Van’da dün yaşanan çatışmanın ardından gazeteciler güvenlik güçlerinin ‘etik’ olmayan muamelesine maruz kaldı. 1 polisin şehit olduğu, bir kişinin de öldürüldüğü çatışmanın ardından olay yerinde haber alma çabası veren Şehrivan Gazetesi muhabirimiz polisin sözlü ve fiziki müdahalesine maruz kalırken birçok gazeteci de haksız bir muamele gördü. Polis halkı bilgilendirme çabası veren meslektaşımıza silah çekerek edindiği görüntü ve fotoğrafları sildi.

 

Dün Van'da polise kimliği belirsiz kişiler tarafından düzenlenen saldırıda gazetecilerin gördüğü muamele tepkiye neden oldu. 1 polisin şehit olduğu çatışma kentte bir anda olağanüstü hareketlilik yaratırken, olay yerinde gazetecilerin gördüğü muamele eleştiri konusu oldu. Çatışmaların yaşandığı noktada zor koşullarda görev yapan gazetemiz muhabiri ve gazeteciler polisin sert tavrına maruz kaldı.

 

SİLAH ÇEKTİLER!

Alanda haber almaya çalışan gazeteciler polislerin hedefi haline gelirken alandaki gazeteciler sert muamelelere ve sözlü tacizlere maruz kaldı. Aralarında gazetemiz muhabirinin de bulunduğu gazetecilerin edindiği görüntü ve fotoğraflar polisin sözlü ve fiziki müdahalesi ile silindi. Söz konusu muameleyi gören gazeteciler ile polisler arasında tartışma yaşanırken daha sert müdahale ile karşılaşmamak isteyen gazeteciler olay yerinden ayrıldı. Çatışmalı sürecin başlamasından bu yana alanda zor koşullarda çalışan gazetecilerin gördüğü sözlü ve fiziki müdahaleler her geçen gün katlanarak devam ederken Vanlı gazetecilerin en büyük temsilcisi olan gazeteciler cemiyetinden de kınama geldi.

 

CEMİYETTEN JET KINAMA

Yaşanan bu olaydan sonra Vangölü Gazeteciler Cemiyeti’nden kınama gelirken, yapılan açıklama ile cemiyet üyesinin gördüğü muamele ile ilgili tepki yüksek sesle dile getirildi. Açıklamada haber alma özgürlüğü çabası veren cemiyet üyesi gazetecilere yönelik tavır kınanırken şu ifadeler kullanıldı; “Bugün Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bulunan Askerlik Şubesi civarında takip edildiklerini fark eden şahıslar ile polis arasında bir çatışma yaşanmış. Çatışma sonrasında olay yerinde haber alma çabası sarf eden meslektaşlarımız maalesef hiç de istenmeyen bir muamele ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu noktada Vangölü Gazeteciler Cemiyeti olarak hatırlatmak isteriz ki kentte güvenliği sağlamaya çalışan polislerle birlikte gazeteciler de bu süreçte çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır.”

 

“YAŞANANLARI KINIYORUZ”

Açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verilerek yaşananlar sert bir şekilde kınandı; “Gazeteciler de bu noktada kamuoyu yararına görev yapmaktadırlar. Bugün de yaşanan bu çatışma sonrasında olay yerinde bulunan ve halkı bilgilendirme çabasında olan gazeteciler polisin sözlü ve fiziki tacizine maruz kalmışlardır. Cemiyetimiz üyesi gazeteciler bugün yaşanan elim olay sonucu kamuoyunu aydınlatmaya çalışırken tasvip edilemez bir muamele görmüşlerdir. Şöyle ki olay yerinde görüntü ve fotoğraf alan meslektaşlarımız polisin mesnetsiz tutumuna maruz kalmış ve alanda aldığı tüm veriler polisin dayatması sonrası silinmiştir. Meslektaşlarımız bununla da yetinilmeyip tehdit ve baskı ile karşılaşmışlardır. Tüm yargılardan uzak olarak görevini yapmaya çalışan gazetecilerin haber alma özgürlüğünün kısıtlanamayacağını ve alanda çalışan gazetecilere nezaket dışı davranışlarda bulunulamayacağını bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bilinmelidir ki gazeteciler olayların aydınlatılması önünde bir engel değil kamuoyunun bilgilendirilmesi noktasında görev yapan aracı görevi görmektedirler. Sebebi ne olursa olsun, nereden gelirse gelsin bu tür davranışların bir daha yaşanmamasını temenni ediyor yaşananlardan sorumlu olanları kınıyoruz.” 

Editör: TE Bilisim