insanlar birbirine daha fazla bağlanır hale geldi. Ak Parti olarak sorunu tamamen çözeceğimize inanıyoruz. Diğer partiler, Ak Parti'yi çıktığınızda kimi ırk, kimi bölge partisi. Türkiye'nin tamamında bizim dışımızda siyaset yapan başka parti yok. Biz bu toplumun adeta çimentosuyuz. Birbirine yapıştırıyoruz. Birliğin, bütünlüğün garantisiyiz.” Dedi.

‘SÜRECE SADECE MHP KARŞI ÇIKTI’

Çözüm süreciyle ilgili çok önemli adım attıklarını ve çözüm sürecinde yeni evre başlattıklarını dile getiren Atalay, “Mecliste ilk kez çözüm süreci adıyla yasa çıktı. Bu yasaya Meclisin yüzde 80'i oy verdi. Ak Parti, HDP, CHP oy verdi. CHP'ye bu konuda teşekkür ederiz, ilk kez bende varım dedi” ifadesini kullandı. Sürece sadece MHP'nin karşı çıktığına dikkati çeken Atalay, şemsiye yasa altında çalışmalarını yürüteceklerini belirtti.

‘SÜREÇ ARTIK DAHA GÜVENLİ’

Her kurumun Bakanlar Kurulu tarafından verilen görevleri yerine getireceğini söyleyen Atalay, “Çözüm sürecini yürütenler artık daha güvenli olacak. Böylece daha rahat çalışma ortamı olacak. Şimdi yol haritası çalışıyoruz, bundan sonra ne yapacağız, bunun yol haritasını çıkarıyoruz. Bu, çok somut olacak. Bugüne kadarki gibi genel olmayacak, her şeyin tarihi belli olacak. Bunu çalışıyoruz. Kurumlarımız, istihbarat teşkilatımız İmralı'yla, örgütle, biz siyaset kesimiyle görüyoruz ve bunları tartışıyoruz. Biz ana muhalefet partisiyle bu konuları rahatlıkla görüşmek istiyoruz. Şimdi bundan sonrası rahat yürüyecek. Hiç kimse tekrar çözüm sürecini geriye götürecek adımları atamayacak. Kimsenin mazereti kalmadı. Biz hükümet, devlet olarak kararlı ve samimiyiz.” Dedi.

‘YAZ SONUNA KADAR YOL HARİTASI TAMAMLANACAK’

Bugünlerde birilerinin köylere giderek vatandaşları ‘adayımıza oy vereceksiniz’ diye tehdit ettiğini, bu tehdidi duyan vatandaşların onlardan nefret ettiğine dikkati çeken Atalay, baskıyla kimsenin mesafe alamayacağını, bir zamanlar devletin görevlileri, jandarması tarafından yapılan baskı nedeniyle milletin devlete güveninin kalmadığını, şimdi de örgütün militanının aynısını yaptığını vurguladı. Yaz sonuna kadar yol haritasının tamamlanacağını, sonra adımların atılacağını dile getiren Atalay, “Hükümet olarak kararlıyız. İnşallah önümüzde örnekler var, diğer ülkelerin çözüm süreçleri var. Hepimiz bütün ayrıntıları bilir hale geldik. Bütün ayrıntıları çok dikkatle çalışıyoruz. Hükümet olarak bu konuda çözüm sürecine zarar verecek, zerre kadar zedeleyecek ifadelerden kaçınıyoruz. Türkiye'nin süreci yürütmesinden memnun olmayanlar var. Türkiye, huzura kavuşursa çok büyüyecek. Bunu istemeyenler var. Şimdi bile çevrenize bakın, Irak'ta kıyamet kopuyor. Irak'ta zorda olan insanların Türkiye'ye gelme çabası var. Türkiye güvenli bir liman” Şeklinde konuştu. Kanaat önderlerinin düşüncelerini dile getirdiği toplantı, İl Müftüsü Nimetullah Arvas'ın yaptığı duayla sona erdi.


(ŞEHRİVAN)

Editör: TE Bilisim