ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/ERDAL ERBAŞ- Bahçesaray ilçesinde Salı günü akşam saatlerinde, üzerine çığ düşen minibüste bulunan 5 kişi hayatını kaybetti. O çığdan sonra kar altında kalan 2 kişiyi kurtarmak için olay yerine gelen ekipler, ikinci çığ felaketiyle karşı karşıya kaldı. Can kurtarma çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğü alan bir anda can pazarına döndü. Yaşanan ikinci felakette ise dün cansız bedeni çıkarılanlar ile birlikte 36 kişi hayatını kaybetti. İki gün içerisinde meydana gelen iki çığda toplam 41 can kaybı yaşandı. Çığda hayatını kaybedenlerden 11 asker, 9 güvenlik korucusu, 2 itfaiye eri, bir korucu olduğu bilgisi edinilirken hayatını kaybeden diğer isimlerin ise arama kurtarma ekibi ve Bahçesaray’dan gelen vatandaşlar olduğu açıklandı. İçişleri Bakan’ı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da bulunduğu kentte hayatını kaybeden şehit askerler memleketine uğurlanırken, diğer çığ şehitleri de kendi ilçelerinde ve mahallelerinde toprağa verildi. Tüm Türkiye’nin Van için gözyaşı dökerken, Van’daki görüntüler ise yürekleri parçaladı. Günlerdir hastane önlerinde, morglarda, mezarlıklarda feryat eden annelerin, ailelerin gözyaşları sel olup akarken dün gün boyu kentte siren sesleri yankılandı. Hayatını kaybedenlerin bir bir uğurlandığı kentte matem havası hâkim olurken, enkaz altında başka isimler olabileceği şüphesiyle alanda arama ve tedbir çalışmaları da dün gün boyu devam etti.

ÇIĞIN DÜŞTÜĞÜ BÖLGEDE DÜN 3 KİŞİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Van'ın Bahçesaray ilçesinde çığ düşen bölgede ara verilen arama kurtarma çalışmalarına dün sabahın erken saatlerinde yeniden başlandı. Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde çığın düştüğü Karabet Tüneli'ne 4 kilometre mesafedeki bölgede arama çalışmaları gün boyu devam etti. Sabah saatlerinde çığ felaketinin yaşandığı bölgeye giden Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve AFAD ekipleri, alan taraması yaptı. Ekipler, daha sonra dedektör köpeklerle bölgede arama çalışması yürüttü. Bahçesaray kara yolundaki Yukarınarlıca Mahallesi'nde önlem alan jandarma ekipler, güvenlik nedeniyle vatandaşların çığ bölgesine gitmesine izin verilmedi. Çevre illerden Bahçesaray'a gönderilen çok sayıda 112, UMKE, AFAD, Kızılay ekipleri köyde hazır bekletildi. AFAD tarafından başlatılan arama kurtarma çalışmaları sırasında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Faciada hayatını kaybedenlerin sayısı 41'e yükseldi.

BAKAN KOCA VEDA ETMEDEN SON VERİLERİ PAYLAŞTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van'ın Bahçesaray ilçesinde düşen çığla ilgili, "İki çığ olayında 41 kişi hayatını kaybetti. 4 kişinin daha çığ altında olduğunu, muhtemelen hayatlarını kaybettiğini, onlarla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyleyebilirim." dedi. Bakan Koca, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya ile çığda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziye ziyaretinde bulundu. İpekyolu ilçesindeki Hayırseverler Camisi taziye evinde ailelere başsağlığı dileyen Koca, önceki gün düşen çığ nedeniyle 5, önceki gün ise 36 kişinin hayatını kaybettiğini anımsattı. Çalışmaların devam ettiğini de hatırlatan Koca, kaza ve kadere iman ettiklerini ancak üzerlerine düşen sorumlulukların gereğini yapmakla sorumlu olduklarını bildiklerini söyledi. Bakan Koca, hastanelerde tedavisi devam edenlerin olduğunu belirterek, "77 hastamız müracaat etti. 4 hastanın yoğun bakımda tedavileri devam ediyor. Bütün hastalarımız içinde durumu ağır olan kimse görünmüyor." diye konuştu.

ÇIĞ ŞEHİTLERİ İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ

Van'da meydana gelen çığ faciasında şehit olan 11 asker, 9 güvenlik korucusu ile 2 itfaiyeci ile Hakkari’de el bombasının infilak etmesi sonucu şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Özgür Çelik ve çığ felaketinde hayatlarını kaybeden diğer vatandaşlar için tören düzenlendi. Şehit asker ve güvenlik korucuları için Van Jandarma Filo Komutanlığı’nda, siviller için ise Norşin ve Bahçesaray’da törenler düzenlendi. Türk bayrağına sarılı tabutların yan yana dizildiği törenin ardından şehit 12 asker Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 2 uçakla memleketlerine uğurlandı. Güvenlik korucuları, itfaiyeciler ve diğer siviller ise Van’da toprağa verildi.

TÜRKÇE-KÜRTÇE AĞITLAR YÜKSELDİ, YÜREKLERİ DAĞLADI!

Van- Bahçesaray karayolundaki 3 bin rakımlı Karabet Geçidi’nde önceki gün meydana gelen çığ felaketinde şehit olan 11 asker, 9 güvenlik korucusu, 2 itfaiye eri ile Hakkari’nin Çukurca ilçesinde el bombasının infilak etmesi sonucu şehit olan Piyade Sözleşmeli Er Özgür Çelik için Van Jandarma Filo Komutanlığı’nda tören düzenlendi. Törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, askeri erkan, şehitlerin yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şehitlerin Türk bayraklarına sarılı cenazeleri, tören alanına getirildikten sonra saygı duruşunda bulunuldu. Şehitlerin özgeçmişleri okundu, helallik istenip dua edildi. Törende yakınları, Türk bayrağına sarılı şehitlerin tabutlarına ve fotoğraflarına sarılarak gözyaşı döktü. Alandan, Türkçe ve Kürtçe ağıtlar yükseldi.

ŞEHİT ASKERLER BİR BİR MEMLEKETLERİNE UĞURLANDI

Şehitler Uzman Çavuş Özgür Işık Düzce, Uzman Çavuş Özen Akçam Artvin, Uzman Çavuş Ramazan Süslü Aksaray, Uzman Çavuş Ufuk Deniz Kastamonu, Jandarma Astsubay Çavuş Fatih Karagöz Kocaeli, Uzman Onbaşı Osman Karaca Tokat, Uzman Onbaşı Cihat Erat Erzurum, Uzman Çavuş Muammer Keskin Aydın, Uzman Çavuş Oğuzhan Ulaş Avcı Kars, Uzman Çavuş Mesut Deniz Kahramanmaraş, Uzman Onbaşı Tarkan Karaca Eskişehir, Piyade Sözleşmeli Er Özgür Çelik’in naaşı Kayseri’ye gönderildi. Öte yandan Güvenlik korucuları Hekim Kazgan, Nimet İnçamur, Abdulselam Mantaş, Tahsin Karan, Bayram Bulcar, Metin Mantaş ve Mehmet Esen için Van Jandarma Filo Komutanlığında düzenlenen törenin ardından Van'ın Çatak ilçesinde toprağa verildi.

ÇIĞDA HAYATINI KAYBEDEN 6 KİŞİ İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ

Van Adli Tıp Kurumundaki otopsi işlemlerinin ardından Muzaffer Kaya, Mehmet Emin Kurt, Hayrettin Durak ve akraba olan Übeyt, Sadık ile Hayrettin Kapağan'ın cenazeleri Norşin Camisi'ne getirildi. Burada kılınan namazın ardından İl Müftüsü Ömer Keskin dua etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Emin Bilmez ile vatandaşlar, 6 kişinin Türk bayrağına sarılı tabutlarını omuzlarında taşıyarak cenaze aracına bıraktı. Cenazeler, kent merkezindeki Karşıyaka ve Eskişehir mezarlıklarına defnedildi. Hastanelerde yapılan ziyaretler ve arama kurtarma ile ilgili çalışmalardan sonra İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca kentten ayrıldı.

NE OLMUŞTU?

Salı günü saat 17.00 sıralarında Van-Bahçesaray kara yoluna çığ düşen minibüste bulunan 5 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, 6 kişi ise sağ olarak kurtarılmıştı. Çığ altında kalan 2 kişiyi kurtarma çalışmalarına elverişsiz hava koşulları dolayısıyla 01.00 sularında ara verilmişti. Çarşamba günü çığ altına kalan 2 kişiyi kurtarmak için bölgeye yaklaşık 350 kişilik bir ekip sevk edildi. Kurtarma çalışmaları yapıldığı sırada ikinci çığın düşmesiyle aralarında jandarma ve güvenlik korucularının da bulunduğu çok sayıda kişi çığ altında kaldı. Bölgede bulunan vatandaşlar ve görevliler çığ altından 63 yaralı ve 11'i jandarma, 9’u güvenlik korucusu olmak üzere 33 kişinin cansız bedenini çıkardı. Önceki gün ise çığ altından 5 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. 2 çığda hayatını kaybedenlerin sayısı dün itibari ile 41’e yükselmişti. Bölgede arama çalışmaları dün de devam etti.

Editör: TE Bilisim