Ramazan’ın ilk günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu ağırlayan Van’da dün de Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak vardı. Van ve Hakkari gibi kentlerde bir takım ziyaret ve programlara katılmak üzere bölgeye gelen Albayrak, Van’daki iftar ve vatandaşlarla buluşma programlarından önce Hakkari’deydi. Albayrak’ın Hakkari ziyaretinde sadece Hakkari’yi değil Van ve bölgedeki tüm illeri ilgilendiren çarpıcı petrol açıklaması güne damgasını vurdu.

 

Dün iftar programına katılmak ve bir dizi programlarda Vanlılar ile bir araya gelmek üzere kente gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Van ziyareti öncesi günde bomba gibi düşen bir müjdeyi Hakkari’den verdi. Van’a gelmeden önce Hakkari’nin Çukurca ilçesinde kurulan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı petrol arama sahasında incelemelerde bulunan Albayrak, Van’a da ilgilendiren kentler için Petrol arama müjdesi verdi. Bölgede uzun dönemdir çalışmaların yapıldığına vurgu yapan Albayrak, Hakkari’de başlayan kazma işlemlerinden sonra sondaj faaliyetlerinin önümüzdeki aylarda neticeleneceğini söyledi. Albayrak Van’a da uzanacak olan çalışmalarla ilgili olarak ise: “Yeni dönem başlıyor. Önümüzdeki dönem Şemdinli'den Cizre'ye kadar, kuzeyde Van'dan Siirt'e kadar alan içinde çok yoğun uçakla gravite veri toplama işlemine başladık. Bu çok önemli bir adım. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen adım. Uçakla bölgede gravite verileri toplayacağız, hem de kara sismik detaylı çalışmaları yoğunlaştırarak uzun yıllardır halkımızın konuştuğu sınır bölgemizdeki yer altında ne var, bu adımlarla inşallah Türkiye'nin gelecek yıllarına her alanda olduğu gibi enerji, yer altı kaynakları, madencilik alanında da sağlam bir adım atacağız.” Dedi. Albayrak Hakkari’den sonra Van’a gelerek Van’daki programlara katıldı.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Güneydoğu'da petrol kalitesinin ölçüldüğünü açıkladı. 4 merkezdeki kalite taraması yapılacak, verimli yerlerden petrol çıkarılacak. Albayrak, son zamanlardaki aktif enerji siyasetleri çerçevesinde, sadece derin deniz sondajcılık faaliyetleri değil, aynı zamanda kara aramacılığı noktasında da daha aktif siyaset yürüteceklerini yoğunlukla ifade ettiklerini anımsattı.

 

IRAK SINIRINA 3.5 KM UZAKLIKTA İLK KUYU

 

Bu sürecin bir adımı olarak bugün Irak sınırına 3.5 kilometre uzaklıktaki bölgede çalışma başlattıklarını belirten Albayrak, şunları kaydetti: "Çok potansiyeli olan bir sahamız. Burada yerli mühendislerimizle, bölge halkıyla kuyumuzun ilk kazma işlemini başlattık. 4 bin 450 metrelik hedef sondaj stratejisiyle önümüzdeki aylarda kuyunun neticelerini alacağız. Süreç, bu kuyuyla, Çukurca'da oluşacak adımla bitmeyecek.

 

VAN’DAN SİİRT’E, ŞEMDİNLİ’DEN CİZRE’YE KADAR BİR BİR AĞ OLUŞTURULUYOR!

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Yeni dönem başlıyor. Önümüzdeki dönem Şemdinli'den Cizre'ye kadar, kuzeyde Van'dan Siirt'e kadar alan içinde çok yoğun uçakla gravite veri toplama işlemine başladık. Bu çok önemli bir adım. Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen adım. Uçakla bölgede gravite verileri toplayacağız, hem de kara sismik detaylı çalışmaları yoğunlaştırarak uzun yıllardır halkımızın konuştuğu sınır bölgemizdeki yer altında ne var, bu adımlarla inşallah Türkiye'nin gelecek yıllarına her alanda olduğu gibi enerji, yer altı kaynakları, madencilik alanında da sağlam bir adım atacağız" dedi.

 

MADEN VE PETROL ARAMALARINDA YENİ DÖNEM

 

Yeni ve güncel verilerle iyileştirilecek gravite veri altyapısı sayesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı(TPAO) gibi kurumlar jeolojik ve jeofizik haritalarını güncelleyerek maden ve petrol arama amaçlı yorumlarını geliştirebilecek. Daha sonra ilçe merkezinde esnafı ziyaret eden Albayrak, vatandaşlarla sohbet etti. Programa, Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Kaymakam ve Belediye Başkan Vekili Temel Ayca, Yüksekova 3. Tümen Komutanı Tümgeneral Metin Tokel, 2. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Ersay, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, AK Parti İl Başkanı Emrullah Gür, bakanlık bürokratları ve vatandaşlar katıldı. Bakan Albayrak ardından da Van’daki iftar ve vatandaşlarla buluşma programına geçti.  

Editör: TE Bilisim