Akdamar Adası sınırları içerisinde bulunmasına rağmen adı neredeyse hiç anılmayan Gevaş ilçesi bu yılki ayinde aktif rol alacak. Belediye Başkanı Sinan Hakan, dinlerin ve farklı kültürlerin buluşacağı bir sofrayı Gevaş merkezinde kurarak ayin sonrası herkesi barışın sofrasında buluşturacak. Bu yıl önemli konukların da katılacağı ayin sonrası düzenlenecek bu etkinlik ile Gevaş dünyanın izlediği bu ayinde bir ilki de gerçekleştirmiş olacak.

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, bu yıl 5’incisi düzenlenecek olan Akdamar’daki ayinde önemli bir organizasyon için kolları sıvadı. Ayinden hemen sonra öğle yemeğinde kurulacak bir sofrada dinler ve kültürlerin buluşmasına sağlayacak olan Hakan, Gevaş’ın merkezinde kuracağı o sofrada bir ilki gerçekleştirecek. Barışın sofrası olarak adlandırdığı bir organizasyon için hazırlıkları başlatan Hakan, geçtiğimiz günlerde Başepiskopos Aram Ateşyan ile bir araya gelerek ayin sonrası düzenleyeceği davet etti. Ateşyan’a ilettiği barışın sofrasına katılma teklifinden olumlu yanıt alan Hakan, Gevaş’ın merkezinde kuracağı ‘barışın sofrasında’ Ermeni ve Hıristiyan din adamlarının yanında Van ve Gevaş müftüsü olmak üzere bir çok din adamları, kanaat önderleri ve kentin önde gelen isimlerini aynı sofrada buluşturacak.

HAKAN: YÜZYILLIK BU GELENĞİ ÖNEMSİYORUZ

Gevaş’ın merkezinde kurulacak olan ‘barış sofrası’ organizasyonu ile ilgili Şehrivan’a özel açıklamalarda bulunan Sinan Hakan, önceki yıllarda ayinin yapılmasına rağmen adı hiç anılmayan Gevaş’ı bu kültürel ve tarihi organizasyonda ilçenin adını daha çok duyuracaklarını ve hem Hıristiyanlık hem de İslamiyet’in önemli merkezlerinden biri olan Gevaş’ın bundan sonra bu süreçte daha büyük katkılar sunacağını belirtti. Hakan, yapacağı bu önemli organizasyon ile ilgili olarak: “Ayin elbette Akdamar’da yapılıyor ve uluslararası anlamda önemli bir aktivitedir. Dünyanın önemli televizyonları yazarı ve bir çok kişi bunu takip ediyor. Akdamar Adası Gevaş’ta olmasına rağmen yapılan haberlerde Gevaş isminin geçtiği bir habere rastlanmıyor. Biz istedik ki Gevaş bu seneden itibaren bu ayinin ve aktivitenin merkezi olsun. Gelen insanlara biz Gevaşlılar olarak kendi evlerinde hissettirmek istiyoruz. Çünkü bu insanlar bize yabancı değil. Binlerce yıllık bir birlikte yaşama geleneği vardı. Dolayısıyla biz bunu önemsiyoruz. Hem kültürel anlamda hem de Gevaş’ın tanıtımı anlamında bunu gerçekleştirmek istiyoruz.” Dedi.

ÖNCE AYİN SONRA YEMEK

Hakan bu yıl Ermenilerin kendi ritüellerine göre düzenleyeceği ayinden sonra yapacağı yemek organizasyonu ile ilgili bilgiler de vererek: “Biz aslında barışın sofrası dediğimiz bu organizasyonu Van Kahvaltısı ile kurmak istiyorduk. Fakat inançları gereği Ermeniler ayinden önce yemek yemiyorlar. Haliyle biz de öğlen yemeğinde buluşacağız. Ayin her yıl olduğu gibi düzenlenecek ve ayinden sonra 45 dakikalık sonra bir konser olacak. Daha sonra kendilerini ve beraberindeki misafirlerini adadan alıp Gevaş merkeze götüreceğiz. Yemeği Gevaş merkez de yiyeceğiz ki Gevaş biraz sahiplenmiş olsun. Tabi bu yemekte de yine Van’ın geleneksel yemeklerinde oluşan bir sofrada misafirlerimizi ağırlayacağız” dedi.

ATEŞYAN İLE GÖRÜŞTÜ!

Bu organizasyon için hem Van’da hem de Ermeni din adamları ile görüşmeler yaptığını belirten Hakan, bu anlamda ayini yöneten isim olan Ateşyan ile de görüşüp kendisine teklifi ilettiğini söyledi. Hakan bu görüşme ile ilgili olarak ise: “Biz bu organizasyondaki önemli isimlerden biri olan Ateşyan ile de görüştük. Bu teklifimizi Ateşyan ile paylaştık kendisi çok mutlu oldu. Gayet iyi karşıladı. Tabi bu senenin farklı bir anlamı daha var. Çünkü Fener Rum Patriği Bartholomeos, ayrıca Türkiye Süryani patriği de orada olacak. Yine ABD ve diğer ülkelerden gelecek önemli din isimleri de orada olacak. Bu isimler de Gevaş’ta olacaklar. Haliyle bizim soframız önemli bir misyon yüklenecek. Biz de yeni Türkiye’nin de vizyonuna yakışır bir organizasyon yapacağız.” Dedi.

BU SOFRA DOSTULK VE KARDEŞLİĞE ÇAĞRI OLACAK!

Barışın sofrasında yer almaları konusunda Van ve Gevaş müftüsü ile birlikte din adamları ve kanaat önderlerini de davet edeceklerini belirten Hakan, aynı sofrada Vali, belediye başkanı ve bir çok önde gelen isme de çağrı yapacaklarını kaydetti. Hakan, “Biz Van’ın da önemli kesimlerinin katılacağı bu sofrayı sonraki yıllarda hem Gevaş’a ham de kente artı değer katacak bir kültürel zenginlik yaratacak bir adım olarak görüyoruz. Bu sofra öyle sıradan bir yemek sofrası olmayacak. Bu sofra Dostluk ve kardeşlik çağrısı olacak. Neden derseniz bu yıl 5’incisinin yapılacağı ayinin gerçekleştiği merkez olan Gevaş En eski Hıristiyan ve İslam eserlerinin bulunduğu bir merkezdir. Bana göre Gevaş kültür ve turizm anlamında Van’ın ortak merkezi. Bu anlamda duyarlılığı üst seviyede olan ve bu değerlerini bugün de yaşatabilen bir merkez haline getirebileceğiz. Belki sonraki senelerde bunu daha da zenginleştirerek, farklı etkinlikler de ekleyerek Van için uluslararası etkinliklerin olduğu bir hafta olarak yapacağız inşallah. Bu konuda herkesin de desteğine ihtiyacımız var.”

“BARIŞ VE DEMOKRASİ SÜRECİNE KATKI OLSUN”

Hakan son olarak bu sofranın barış ve demokrasi sürecine de katkı olarak görülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Biz bu sene belediyecilik anlamında da biraz hazırlıksız yakalandık. Aslında bizim kafamızda yapmamız gereken çok şey var. Bu noktada herkesin oturup üzerinde yol haritası belirlediği bir program yapmak istiyorduk. Ama bir seçim atlattık ve belediyeler oturmamıştı. O yüzden biraz geç kaldık. Fakat bu yemek aktivitesi ile bir adım attık. Bu da bizim Gevaş’ta yapacaklarımızın ilk adımı olacak. Bu uluslararası öneme sahip olan etkinliği nasıl bölgeye kazandırırız bunu düşünmemiz lazım. Bu anlamda 2015 yılı önemli bir yıl. Yani tehcirin 100’üncü yılı. Haliyle bu ayinin önemi daha büyük olacak. O yüzden bizim de daha hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bunun da gerekliliğine uygun hareket etmemiz lazım. Bu sürecin ruhuna uygun hareket etmek, biraz cesurca, özgüveni yüksek bir perdeden bakmak lazım. Türkiye’nin barış ve demokrasi sürecine katkı sunmak için geniş vizyonla yaklaşması lazım. İnşallah bu da buna vesile olacak.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim