Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu’ndan (AYÖP) gazetemize ziyaret. Gazetemizin Yazı İşleri Müdür Yunus Emre Aykaç’la bir araya gelen AYÖP temsilcileri, yaşadıkları sorunları ve Nisan ayında 40 bin öğretmen ataması yapılması için birçok kurum kuruluş, siyasi parti ve STK ziyaret ettiklerini dile getirdi.

 

Van ili genelinde çalışmalarına sene başından başlayan AYÖP bu anlamda Parti il Başkanları, Eğitim Sendikaları, Sivil Toplum Kuruluşları, Van Valiliği ziyaretleri yaptı. Aynı zamanda 2015 Yılı Nisan Ayı içerisinde 40.000 öğretmen ataması yapılması isteklerini de sunan AYÖP bu isteklerini raporlar halinde sunuyor. AYÖP Van İli Temsilcisi Ali Eşref Atıcı öncülüğünde öğretmen adayları yaptıkları bir dizi ziyaretten bir tanesini de gazetemize yaptı. Yaşadıkları sıkıntıları dile getiren öğretmenler şu ifadelere yer verdi: “Okuduğumuz üniversitelerden mezun olduk. Ancak önümüzde büyük engel olan Kamu Personeli Seçme Sınavından 80’e yakın puan almamıza rağmen atanamadık. Öğretmen adayları olarak bu adaletsizliğe dur denilmesini ve bir an önce öğretmen ataması yapılmasını istiyoruz.”

 

“ÖĞRETMENLER BÜYÜK MAĞDURİYET YAŞAMIŞTIR”

Gazetemize yapılan ziyaretten konuşan AYÖP Van İl temsilcisi Ali Eşref Atıcı şu ifadelere yer verdi: “2012 yılında 4+4+4 sistemi ile boşta kalan 42.000 sınıf öğretmeni branşlara geçirilmiş ve bu şekilde branş öğretmenleri büyük bir mağduriyet yaşamıştır. Zaten 80 gibi puanlarla atanamayan öğretmen adaylarının önüne daha büyük bir engel koyulmuştur.

Türkiye genelinde 100.000e yakın ücretli öğretmen görev yapmaktadırlar. Ülkemizde ücretli öğretmen olabilmek için bile artık torpil aranmaktadır. Eylül ayında göreve başlayan ücretli öğretmenlerin bir kısmı ocak ayında istifa etmekte yerlerine yeni ücretli öğretmenler alınmaktadır. Mart, Nisan aylarına doğru 30.000e yakın ücretli öğretmen istifa etmektedir. İstifa etme sebepleri ise sınava 2-3 ay kala daha rahat ders çalışabilmektir. Bu sefer okullar boşalmakta öğrenciler tam bir eğitim alamamaktadır. Özellikle 8. Ve 12. Sınıfta okuyan öğrenciler sınava az bir süre kala öğretmensiz kalmaktadır.”

 

ATICI: BİZLERE YARDIMCI OLUN

Atıcı, başka branşlarda eğitim veren öğretmenlerin ne kadar faydalı olduğunu sorguladı. Atıcı, “Daha az ücret ödemek adına, ülkemizin genç fidanlarının, çoğu zaman branşında uzman olmayan ve hatta öğretmen dahi olmayan kişilere teslim edildiği ücretli öğretmenlik sistemi bugün çocuklarımız için kayıp bir eğitimdir. Hayvan yetiştiricisinin, şarap üreticisi mezununun, muhasebe mezununun, iktisatçının, maliyecinin hatta lise mezunlarının çeşitli branşlarda öğretmenlik yaptığı bir ortamdan çocuklarımız ne kadar sağlıklı eğitim alabilir. Var olan eğitimden ne kadar faydalanabilir. Lütfen eğitim ehil kişilerin elinde olsun ve öğretmenlerimiz artık hak ettikleri saygınlığı toplum içinde yeniden alsın. Bizler ücretli öğretmenliğin sonlandırılması için birçok çalışma, eylem ve imza kampanyaları yaptık. Fakat bu konuda en ufak bir gelişmenin hala olmaması bizlerde, bu yanlışın hala fark edilmemiş olma endişesini uyandırmaktadır. Lütfen bu konuda bir sonuç elde etmemiz için bizlere yardımcı olun ve ücretli öğretmenlik sisteminin kalkması için tüm yetki ve iradenizi çocuklarımız için kullanın. Özellikle 8. ve 12. sınıfta sınavlara hazırlanan öğrenciler mağduriyetler yaşamaktadır.” Dedi.

 

ÇOK SAYIDA ZİYARET YAPTILAR

Yaşanan sıkıntıları dile getirmek için yaptıkları ziyaretleri de açıklayan Atıcı şu ifadelere yer verdi: “Yaşadığımız sorunlar ve atama yapılması için gittiğimiz yerler şu şekildedir: Ak Parti, MHP, CHP, VAN TSO, Vali Yardımcısı İbrahim Dündar, Eğitim-Sen ve Eğitim Bir-Sen’i ziyaret ettik ve yaşadığımız sıkıntıları kendilerine sunduk.” Dedi. Atıcı son olarak, “Başta Ankara ve İstanbul’da olmak üzere 37.00e yakın üyeye sahip bir platform olan Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu Türkiye Genelinde Facebook ve Twitter üzerinden çalışmalarına devam etmektedirler. Takip etmek isteyenleri 2015 Şubat Ataması Platformu ( https://www.facebook.com/groups/2015SubatAtamasiPlatformu/?fref=ts ) Facebook sayfasından takip edebilirler. Van grubunu takip etmek isteyen kişiler de Van Ataması Yapılmayan Öğretmenler Platformu (https://www.facebook.com/groups/707943325957170/?fref=ts ) sayfasından takip edebilirler.” Sözlerine yer verdi.

 

TOPLANAN İMZALAR BAKANLAR KURULUNA SUNULACAK

Aynı zamanda Türkiye’de olduğu gibi Van’da da imza kampanyası düzenlediklerini söyleyen öğretmen adayları, Türkiye genelinde 1.000.000’a yakın imza topladıklarını ve bunu Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanacak olan Bakanlar kuruluna sunacaklarını söyledi. AYÖP temsilcileri ayrıca; kendilerine destek veren başta ailelerine, gece gündüz demeden atama için uğraşıp didinen imza toplayan internette aktif olan öğretmen adayı arkadaşlarına, Sendikalara, Parti il başkanlarına, destek veren basın mensuplarına ve halka teşekkür etti.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

 

 

Editör: TE Bilisim