Van’da sabah saatlerinde başlayan Türkiye-İran Forumu’nun 3’üncüsü “Türkiye-İran İlişkilerinin Geliştirilmesinde İki Ülke Medyasının Rolü” oturumu ile tamamlandı.

 

Van’da 3’üncüsü düzenlenen Türkiye-İran Forumu yapılan açılış konuşmaları ve 3 oturum ile tamamlandı. Bugünde 3 oturumun yapılacağı forum dün “Türkiye-İran İlişkilerinin Geliştirilmesinde İki Ülke Medyasının Rolü” oturumu ile tamamlandı. Gerçekleştirilen oturumda konuşan İran ve Türkiye’de görev yapan gazeteci ve yazarlar 2 ülkenin medya gücünü konuştu. Toplantıda ilk olarak konuşan Daily Sabah Dış Haberler Editörü Yusuf Selman İnanç, Politik Analist Mohammad Ali Dastmali, İran Dışişlerinden gelen Mirhadi Mousavi, Ferzad Sametli ve yazar Vahdettin İnce 2 ülke medyasının rolleri hakkında konuştu ve sunumlar yaptı.

 

 

AYKAÇ: İRAN ‘YAKINIMIZDAKİ UZAK’

Gerçekleştirilen oturumda panelist olan gazetemiz Medya Grup Başkanı Ömer Aytaç Aykaç’ta iki ülke medyasının rolü hakkında yerel medyanın önemiyle ilgili bir sunum yaptı. Aykaç şunları kaydetti: “Burada medya adına çok değerli ve kıymetli çıktılar oluştuğunu düşünüyorum. Ben yapılan ilk Türkiye-İran Forumu’na da katılmıştım. Orada neredeyse bütün panelleri izlemiştim. Ardından çıkan başlıkta biz birbirimizi ‘Yakınımızdaki Uzak’ olarak tanımlamıştık. Genel olarak o toplantı genel içeriği böyle oluşmuştu. Bu kadar yakın mesafedeyken bir birimizi ya Avrupa ya da ABD gözüyle takip ettik.”

 

 

“TAMAMEN FARKLI BİR GÖZLE YANSITIYOR”

Medyanın farklı bir gözle olaylarını yansıttığını söyleyen Aykaç, “30-50 milyarlık dolarlık bir ticaret hacmi var. Fakat bize medyanın gösterdiği fotoğraflar da kimi zaman yakın ilişlerin olduğu kimi zaman ise çok sert iniş çıkışların olduğu bir medya göstergesi var. Tahran’da İranlı vatandaşlara Türkiye’ye gitmeyin çağrısı yapıldı. Biz bunu Nevruz dönemlerinde Türkiye medyalarında bol bol okuyor ve takip ediyoruz. Van geçtiğimiz yıllarda da bu yılda bir milyonun üzerinde turist ağırlarken bunun yüzde 90-95’ini İranlılar oluştururken buna rağmen bu tür haberler yapılıyor. Bizi çok etkilemese de Türkiye’nin batısını etkiliyor. Medya bu anlamıyla tamamen farklı bir gözle yansıtıyor.” Dedi.

 

 

“İRAN’IN, TÜRKİYE’DE TANITIMLARI YAPILMIYOR”

İran’ın Asr-ı Azadi Gazetesi ile yapılan kardeş gazete protokolüyle ilgilide konuşan Aykaç şöyle devam etti: “Ülkeler bir birini nasıl görüyor diye bunu araştırmak ve bilmek gerekiyor. İlk forumdan sonra çıkacak sonuç bildirilerini merak ediyordum. Biz bu toplantıların ardından biz medya olarak bir adım attık Şehrivan Gazetesi ile Asr-ı Azadi Gazetesi olarak kardeş gazete olma kararı aldık. Ve o tarihten sonra bir birimize veri göndermeye çalıştık. İran’da yapılan bir araştırma var. Buda Türkiye’de İran’la alakalı çıkan haber ve tanıtımlarla alakalıydı. Gördüğünüz gibi hiçbir etkileşim olmamış. Ancak İran’a baktığınız zaman İran’da Türkiye ile ilgili önemli haberler ve tanıtımlar yapılmış. Bölgedeki insanlar bir birlerini çok fazla da tanımıyorlar.”

 

 

AYKAÇ: MEDYA DOĞRU KULLANILMIYOR

30-50 milyar dolarlık pazar hacminde medyanın önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Aykaç, “Bunları gördükten sonra bazı analizler yapmak gerekiyor. Burada medyada yapılacak olan analizler önemlidir. Medya doğru kullanılırsa bu 35 milyar dolarlık payın 500 milyon dolarlık pazarını medya oluşturabilir. Medya doğru kullanılmıyor. Bu anlamda TASAM, Valilikler ve Ticaret Odaları çalışmalar yapıyor. Bunlarda çok fazla yeterli olmuyor. İran’daki gazete ve dergilere çok fazla reklam yapılmıyor. İlk kez bu yıl ticaret odası tarafından İpekyolu Dergisi’nde bir reklam çalışması oldu. İpekyolu’nda son olarak Van’la ilgili güzel bir tanıtım haberi yapıldı. Be n bu yerel anlamda önemli bir adımdı. Biz bir şeyleri değiştirmek istiyorsak işe birazdan yerelden bakmamız gerekiyor.” İfade etti.

 

 

‘GEL TANIŞALIM ÖNCE’ DEDİK

Gazete olarak İranlılarla ilgili yapılan haberlerle ilgili bilgiler veren Aykaç şunları ifade etti: “Gazete olarak manşetlerimizin manşetlerinin bir tanesinde ‘Gel Tanışalım Önce’ başlığı var. Biz Van’a gelen İranlıların sorunlarının yer aldığı bir araştırmayı gazetemizin manşetine taşıdık. Bu önemli bir çalışmaydı ve yol açıcı olacaktır. Bunun dışında ‘Ha Bahar Ha İranlı’ ya da ‘Van Sanki İran’ gibi manşetler atarak İranlıların fikirlerini aktarmak, onları anlamaya ve tanışmaya yönelikti. Burada biraz öz eleştiri yapmak gerekiyor. İranlılar burayı çok iyi biliyorlar. Onlar Türkçe konuşuyorlar, ancak biz oraya gitmeye çok arzulu değiliz.”

 

 

AYKAÇ: TÜRKİYE DAHA İYİ TANITILIYOR

Aykaç son olarak, “İran medyasında Türkiye daha iyi tanıtılıyor. İran tanıtımı Türkiye’de hiç yapılmıyor. İranlılar Türkiye’yi biliyor, Türkiye ve Vanlılar İran’ı tanımıyor. İranlılar Van’a daha çok geliyor. Türkiye İran’a çok az gidiyor. Karşılıklı medya işbirliği oldukça az. Doğu Azerbaycan Türkçeyi biliyor ancak biz tanımıyoruz. Türkiye turizmi İran’da tanınmış ve cazibe olmuş ama İran tanıtımı konusunda büyük bir boşluk var. Reklam pazarı büyük bir potansiyel ancak biz bunu kullanamıyoruz. Bir yerel medya mensubu olarak yerel medya temsilcileri olarak İran ile karşılıklı gidiş gelişlerin olması gerekiyor. Bizim onları, onların da bizi tanıması gerekiyor.” Şeklinde konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim