Ak Parti Van İl Başkanlığı ve Van Milletvekilleri 16 Nisan Referandum sonuçları sonrası bir basın toplantısı yaptı. Ak Parti İl Başkanlığı’nda düzenlenen toplantıda konuşan milletvekilleri ve il başkanı seçimin Türkiye’ye ve Van’ı hayırlı olmasını diledi.

 

Türkiye için büyük bir öneme sahip olan 16 Nisan Halk Oylaması önceki gün yapılan seçim ile tamamlandı. Yüzde 51 evet oyunun çıktığı Türkiye’de halk yeni anayasaya evet dedi. Türkiye’de birçok metropol şehrinde hayır çıkmasına rağmen Doğu ve Güneydoğu Anadolu yani Kürtlerin yoğun olduğu bölgelerden ciddi bir evet oyu çıktı. Van’da ise yüzde 57 oranında hayır, yüzde 43 oranında ise evet çıktı. Bu oranların ardından Ak Parti Van İl Başkanlığında sonuçlara yönelik bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan milletvekilleri ve il başkanı sonuçların ve yeni anayasanın hayırlı olmasını diledi. Toplantıda konuşan Beşir Atalay, Van’ın Pazar günü geçmişi telafi ettiğini ifade etti.

 

 

SOĞANDA: ÖNEMLİ BİR DÖNEMEÇTİ

Gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Ak Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, “Hem Türkiye’miz için hem bölgemiz için hem de Van’ımız için önemli olan bu halk oylaması tarihi bir dönemeçtir. 95 yıldır süregelen parlamenter sistemin yerine cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin oylandığı bir tarihi halk oylaması gerçekleştirdik. Bununla birlikte 35 yıllık darbe anayasası olan 82 anayasasının en büyük değişimini gerçekleştirdik. Bu süreçte Türkiye’miz büyük bir sınav verdi. Halkımız ve milletimiz büyük bir sınav verdi. Özellikle birçok kesimin ve dış ülkelerinde karıştığı bu süreçte halkın dediği oldu. Van’da da halkın büyük desteğiyle muazzam bir sonuç elde etti. Yüzde 40’ın üzerinden bir oy artışı ile Van halk oylamasına katkı sundu.” İfadesini kullandı.

 

 

“HERKESE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Yapılan çalışmalarda yer alan isimlere de teşekkür eden Soğanda şöyle konuştu: “Bu süreçte özellikle bir saha çalışması ve bu saha çalışmasında halk oylamasının bütün kesimlere mal olduğunu ve bütün kesimlerin elini taşın altına koyduğunu gördük. Bizim değerli vekillerimizin ve teşkilatlarımıza çabalarından dolayı teşekkürü borç biliyorum. Tüm il ve ilçe teşkilatlarımıza tek tek teşekkür ediyorum. Kendilerine minnettarım. Elleri hamurlu, ayakları çamurlu olan kadın kollarımız ve başkanımız Havva Duran hanımefendi ve tüm ekibine ayrıca teşekkür ediyorum. Gençlik kollarına da ayrıca teşekkür ediyorum. Van’da ilk defa 82 STK’mız bir araya gelerek bu sürece katkı sundu ve adlarını da Van evet platformu verdiler. Hepsine teşekkür ediyorum. Ve en önemlisi de Van halına teşekkür ediyorum. Birlikten ve birlikten yana tavır koyduğu için ayrıca teşekkür ediyorum.”

 

 

KAYATÜRK: YANLIŞ YAPAN HDP OLDU

Gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, “Öncelikle yaptıkları çalışmalardan dolayı tüm il ve ilçe teşkilatlarına teşekkür ediyorum. İlçe balkanlarımızla devamlı olarak kontak halindeydik. Eski ve yeni milletvekillerimiz bizimle birlikte çalışmalara katıldı. Dolayısıyla iyi bir birliktelik kazandık. Dosta düşmana bu birlikteliğimizi bundan sonra da göstermemiz gerekiyor. Bu partimizin lehine olduğu gibi herkesin de lehinedir. Birlikte ve beraberlikte hiç kimse kaybetmez. Herkes var gücü ile çalıştı ancak yanlış yapanla da oldu. Yanlış yapanlar bana göre Kürt halkını anlamayan HDP oldu. Bakın bütün her şeye rağmen bölgede bu pakete çok ciddi bir destek çıktı. Bizim Kasım seçimlerimiz çok kötü değildi. Kasım seçimlerine göre bile yüzde 30-40-50 civarı doğu ve güneydoğudaki Kürt halkı bu anayasa değişikliğine sahip çıktı. İşte HDP’nin gün be gün neden eridiğinin, halkın kendisinden neden uzaklaştığının en önemli işaretidir.” Dedi.

 

 

“EN BÜYÜK YANLIŞLARI 6-7 EKİM OLDU”

HDP’nin siyasette yanlışlar yaptığını dile getiren Kayatürk şöyle konuştu: “HDP belki bugüne kadar yaptığı en büyük yanlış bu değil. Çünkü HDP’nin ciddi yanlışları var. En büyük yanlışlarını 6-7 Ekim’de yaptılar ve 50 insanın ölümüne neden oldular. Daha sonra daha büyük bir yanlış yaptılar bir çukur siyasetine, hendek açıp, barikat kuran terör örgütüne sahip çıktılar. Bir yerde 30 insanı param parça eden bir bombacı katilinin cenazesine gidemedikleri için üzüldüler ama taziyesine gittiler. Dolayısıyla bu manada yanlış üzerine yanlış yaptılar. Belki en büyük yanlışları bu yeni anayasaya karşı çıkmaları değildi ama en son yanlışları bu oldu.”

 

 

KAYATÜRK: YANLIŞ YERDE DURDULAR

Kayatürk konuşmasına, “Siz bu kadar yanlış yaparsanız ve Kürt halkı adına siyaset yaptığınızı söyledikten sonra Kürt halkının yönünü burada olduğunu görmezlikten geldiğinizde eminim bu gün bir kamuoyu araştırması yapılırsa HDP birkaç puan daha kaybeder. Çünkü yine yanlış yerde durdu. Çünkü Türkiye’deki ulusalcılarla, hiçbir zaman Kürtleri düşünmemiş sosyalistlerle bir olmaya çalıştılar ve CHP’nin meydana getirdiği fırtınaya destek vermeye çalıştılar. Hamdolsun bu paket geçti. Dolayısıyla bu saatten sonra kimse oturduğu yerde başbakan belirleyemeyecek. Türkiye’de halkın yüzde 51’nin istemediği bir insan cumhurbaşkanı olamayacağına göre herkes kendisine çeki düzen verecek.” Şeklinde devam etti.

 

 

“HİÇBİR ZAMAN İSYAN ETMEDİK”

Hiçbir zaman isyan etmediklerini ifade eden Kayatürk, “Bu paketin eksiklikleri olabilirdi tabi ki. Ama bir parti ile birlikte yapılmış bir paketti. Allah’ın izni ile 17 Nisan sabahı itibari ile bu eksiklikleri gidermek için Ak Parti olarak ve paketi getiren irade olarak bir çalışma ortaya konuşacak inşallah. Ankara üzerine düşeni yapacaktır diye düşünüyorum. Biz inşallah bundan sonra huzurlu bir siyaset yapmak istiyoruz. Bu memleketin huzurunu bozan insanlara uyarımızı yapmak zorundayız. Çok açık ve net bir şekilde söylüyorum HDP’nin büyükşehir belediyesi dahil olmak üzere 12 belediyeyi almasına biz isyan etmedik. Meydanlara çıkmadık. 8 milletvekilinin 7’sini aldığı dönemde biz isyan edip meydanlara çıkmadık. Ama bizim şimdi isyan ettiğimiz bir şey var.” Dedi.

 

 

KAYATÜRK: VAN HALKINA MİNNETTARIM

Şiddeti kabul etmediklerini söyleyen Kayatürk son olarak şunları söyledi: “Artık yeter dediğimiz ve asla kabul etmeyeceğimiz şey onların şiddetidir. HDP eğer bir terör örgütünün katliamlarına karşı çıkmıyorsa hatta yer yer özellikle seçim dönemlerinde onları kullanıyorsa bu katliamların ortağıdır HDP. Ve biz asla ama asla bunu demokratik bir ülkede kabul etmeyeceğiz. Doğru dürüst bir çalışma yapıyoruz. Baktılar çok güçlü bir miting yaptık, baktılar Ak Partinin üstünlüğü bu memlekete gelecek diye bütün serserilerini Cumhuriyet Caddesine topladılar. Kadın erkek demeden herkese saldırıyorlar. Ve en sonda destek verdikleri adamlarıyla bizim ilçe başkanlarımıza, teşkilatlarımıza saldırıp onların yakınlarını şehit etmeye çalışıyorlar. Bugün güzel bir gün mutlu olduğumuz bir gün. Yeniden herkese çok teşekkür ediyorum. Van halkına minnettarım.”

 

 

ATALAY: BÖLGE BELİRLEYİCİ OLDU

Toplantıda son olarak konuşan Atalay ilk olarak şunları söyledi: “Rabbimize hamdolsun 17 Nisan’da güzel bir sabaha uyandık. İnşallah istikrarın ve huzurun müjdelediği bir geleceğe başladık. Bu geleceğin belirlenmesinde bu bölgenin oyları belirleyici oldu. Dün ki referandumunun sonucunun belirlenmesi bu bölgenin ve bizim şehrimizin başta olmak bu bölgenin oylarıdır. Bunu bir defa daha buradan söylemek istiyorum. Bu önemli bir tespittir. Hükümetimizin bu bölgeye bakışı ve getireceği hizmetler açısında biz bunu söylemek durumundayız. Daha da çok söyleyeceğiz. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız da bunu açık bir şekilde vurguladı ve Türkiye’de bunun çok iyi farkında. Bu çokça dile getirildi.”

 

 

“YENİ SİSTEM ÜLKEMİZ İÇİN HAYIRLI OLSUN”

Atalay yaptığı konuşmada, “Esasen illerimizde çıkan sonuçlara bakarsak bunu çok daha net bir şekilde görebiliyoruz. Sonuçlar milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun. Bundan böyle ülkemizde yeni bir Cumhurbaşkanlığı sistemi var. Milletin kararı başımızın, gözümüzün üstüne. Millet karar verdi ve tüm tartışmalar bitti. Yeni bir gündeyiz. Bu anayasanın ne getirip ne götürdüğünü Şubat ayından bu yana anlatıyor ve tartışıyoruz. Şu anda bugün bu konuya girmek istemiyorum ama Türkiye genelin bunun üzerinden Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız bunun değerlendirmesini yaptı. Ben daha çok Van ve bölge ile ilgili bazı değerlendirmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.” İfadelerini kullandı.

 

 

ATALAY: VAN GEÇMİŞİ TELAFİ ETTİ

Van’daki referandum sonucuyla ilgili de konuşan Atalay şöyle devam etti: “Van’daki referandum sonucu büyük bir başarıdır. Hem oy sayısı hem de geçen seçimlere göre oransal değişim olarak büyük bir başarıdır. Bunu kesin olarak ifade ediyorum. Tabi farklı tahminler içinde olduk ama önümüze çıkan yüzde 43 oran Van için büyük bir başarıdır. Ben bu anlamda Vanlılara teşekkür ediyorum. Allah razı olsun. Ben Cuma günü ‘Bu pazar geçmişi telafi edeceğiz’ demiştim. Bir gazetemiz de bunu manşet yapmış. Van geçmişi telafi etti. İnşallah bundan sonra Van’daki teşkilatlarımızın çalışmaları, Ak Parti’nin teşkilatlarının moral ve motivasyonu daha yüksek olacak. Bundan sonra Van’da daha farklı çalışacağız. Bundan sonra Van’da daha büyük hedeflere doğru yürüyeceğiz. Bu morallerle Van bizimdir. Yakın zamanda Van’ın ne kadar büyük değişimler yaşadığını hepimiz göreceğiz.”

 

 

“HEPİNİZ AMA HEPİNİZ ÇOK İYİYDİNİZ”

Atalay’da teşkilatlara ve diğer isimlere teşekkür etti. Atalay, “Teşkilatlarımıza burada çok teşekkür var. Ben hepsini saymıyorum. Hepiniz ama hepiniz çok iyiydiniz. Ben nereye gittiysem şunu duydum. Bu referandumda Ak Parti iyi çalışıyor Ben bunu gittiğim her yerde duydum ve bu anlamda hepinize çok teşekkür ediyorum. İl başkanımdan başlayarak, bütün teşkilatlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Teşekkür edecekler çok. Eski milletvekillerimize, bürokratlara, STK’lara teşekkür ediyorum. Van Ak Parti ailesi bu çalışmada büyük bir birlik ve bütünlük sergiledi. Bu anlamda emeği geçen herkes çok değerlidir. Bugün kendini ziyaret edeceğim Valimiz, emniyet müdürümüz ve garnizon komutanımıza teşekkür edeceğim.” Şeklinde konuştu.

 

 

ATALAY: HAİN SALDIRILAR YAŞADIK

Van’da referandum arifesinde yaşanan olaylar ve saldırılarla ilgili de konuşan Atalay şunları dile getirdi: “Tüm bu güzelliklere rağmen hainler tamda referandumda arifesinde huzurumuzu kaçırdılar. Çatak’ta biliyorsunuz 3 gün önce yol kontrolü yapan bir güvenlik birimiz patlayan bomba sonrası bir astsubayımız ve bir köy korucumuz şehit oldu. Onları uğurladık. Allah rahmet eylesin. Sonra referandumdan bir gün önce Muradiye’de ilçe başkanımızın aracına bir pusu kurdular. İbrahim Bey arabada yoktu. Bir amcasının oğlu şehir oldu biri ise yaralandı. Bunlar bizim acılarımızdır. Referandumu yine kana buladılar. Ancak millette bunları çok iyi görüyor ve değerlendiriyor. Biz şiddet yanlısı değiliz. İnşallah onların peşindeyiz. Bu anlamda failleri ile ilgili gereken yapılacak.”

 

 

“VAN’IN MESELELERİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Referandum sonrası yine Van’ın sorunlarını takip edeceklerini söyleyen Atalay, “Türkiye’nin ve Van’ın teşkilatımıza verdiği desteğe layık olmamız gerekiyor. Bizde hep beraber bizler söz veriyoruz. İnşallah Van’ın bize verdiği bu desteğe layık olmak içine elimizden gelen her şeyi yapacağız. Van’ın hizmetkarıyız ve Van’ın bütün meselelerinin takipçisi olacağız. Zaten Van için çalışıyoruz. Bundan sonrada çalışmaya devam edeceğiz. Bu moralle sizlerde çok daha iyi çalışacaksınız. Benim sizden isteğim şu günlerde sokağa caddeye çıkıp insanlara teşekkür edin ve insanlara selam verin. Biz bugün gezdik insanların yüzü gülüyordu. Bizde insanlara teşekkür ettik. Bu yeni atmosferi yayalım. Önümüzdeki hafta yeniden Van’a geleceğiz. Van’da Güçbirliği Platformu’nun yeni bir toplantısı olacak. Referandum sonrası Van’ın sorunlarını bir daha değerlendireceğiz. Bu anlamda çalışmalarımız devam edeceğiz.” Dedi.

 

 

“EMANETE RİAYET ÇOK ÖNEMLİDİR”

Bu hafta başlanana Kutlu Doğum Haftası etkinlikleriyle ilgili de konuşan Atalay şunları söyledi: “Ayrıca bu hafta Kutlu Doğum Haftası başlıyor. Bir hafta süreyle çok farklı faaliyet olacak. Sizlerde bu programlarda muhakkak yer alın. Kutlu Doğum peygamberimizi, efendimizin ve rehberimizin hayatı ile ilgilidir. Ben tavsiye ediyorum. Hz. Muhammed’in hayatı bizim rehberimizdir. O kitapları bir daha okuyun. Orada bizim için çok fazla ders var. Bu yılın ana teması da güven ve emaneti korumadır. Yani İslam toplumu Müslümanların bir arada olduğu toplum güven toplumudur. Herkesin bir birine güvenmesi anlamında önemlidir. Ve emanete riayet çok önemlidir.”

 

ATALAY: HAKKINI VERMEZSEK…

Van’da aldıkları oyların kendilerine bir emanet olduğunu söyleyen Atalay, “Bakın Van bu oylarını ile bize bir emanet daha verdi. Bizde bunu iyi koruyacağız. Hakkınız vermemiz gerekiyor. Hakkını vermezsek hesabını veremeyiz. Her emanetin birde karılığı var. Rabbim verdiği her nimetin birde şükrü var. O şükrü eda etmez zorundayız. İnşallah bu kutlu doğum haftası buna da vesile olur. Allah razı olsun Van Müftümüz Van için bir değer bir imkandır. Dini hayatta Van’da çok iyi bir yerde yer alıyor. Van’da merkezde 10 tane İmam Hatip Okulumuz var, çok sayıda medrese Kur-An kursu var. Yeni imam hatiplerin ve diğer dini birimlerin temeli atılmaya devam ediyor. Bu bölgede dini eğitim ve dini hayatın geleceğimizin garantisi olduğunu görüyorum. O hizmetlerde bu anlamda çok önemlidir.” İfade etti.

 

“SİYASET YAPANLAR ŞAPKASINI ÖNÜNE KOYMALI”

Van ve bölgeden çıkan sonuçları tüm partilerin iyi yorumlaması gerektiğini söyleyen Atalay, “Bu seçim sonucu Van’daki herkesi birazcık inşallah düşündürür. Van’da ve bölgede siyaset yapanlar şapkalarını önüne koyup düşünsünler. Bizde parti olarak aldığımız bu oylarlar ilgili parti olarak düşünecek ve görüşeceğiz. Hangi ilçeden neyiz ne oldu ne bitti bunları düşüneceğiz. Buradaki diğer partilerde düşünsünler. Biz ülkenin bütün meselelerinin dürüst, açık ve şeffaf siyasetle aşılacağına inanıyoruz. Siyaset her düşüncenin görüşüldüğü ve konuşulduğu platformdur. İddiası olanlar bu iddiasını siyasete taşır. Ancak şiddetin ve terörün siyasette işi yoktur. Dünyada böyledir. Bölge insanı bunu çok iyi görüyor. Özgürlük, hak ve hukuk açısında halk Ak Parti’nin neler yaptığı çok iyi biliyor. Bundan sonra inşallah bu bölge daha da bir değişecek. Partiler siyaset yapacaksa terörden ve şiddetten arınacaklar. İşte kampanyalar yürütüldü. Şiddet olmadıkça herkes kampanyasını yürütebilir.” Dedi.

 

ATALAY: BU RÜZGARI GENİŞLETELİM

İyi bir havanın yakalandığını ifade eden Atalay bu havanın devam etmesi gerektiğine işaret etti. Atalay son olarak şunları kaydetti: “Bu şehirde artık her şey çok daha güzel olacak. Bu morali ve bu rüzgarı herkese yayalım. Bunu yaparak bu rüzgarı genişletelim. Bir rüzgar yakaladık bu yüzden de bunu yayalım. Bunu herkesle de paylaşalım. İnşallah Güçbirliği’nde de bu rüzgarı gündeme getireceğiz. İlçelerimiz ile ilgili çok güzel başarılar var. Bu anlamda ilçelerimizde oyları en yüksek hale getirenleri tebrik ediyorum. En başarılı ilçelerimiz var. Burada iki kıstas var. Bir şu andaki oran olarak en yüksek yüzde 68’de Bahçesaray birinci sırada yer alıyor. Yüzde 58 ile Gevaş ikinci ve yüzde 53 ile Gürpınar üçüncü. Peki, bir önceki seçime göre yani 1 Kasım’a göre ise en çok oyunu artıran ilçemiz Gürpınar ilçemiz. Yüzde 26,5 oranlık bir oran var. İkinci en çok oyunu yükselten ilçemiz ise Bahçesaray yüzde 24 ve üçüncü oyunu en çok yükselten ilçemiz ise Çatak ilçesi ve oranı yüzde 22 olmuş. Diğer sıralamaları sizler biliyorsunuz zaten.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 

Editör: TE Bilisim