Van Cumhuriyet Savcılığı tarafından faaliyet yürüten ve aralarında Van Kadın Derneği'nin de (VAKAD) bulunduğu 10 dernek hakkında PKK ile bağlantılı oldukları iddiasıyla açılan kapatma davasının ilk duruşması dün görüldü. Duruşma ileri bir tarihe ertelenirken, VAKAD avukatı Müjde Tozbey Erden, derneğin deprem sonrası kaldığı konteynerde gizli arama yapıldığı iddiasıyla Van İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan ve o gün aramayı gerçekleştiren amir ile polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Van 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan ve 2 klasörden oluşan davanamede, PKK'nın kuruluşundan bu yana Öcalan'ın kadın yapılanmaları hakkında görüşleri ve talimatları detayı olarak yer aldı. Gizli tanık beyanlarının bulunduğu davanamede kapatılmak istenen derneklerinde bu talimatlar doğrultusunda hareket ettiği iddia edildi. Bu dernekler arasında 2004 yılından bu yana faaliyet gösteren Van Kadın Derneği de bulunurken, dernekle ilgili gizli tanık beyanları ile yapılan aramalardaki not ve yazılar bulunuyor.

 

AVUKAT ERDEN: DOSYA POLİS KANAATİ İLE OLUŞTURULDU

 

Kapatılma davası ile ilgili ilk duruşma dün Van 3'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya VAKAD'a destek olmak için CHP Van İl Başkanı Cemal Şen, Van ve il dışından 20 kadın derneği üyeleri katıldı. VAKAD'ın avukatı Müjde Tozbey Erden söz konusu dosyanın polisin kanaati ve yönlendirmesiyle oluşturulduğunu, VAKAD’ın deprem süresince idari makamların sorumluluk alması gereken konularda faaliyet gösterdiğini ve bunun idari makamların kadına yönelikle şiddetle mücadelede yetersizliğini ifşa ettiğini belirtti.

AVUKAT ERDEN: DAVANIN REDDİ GEREKİYOR

Avukat Erden, açılan kapatma davasının da bu durumu engellemeye yönelik bir girişim olduğunu dile getirerek, “Ayrıca usule aykırı aramayla elde edilen, hukuka aykırı delillerin dosyanın ve suçlamanın temelini oluşturuyor. Bu delillere dayanan davanın baştan reddi gerekiyor” diye konuştu. Diğer dernek avukatları da cevap dilekçelerini sunmak için süre talep etti. Ayrıca avukatlar, her derneğin faaliyet alanının farklı olduğunu, dolayısıyla her dernek için açılan kapatma davasının ayrı görülmesi gerektiğini belirterek, dosyaların ayrılmasını talep ettiler. Duruşma 17 Mayıs 2013 tarihine ertelendi.

ERDEN: HIRSIZ DEĞİL, POLİS GİRMİŞ

VAKAD Avukatı Müjde Tozbey Erden, deprem sonrası derneğin kullandığı konteynere hırsız girdiğini belirterek, “Bir yıl sonra davanameden öğrendik ki konteynere hırsız değil de polis girmiş. Bu nedenle Van İl Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan ve o gün gizli aramayı gerçekleştiren amir ve polisler hakkında suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu.

İŞTE KAPATMA DAVASI AÇILAN 10 DERNEK

Örgüt ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle kapatma davası açılan dernekler şunlar:
“Van-Mezopotamyada Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği', 'Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Demokratik Hukuk ve Yardımlaşma Derneği', 'Van Göç Sorunlarını Bilimsel Araştırma ve Kültür Derneği', 'Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği', 'Van Kadın Derneği', 'Van Hacıbekir Mahallesi Özgür Yurttaş Derneği', 'Seyit Fehim Arvasi Mahallesi Özgür Toplum Derneği', 'Yenimahalle Özgür Halk Derneği', 'Kürt Dili Araştırma ve Geliştirme Derneği Van Şubesi', 'Akköprü Mahallesi Demokratik Halk Derneği'.

Editör: TE Bilisim