İçişleri Bakanı Efkan Ala, bakanlığının bütçesi üzerinde yapılan görüşmelerin ardından komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Muhalefetin tepkileri karşısında zor anlar yaşyaan Bakan Ala çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BAKAN İLE MUHALEFET ARASINDA "SAYGISIZ" GERİLİMİ

Bakan Ala, yöneltilen soruların çoğunu cevapsız bırakması tartışmalara neden oldu. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, “Sorduğumuz sorulara cevap ver. Saygı göster. Saygısız” diye tepkisini dile getirirken diğer muhalefet milletvekilleri de soruların yanıtlanmamasına tepki gösterdi. Bakan Ala ise “Siz sorunuzu sorarsınız hangisine cevap verip vermeyeceğimi ben bilirim. Saygılı olun” diye cevap verdi.

OSLO GÖRÜŞMELERİNİ BAŞKA ÜLKENİN GİZLİ SERVİSİ SIZDIRDI

Oslo görüşmeleriyle ilgili olarak da Bakan Ala, “Oslo’da başarılı görüşmeler yapıldı. Başka bir ülkeye ait gizli servisin, görüşmeyi paralel yapıya sızdırmasıyla süreç sekteye uğradı. Sekteye uğramazsa önemli mesafe katedilecekti. PKK’nın silahlı unsurları yurtdışına çekilmeye başladı, Gezi olayları çıktı. Süreçte yeni adım atılacaktı Kobani eylemleri başladı” dedi.

TALTİFLERİN GERİ ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Bakan Ala, polislere verilen taltiflerin geri alınacağı yönündeki soruya, “Taltifleri geri alma gibi bir niyetimiz de yok, böyle bir kural da yok. Ancak soruşturmalar sonrasında bir durum çıkarsa buna bakılır. Ancak şuan geri alınması söz konusu değil” diye yanıt verdi. Van'daki Kobanî olaylarının ardından bir polis panzerinin yol üzerindeki araçları yanan araçlarının üzerine sürdüğünün ortaya çıktığı görüntülerle ilgili de konuşan Ala, olayla ilgili ilginç de bir ayrıntı paylaştı.

VAN’DA ATEŞE SÜRÜKLENEN 2 ARAÇ DA EMNİYETE AİT

Kayıp çocukların bulunmasıyla ilgili elektronik ortamdan da yararlanacaklarını ve yeni mesaj sistemine geçeceklerini de kaydeden Ala, “2013 yılında 20 bin 953 çocuk kayboldu. 20 bin 433’ü bulundu. 2014 yılında ise 21 bin 960 çocuk kayboldu. 20 bin 11’u bulundu. Hedefimiz tüm çocukları bulmak” dedi. Van’da Kobani gösterileri sırasında polisin sivil araçları ateşe sürüklenmesiyle ilgili olarak ise “Ateşin içine sürüklenen sivil 2 araçta polise ait. Yani emniyete ait sivil araçlar. Bu da olayı daha vahim bir hale getiriyor. Olayla ilgili soruşma sürüyor” dedi. Bingöl Emniyet Müdürü’ne yönelik saldırı ile ilgili ise Bakan Ala, “Bingöl Emniyet Müdürü’ne saldırıyla ilgili 3 şahıs adli makamlarca tutuklandı. Saldıranlar, başka silahlar alıp yer değiştirebilirler. Bu durum daha öncede karşılaştığımız durum. Diyarbakır’da yardım yataklık yapan bir kişi de yakalandı, yaptığı itiraflar var. Çeşitli iddialar var, araştırıp soruşturulması gerekir. Yüksekova’daki saldırıyla ilgili de 2 kişi tutuklandı” diye yanıtladı.

247 TOMA VAR

Bakan Ala, Güvenlik Bakanlığı’nın kurulacağı yönündeki iddialara ise Güvenlik Bakanlığı’nın kurulmasının söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Ala, emniyete alınan TOMA’ların ihalesinin Kamu İhale Yasası çerçevesinde yapıldığını, saklı gizli bir durumun söz konusu olmadığını şuanda emniyetin 247 TOMA’sının olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim