Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, ebediyete intikalinin 79'uncu yılı dolayısıyla Van, Bitlis, Muş ve Hakkari'de tören düzenlendi.

 

Van'da Valilik bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törende, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, anıta çelenk sundu. Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Van Devlet Tiyatrosu'nda devam eden anma etkinliğinde, Atatürk'ün hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisi sunuldu.

 

Atatürk konulu şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verildiği tören, Garnizon Komutanlığı Bandosu Atatürk'ün sevdiği şarkılar ve türkülerin okunmasıyla sona erdi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörlük binası önünde düzenlenen törende Rektör Vekili Prof. Dr. Murat Demirel Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve bayrak yarıya indirildi. 09.05'te çalınan sirenler eşliğinde yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşının okunmasıyla bayrak yarıya indirildi.

 

ERCİŞ

Erciş ilçesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79. yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.

 

Kaymakamlık bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Saat 09,05’te ise tüm ilçede siren sesleri eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Anma programı daha sonra Kaymakam Ferhat Kurtoğlu Çok Amaçlı Salonu’nda devam etti. Programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Erciş Sevim Kürüm Anadolu Lisesi Okul Müdürü Hikmet İrven yaptı. 108. Topçu Alay Komutanlığından bir subay tarafından da “Atatürk’ü Anlamak” adlı konuşmanın ardından, Erciş Sevim Kürüm Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından şiir, oratoryo ve Atatürk konulu diğer etkinlikler sunuldu. Program sonunda protokol üyeleri ve öğrenciler birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Anma programlarına Erciş Kaymakamı Mehmet Şirin Yaşar, Garnizon Komutanı Topçu Albay Kamil Tumba, Erciş Cumhuriyet Başsavcısı Harun Karahan, kurum amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

BAŞKALE

Van'ın Başkale ilçesindeki törende Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu ve sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Program kapsamında Başkale İmam Hatip Lisesi'nin konferans salonunda şiirler okundu, Atatürk'ün sevdiği türküler seslendirildi ve slayt gösterisi sunuldu. Anma programına Kaymakam ve Belediye Başkanı Vekilli Abdulselam Öztürk, Garnizon Komutanı Piyade Albay Tefik Abaşlıoğlu, Cumhuriyet Savcısı Erbil Demirel, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

BAHÇESARAY

Bahçesaray ilçesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79. yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Tören daha sonra Bahçesaray Yatılı Bölge Okulunun konferans salonunda devam etti. Günün anlam ve önemimi belirten konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiir okunarak, oratoryo ve Atatürk konulu diğer etkinlikler sunuldu. Anma etkinlikleri, Atatürk Haftası dolayısıyla düzenlenen atletizm, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi. Programa Bahçesaray Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mehmet Özcan ile kurum amirleri ve askeri erkan katıldı.

 

ÖZALP

Özalp ilçesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79. yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Kaymakamlık önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayan anma etkinliği, iki dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Daha sonra Özalp Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu salonda devam eden programda, günün anlam ve önemi belirten konuşma yapılarak şiirler okundu. Hafta nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle son bulan programa; Özalp Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ferhat Vardar, Milli Eğitim Müdürü M. Salih Aksoy, İlçe Müftüsü Nihat Koç, AK Parti İlçe Başkanı Orhan Yıldırımçakar ve öğrenciler katıldı.

 

GÜRPINAR

Gürpınar ilçesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79. yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Kaymakamlık binası önündeki anma töreni, Atatürk Anıtı’na çelenklerinin sunumuyla başladı. Çelenk sunumunun ardından saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla bayraklar yarıya indirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının adından sona eren tören, Atatürk Ortaokulu’nda devam etti. Programa katılan Gürpınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Osman Doğramacı, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Haluk Çakaroğlu, Jandarma Komando Taburu Komutanı Jandarma Binbaşı Alper Demir, Emniyet Amiri Şener Karaboğa, AK Parti İlçe Başkanı Halit Toktaş, kurum amirleri ve öğretmenler, öğrencilerin hazırladığı “Atatürk” konulu resim sergisini gezdi.

Ardından okulun konferans salonunda süren etkinlik, öğrencilerin günün anlam ve önemiyle ilgili şiirler okuması, zeybek ve müzik gösterisinin ardından sona erdi.

 

ÇALDIRAN

Çaldıran ilçesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 79. yıldönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi. Kaymakamlık binası önündeki anma töreni, Atatürk Anıtı’na çelenklerinin sunumuyla başladı. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı’nın okunduğu programa Çaldıran Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Tekin Dundar, Cumhuriyet Savcısı Erkan Sarı, 1. Hudut Tabur Komutanı Piyade Yarbay Ramazan Çokkıyak, İlçe Emniyet Müdürü Korkmaz Polat, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

 

BİTLİS

Cumhuriyet Medyanı'nda düzenlenen törende, Vali İsmail Ustaoğlu ve Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Aras Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bitlis Kültür Merkezi'nde devam eden anma programda, günün anlam ve önemini belirten şiir ile kompozisyonlar okundu.

 

Sinevizyon gösterimi, Atatürk ilke ve inkılapları ile Atatürk'ün en sevdiği türkülerin seslendirilmesinin ardından program sona erdi. Törene Vali İsmail Ustaoğlu, Bitlis Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Recep Yalçınkaya, Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, kurum amirleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

MUŞ

Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başlayan törende, saat 09.05'te saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Bu sırada Muş Belediyesi ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün (AFAD) yanı sıra tüm kamu kurum ve kuruluşlarına ait araçlar ve sivil otomobiller siren ve korna çaldı. Muş Öğretmenevi'nin konferans salonunda devam eden programda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sosyal Bilimler Lisesi öğretmeni Selman Kavşut, "Atatürk gibi düşünmek ve Atatürk gibi özgüven duygusu ve sabırla milli şuura dönüştürecek adımlar atmaya devam ettiğimiz sürece geleceğimiz daha bir güvence altında olacaktır. İnanıyorum ki bu adımları kararlılıkla attığımız sürece Türkiyemizin geleceği çok daha aydınlık, insanlarımız huzur içinde olacaktır." dedi.

 

Programda öğrenciler tarafından Atatürk konulu şiirler okundu, Atatürk'ün hayatının anlatıldığı "10 Kasım Son Yolculuk" filminin gösterimi yapıldı. Daha sonra Atatürk'ün sevdiği türküler seslendirildi ve fotoğraf sergisi açıldı. Programa Vali Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Piyade Albay Cem Karoğlu, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Mete, İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay İsmail Şahin, kamu kurum amirleri, askeri erkan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

Muş'un Malazgirt ilçesindeki anma programında da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenkler sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve Malazgirt Kültür Merkezi'nde anma etkinliği gerçekleştirildi.

 

HAKKARİ

Valilik bahçesinde düzenlenen törende Vali Cüneyit Orhan Toprak, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Emre Tayanç ve Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Atatürk Kültür Merkezi'nde devam eden törende, Atatürk'ün hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisi sunuldu, şiirler okundu ve öğretmenlerden oluşan koro türküler seslendirdi.

 

Zeybek gösterisinin sunulduğu program, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi. Törene Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Hakkari Başsavcı Vekili Mehmet Şirin Keleş, vali yardımcıları, kurum amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. (İHA-AA)

Editör: TE Bilisim