ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/HAMİT KARAKUŞ- Bir dizi açılış ve incelemelerde bulunmak üzere Van’da bulunan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Van’da hem bürokratik hem de siyasi bir dizi programlara katıldı. Van ziyaretinde geçtiğimiz hafta müjdesi verilen Van Bölge Adliyesi’nin açılış müjdesini veren Gül, katıldığı 3 ilçe seçim bürosu açılışında ise seçimlere dair iddialı mesajlar verdi. Hukuktaki gelişmelere dem vuran Gül, “31 Mart seçimlerinde bunun cevabını sandıkta vereceğiz. Bu ülkeye yaparsa yine AK Parti yapar, diyoruz. Biz özgürlüklerin önünü açacağız.” Dedi. Seçim konuşmasında, “Avcıların burada işi yok, diyeceğiz.” Sözlerine yer veren Gül: “31 Mart'ta AK Parti'ye destek vereceğiz.” Dedi. Bakan Gül, Bölge Adliyesi için ise: “Van Bölge Adliyesi’nin kurulmasıyla ilgili kararımızı aldık. Önümüzdeki aylarda hizmete başlayacaktır. Binamız hazır, Hâkimler ve Savcılar Kurulumuz atamasını yapacaktır. Yaz Kararnamesi’nde buraya istinaf mahkememizi kurmuş olacağız.” dedi.

BAKAN GÜL’ÜN VAN TEMASLARI

Van Adliye Sarayını ziyaret eden Bakan Gül, daha sonra Van Valiliğine geçti. Bakan Gül, burada Valilik Şeref Defterini imzaladıktan sonra Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’in makamına geçti. Valilik ziyaretin ardından Van Devlet Tiyatrosu karşısında bulunan Kültür Sokağı esnafını ziyaret eden ve oradaki gençlerle bir araya gelen Gül, daha sonra AK Parti Tuşba, İpekyolu ve Edremit seçim bürolarının açılışını gerçekleştirdi. Gül, ilçe seçim büroları açılışının ardından, kentten ayrılmak üzere Van Ferit Melen Havalimanına geçti. Bakan Gül’e, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas ve AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu da eşlik etti.

BAKAN GÜL’DEN ‘VAN BÖLGE ADLİYESİ’ MÜJDESİ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Van Adalet Sarayı’nda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Gül, Van Bölge Adliyesi’nin kurulması kararı aldıklarını ve önümüzdeki aylar içerisinde hizmete başlayacağının müjdesini verdi. Bakan Gül, “Van Bölge Adliyesi’nin kurulmasıyla ilgili kararımızı aldık. Önümüzdeki aylarda hizmete başlayacaktır. Binamız hazır, Hâkimler ve Savcılar Kurulumuz atamasını yapacaktır. Yaz Kararnamesi’nde buraya istinaf mahkememizi kurmuş olacağız. Böylece güven veren adalet bağlamında yargının daha fazla adil, makul sürede yargılanmasını tamamlaması, yargının hızlanması ve yargıya güvenin artması anlamında önemli bir adım daha atılmış olacak. Hem yargı camiamızın hem Van ve Bölgemize hayırlı olmasını diliyorum, temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

GÜL: LOJMANLARLA İLGİLİ YAKIN ZAMANDA GEREKLİ NETİCELERİ ALACAĞIZ

Van Adliyesi’nin hâkim, savcı ve personel sayısı itibariyle sorunları olmayan bir adliye olduğunu dile getiren Bakan Gül, “Hükümetimiz bu konu büyük yatırımlar yaptı. Önemli mesafeler kat ettik. Lojmanla ilgili hususları arkadaşlarımızla değerlendirdik. Bu konu ile ilgili en yakın zamanda gerekli neticeleri almış olacağız.” dedi.

GÜL’DEN 28 ŞUBAT POST-MODERN DARBE AÇIKLAMASI

28 Şubat Post Modern Darbenin yıl dönümü olduğunu da hatırlatan Bakan Gül, “28 Şubat günü darbe girişimi yaşandı. Türkiye demokrasiye ne zaman yaklaştıysa, hep darbelerle demokrasi kesintiye uğratılmak, hatta ortadan kaldırılmak istenildi. 27 Mayıs, 12 Mart muhtırası, 28 Şubat, 27 Nisan e-muhtıra ve 15 Temmuz darbe girişi, hep demokrasinin ortadan kaldırılmasına yönelik karşımıza çıktı. ‘Bin yıl sürecek’ denilen bu darbe, aradan çok uzun süre geçmeden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, milletimizin desteğiyle tüm uygulamaları sona erdirilmiş. 28 Şubat’tan günümüze çok önemli mesafeler kat edilerek, Türkiye’nin demokrasisi güçlendirilmiştir. Bu uğurda demokrasinin daha da güçlenmesi için mücadelemiz sürecektir” diye konuştu.

“DARBECİLERİ YARGILAYAN BİR YARGI VAR”

Bugün artık darbecileri yargılayan bir darbe olduğunu ifade eden Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişte 28 Şubat brifinglerine selam duran, darbecileri ayakta alkışlayan, ‘sizi buraya tıkayan güç böyle istiyor’ diyen, ülkenin seçilmiş başbakanını idam sehpasına götüren, bir sağdan bir soldan gençlerimizi idam sehpasına götüren zihniyet, darbecinin yanında duran bir yargı vardı. Ama bugün 15 Temmuz darbe girişimi, 28 Şubat darbecilerini yargılayan bir yargı var. Yargı daha önce darbecilere selam dururken, bugün darbecileri yargılayan bir yargı var.” dedi.

“FETÖ BUNUN TEMEL GÖSTERGESİDİR”

Bu ülkede yargıyı bir güç manivelası olarak gören zihniyetlerin hep olduğunu dile getiren Gül, “Tüm bu mücadele yapılırken, temel çizgimiz adaletten ve hakkaniyetten ayrılmamaktır. Bu ülkede yargıyı bir güç manivelası olarak gören zihniyetler hep oldu. En yakın zamanda FETÖ bunun temel göstergesidir. FETÖ’cüler kendisinden olmayanları fişleyerek, dinleyerek, usulsüz bir takım deliller oluşturarak, kumpaslarla Türkiye’de sandıktan çıkmayan bu anlayışı iktidara getirmek için 17-25 Aralık darbe girişimini yaptılar. Türkiye’de bir korku imparatorluğu oluşturarak, yargıyı bu güç alanlarında bir manivela olarak kullanmaya çalıştılar. Ama bugün yargı önünde hesap vermektedirler. Bizim yargımız; adaletten şaşmadan, hakkaniyetten şaşmadan bu mücadelesini vermektedir. Aksi takdirde bir öncekilerden farkımız olmaz. Hiçbir şekilde, zerre kadar hukuktan taviz vermeden, hukuk sınırları içerisinde kalarak, hukuki güvenceyi koruyarak bu mücadele verilecektir. Bu mücadeleyi verirken de masum ile suçluyu ayırt ederek, mücadeleyi bihakkın yapmak en önemli kırmızıçizgimizdir. Diğeri de kararlılıktır. Kararlı bir şekilde Türkiye’nin demokrasisini, hukukunu, anayasasını geri etmek isteyenlere karşı mücadelemiz kararlı bir şekilde devam edecektir. Bugün bu mücadeleyi yapmaktayız” diye konuştu.

“HUKUKİ ÖNGÜRÜLEBİLİR ADALET ÇOK ÖNEMLİ BİR REFORMDUR”

“Bugün adliyelerde yaptığımız çok önemli reformlarla elbette tüm sorunları çözdük diyemeyiz” diyen Gül, “Yargı mensuplarımızın bu konuda hem nicelik itibariyle, özellikle FETÖ’cülerin tasfiyesiyle birlikte yeni alınan hâkim ve savcıların tecrübelerini arttırma, onların eğitimlerini arttırma bizim temel yaklaşımımız. Bu hususlarla ilgili yapılacak çok önemli adımlar var. 1 Ocak tarihi itibariyle başlattığımız uygulama bunlardan biridir. Yargıda hedeftir uygulamasını başlattık. Bugün Van Adliyesinden çıkan vatandaşlarımız, davasını açtığında eline mahkeme tevziyesinden bir belge verilmektedir. ‘Davanız şu kadar süreçte sonuçlanacaktır.’ Bu güven veren adalet, çok önemli bir gelişmedir. Vatandaş davasının ne kadar süreceğini, ne zaman biteceğini önceden öngörebilmektedir. Hukuki öngürülebilir adalet çok önemli bir reformdur. Vatandaşlarımız adliyeden girerken ve çıkarken huzur ve güven içerisinde girip çıkacaktır. Bunu da hep beraber sağlayacağız. Eksikliklerimizi gidereceğiz, nitekim hâkim ve savcı olmak için 70 barajını getirdik. Bu da Cumhurbaşkanımızın onaylamasıyla yürürlüğü girdi. Diğer çalışmalarla yargıya güveni her geçen gün arttırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“MESLEKİ STATÜSÜ NE OLURSA OLSUN HERKES KANUN ÖNÜNDE EŞİTTİR”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, dün akşam saatlerinde Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde talihsiz bir olay yaşandığını belirterek, “Mesleki statüsü ne olursa olsun herkes kanun önünde eşittir” dedi. Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde halı sahada maç yapan Çermik Cumhuriyet Savcısı ile öğretmenler arasında yaşanan gerginliğin ardından 9 öğretmenin karakolda bekletilmesiyle ilgili soruları cevaplandıran Gül, “Dün akşam saatlerinde Diyarbakır Çermik ilçesinde talihsiz bir olay yaşandı. Bunun bilgisini alır almaz gerekli incelemeler yapıldı. İlk bilgilere göre halı sahadaki maç saatinin çakışmasından kaynaklı; bir gözaltı olmadığı, ama karakolda tutulduğuna ilişkin. Cumhuriyet savcımızın sözlü münakaşası olduğu hususlar ifade edildi. Ancak bu konu ile ilgili HSK Başkanı olarak benim imzamla kurulumuz inceleme başlatmış durumdadır. Hukukun cumhuriyet savcısına tanıdığı yetki sınırları aşıldı mı? Olayın gerçek mahiyeti tüm neticesiyle ortaya çıkacaktır. Elbette bunun neticesinde de tüm süreç takip edilecektir. Yargı mensuplarımızın da hiç kimsenin de hukukun üzerinde olmadıklarını bu vesileyle ifade etmek isterim” dedi.

“BU KONUNUN DA YAKİNEN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM”

Yargı mensuplarının hukuku uygulamak ve dağıtmakla yükümlü kişiler olduğunu dile getiren Bakan Gül, “En fazla özeni göstermesi gereken de yargı mensuplarımızdır. Bu tür arizi hadiselerde esasen yargı mensuplarımıza, yargıya bir töhmet, bir leke bırakmaktadır. Bu konuda en özelli davranması gereken yine meslektaşlarımızdır. Mesleki ve etik kurallar, hakim ve savcılarımızın onurunu ve itibarını temsil etmesi için getirilmiş prensiplerdir. Başta tüm yargı mensuplarımız bu etik ve meslek ilkelerine elbette uymalıdır. Hâkimler Savcılar Kurulumuz (HSK) da bu çerçevede, bu ilkelere uyulup uyulmadığını, bu hususlarla ilgili tüm çerçeveyi belirleyerek bir sonuca varacaktır. Mesleki statüsü ne olursa olsun herkes kanun önünde eşittir. Hiçbir meslek, hiçbir şekilde bir imtiyaz, bir ayrıcalık doğurmamaktadır, doğuramaz. Bu anayasamızın temel normlarından biridir. Bu hususla ilgili yargı mensuplarımızdan elbette bu ve benzeri hadiseler, tabi gerçek boyutu ortaya çıkacaktır. Hiçbir şekilde esasen haksızlığa uğradığında gidilecek kapı olan adalet, yargı, yargı mensuplarının, bütün vatandaşların ne olursa olsun daha özenli, daha meslek ve etik ilkelerine uygun davranması bizim beklentimiz. Elbette bu konuda da her türlü neticeyi hep birlikte takip edeceğiz. Adalet Bakanlığı ve HSK başkanı sıfatıyla bu konunun da yakinen takipçisi olacağım. Asla görmek istemediğimiz, duymak istemediğimiz hususlardır. Umarım her geçen gün çıtayı yükselterek bu ve benzeri hadiselerle yargı mensuplarımızın da başta töhmet altında kalmayacağı, yargıya güvenin daha da artacağı bir neticeyi hep beraber ortaya çıkaracağız” şeklinde konuştu.

BAKAN GÜL, AK PARTİ’NİN 3 İLÇE SEÇİM OFİSİ AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Bakan Abdullhamit Gül, Van Valiliği’ndeki temaslarının ardından Ak Parti Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçe seçim ofislerinin açılışını gerçekleştirdi. Tuşba seçim ofisinde vatandaşlara hitap eden Bakan Abdullhamit Gül, şunları söyledi: Ülkede Türk'üyle Kürt'üyle herkesin kardeş olduğunu, dağıyla ceylanıyla da güzel bir coğrafyada yaşadıklarını kaydetti. Bakan Gül, "Avcıların burada işi yok, diyeceğiz. 31 Mart'ta AK Parti'ye destek vereceğiz. Bu coğrafyada ne zaman milletin başı dik olsa, milletin karşısına hep vesayetçiler ve darbeciler çıktı. Bu millet bilmez, diye hep tepeden baktı. Bu milletin her zaman sandıktan çıkan iradesini engellemeye çalıştılar. Bu milleti her zaman 'makbul vatandaş' ve 'makbul olmayan vatandaş' diye ayırdılar. 'Sen şöylesin, şu tarafı geç', 'Sen böylesin, bu tarafa geç' diye hep ayırdılar. Bu ülkede AK Parti'ye gelinceye kadar vatandaş, ikiye ayırılıyordu. 'Makbul' ve 'makbul olmayan' vatandaş. 'Sen dindarsın, şu tarafa geç', 'Sen Kürt'sün, şu tarafa geç' diye benim insanımı bölmeye ve ötekileştirmeye çalışan bir siyaset oldu. Bu siyaset anlayışını sizlerin oylarıyla Recep Tayyip Erdoğan geldi ve o zihniyetleri tarihin çöplüğüne attı." dedi.

'TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİNİ BOĞMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Türkiye'deki 82 milyon vatandaşın, birinci sınıf olduğunu vurgulayan Bakan Gül, şöyle konuştu: "AK Parti ile birlikte şehrimizdeki huzur arttı, memleketimiz daha da büyüdü. Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'ye karşı ittifak kuranların 'Türkiye' diye bir derdi yok. Onlar kendi iktidarları sürsün ve eski Türkiye gelsin istiyorlar. Türkiye'nin ekonomisini boğmaya çalışıyorlar. Eski Türkiye'de inkar ve asimilasyon politikaları vardı. AK Parti geldi, 'Bu milletin diliyle kültürüyle uğraşmayın' dedi. Eskiden insanlar cezaevi ziyaretine gittiğinde benim Vanlı annem, oğluyla Kürtçe konuşamazdı, mahkemede savunma yapamazdı. 'Bilinmeyen bir dille savunma yaptı' derlerdi hâkimler. Sen Ahmed-i Hani'yi, Feqiye Teyran'ı bilmiyorsan biz ne yapalım kardeşim? Bu anlayışı kabul etmiyoruz, dedik. Bin yıldır Kürt- Türk et ve tırnak gibi beraber yaşıyor. Bin yıldır dilimizle kültürümüzle biz böyle büyüdük, böyle Türkiye olduk. İşte bu birlikteliği çekemeyenlere, aramıza fitne sokanlara, kardeşliğimizi bozanlara en büyük cevabı, eski Türkiye özlemi içerisinde olanlara en büyük cevabı 31 Mart'ta sandıkta vereceğiz." diye konuştu.

'ASLA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Bölgede 'çukur siyaseti' yapanların çukura gömüldüğünü kaydeden Adalet Bakanı Gül, "Hiç kimse, benim vatandaşımın huzurunu bozamaz. Biz buna asla izin veremeyiz. Biz bu mücadelemizi el birliğiyle başarıyla sürdüreceğiz. 31 Mart seçimlerinde bunun cevabını sandıkta vereceğiz. Bu ülkeye yaparsa yine AK Parti yapar, diyoruz. Biz özgürlüklerin önünü açacağız. Van'da gençlerimize iş imkânı sağlayacağız. Babalar huzurla evlerine gelecek" dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Van’daki temaslarının ardından Van'dan ayrıldı.

Editör: TE Bilisim