Sabah saatlerinde Van Adliyesi'ne gelen avukatlar, Adalet Sarayının girişlerinde Van Cumhuriyet Başsavcısı Savaş Düzgün imzasıyla asılan ‘Kamu düzenin korunması açısından girişlerde avukat, personel, ve vatandaşların kapı detektörlerinden geçmeleri, çantalarını X-Ray cihazından geçirilmesi şeklinde güvenlik amaçlı denetim yapılacaktır’ yazısıyla karşılaştı. X-Ray cihazından geçmeden İçeri girmek isteyen avukatlar, polis tarafından uyarılınca Van Barosu'na bağlı avukatlar duruma itiraz edip, eylem yaptı. Van Baro Başkanı Murat Timur ve yönetim kurulu üyeleri de X-Ray cihazının kaldırılması ve durumun düzeltilmesi için Başsavcılıkla görüşme yaptı.


TÜMUR: SIKIYÖNETİM UYGULANIYOR

Görüşme sonrası Baro Başkanı Timur, adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Timur, taleplerinin Başsavcı tarafından olumlu karşılanmadığını söyledi. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırı sonrası avukatların adliye girişi ile ilgili ciddi problemlerin yaşandığını belirten Timur, “Adliyenin güvenliği, hakim savcı, avukat diğer adliye çalışanları ve yurttaşlar bakımından ortak öneme sahip bir sorundur. Bunla birlikte yaşanılan olayın ve bunun ortaya koyduğu güvenlik zaafının avukatların adliye girişi ile ilişkilendirilerek, yaşanılan olayın haksız ve mesnetsiz bir şekilde faturası avukatlara çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu şekilde toplumda avukatlar birer olağan şüpheli şekilde görülerek hedef tahtasına konulmuştur. Adliyede bir tür sıkıyönetim rejimi uygulanarak güvenlik zaafının giderilebileceğine ilişkin anlayış ve uygulamayı kabul etmiyoruz.” Dedi.


‘SUSKUN KALMAYACAĞIZ’

Bu gibi olaylar karşısında suskun kalmayacaklarını da kaydeden Baro Başkanı Timur, “Meslek onurumuz ve saygınlığımızdan ödün vermemiz beklenmemelidir. Bu tür davranışlar, kalıcı bir çözümü zorlaştıracağı gibi, yargı bileşenlerinin sergilemesi gereken dayanışma, karşılıklı saygı ve güven ortamını derinden sarsabilecektir. Baromuzun gösterdiği hassasiyeti, tüm yetkililerden bizler de bekliyoruz. Güvenlik sorununun çözümünde yargı görevi yapan diğer paydaşlarımızla eşit muamele ve meslek onurumuzun olduğunun bilinmesini isteriz.” Diye konuştu.


AVUKATLAR OTURMA EYLEMİ YAPTI

Avukatlar yapılan basın açıklamasın ardından ise tekrar içeri girdiler. Ancak X-Ray cihazından geçmedikleri için de polisler tarafından üst katlara alınmadılar. Bunun üzerine avukatlar girişte bulunan alanda oturma eylemine başlayıp, ıslık çalarak ‘Baskılar bizi yıldıramaz’ sloganları attı. Bir süre oturma eylemi yapan avukatlar, adliye girişinde halay çekti. Baro Başkanı Avukat Timur, X-Ray cihazının avukatlar için kaldırılmasını istediklerini, kaldırılıncaya kadar da eylemlerine devam edeceklerini söyledi.

 

Editör: TE Bilisim