ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Kurban Bayramı sonrası vakaların patlama yaptığı, birkaç hafta önce de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da en kritik iller arasında sıraladığı Van’da vaka sayısında beklenen düşüş başladı. Vakaların ciddi artışı sonra kente gelen ve tedbirleri ve pandemi ekibini artıran bakanın ziyareti sonrası günlük 2 binlerde olan başvuran hasta sayısı 500’lere kadar geriledi.

Son dönemlerde tüm Türkiye’de yükselişe geçmesi ve vaka ile ölümlerin artması ile korkutan koronavirüs ile ilgili iyi haberler gelmeye başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gece kameralar karşısına geçerek, “Tünelin ucu göründü” dedi. Aşı faaliyetlerinin iki ay gibi bir sürede tamamlanabileceği ihtimali ile birlikte virüsün kontrol alınması ile ilgili umutlu olduğunu söyleyen Koca, Türkiye genelinde ise vaka sayılarının düşüşe geçtiği haberini de paylaştı. Bununla birlikte aralarında Van, Ankara, Diyarbakır gibi daha önce de kritik olarak duyurduğu illerde düşüşler olduğunu da vurgulayan Bakan Koca, ziyaretler sonrası alınan tedbirlerin düşüşte etki yarattığının altını çizdi. Bakan ziyareti sonrası hem salgınla mücadele hem de tedbirler noktasında kentte seferberlik ilan edilirken denetimler ve takip düşüşte etkili oldu. Önlemler alınmaya devam ederken bir açıklama yapan Vali Mehmet Emin Bilmez de bu düşüşü doğrularken, Bakan Koca’nın Van ziyaretinin her şeyi değiştirdiğini ifade etti. HES kodunun kullanımı ve sıkı denetim ile artık pozitif vakaların da hızlıca tespit edilip kontrol altına alındığını söyleyen Vali Bilmez, hastaneye başvuran isimlerde de düşüş olduğunu doğruladı.

VAN VE DİĞER İLLERDEKİ ZİYARET SONRASI VAKALARDA DÜŞÜŞ OLDU

Önceki gün yaptığı değerlendirmede aşı için iki ay gibi bir süre vererek, tünelin sonu göründü şeklinde bir ifade kullanarak umut veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bu süreçte Van’ın da aralarında bulunduğu illerde yapılan ziyaretler sonrası değişimlerin yaşandığına da işaret etti: “Hafta içinde yapılan bölgesel müdahalelerin sonuçlarını gördük. Yüksek artışlardan söz ettiğimiz birçok ilde başarı sağladık. Geçtiğimiz haftalarda Diyarbakır, Van, İzmir ve Samsun’a değerlendirme ziyaretleri yaptık. Toplam 23 ilin yürütülen faaliyetlerini masaya yatırdık. İki hafta önceki toplantıda vaka sayısı i yüksek durumdaydı. Tedbirler sonrasında Ankara’da hasta sayısı iki hafta içinde yarı yarıya azaldı. Testlerin erken sonuçlanması, tedaviye erken başlanması, filyasyon ekiplerinin artırılması, temaslı takibi ve izolasyon etkili olan hususlar oldu.”

BAKAN KOCA'NIN GELİŞİ HERŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 10 Eylül'de Van'ı ziyaret etmesinin ardından ciddi yeni önlemler alındığını kaydeden Vali Bilmez, şöyle konuştu: “Sayın Sağlık Bakanımızın ilimize gelişiyle birlikte ciddi yeni önlemler alındı. Hastanın, kendinden şüphelenenin hastaneye gitmesinin önüne geçildi. Bunun için Sağlık İl Müdürlüğü bünyesinde bir kriz merkezi ve bir çağrı merkezi oluşturuldu. Burada 24 saat esasına göre nöbet tutan ve gelen çağrılara cevap veren 70 kişilik bir ekip oluşturuldu.”

SAYI 2 BİNDEN 500’E KADAR DÜŞTÜ

“Bu ekibin bir kısmı sürekli 65 yaş ve üzerini takip ediyor. Bir kısmı düşen pozitif vakaları hızlı bir şekilde filyasyon ve takip işlerini yaptırıyor. Diğer bir ekip de evde izolasyon olanların takibini yapıyor. Bir kısmı da gelen çağrılara cevap veriyor. Bu merkez devreye girdikten sonra günlük 2 bin kişi Covid-19 polikliniklerin önünde bekleyen ve tedavi olmak için giden sayı 500'e kadar düştü. Yani sayı 2 binden 500'e düştü. Çünkü artık şüpheli vakayı evde karşılıyoruz, evde tedavi ediliyor, evde numune alınıyor. Gerekiyorsa 112 araçlarıyla hastaneye gönderiliyor. Bunun ciddi bir faydasını gördük.”

TEST SAYISI ARTTI, EKİP GENİŞLEDİ

Daha önce kentin test kapasitesinin 800-1000 civarında olduğunu anlatan Vali Bilmez, “Geçen hafta test kapasitesini 2 bine çıkarttık. Bu hafta itibariyle de 3 bine çıkarttık. Günlük 3 bin test alabiliyoruz. Erciş ilçesi hastanesinde de bu cihaz kuruldu. Yani 4 merkezde bu testlerin sonucu alınabiliyor. Daha önce bir testin alınma süreci 25-30 saat sürüyordu. Şimdi 11 saate kadar düşürdük. 150 filyasyon ekibi oluşturuldu. Her ekipte bir doktor, bir sağlık memuru bir hemşire görev yapmaktadır. Filyasyon süremizde 30 saate yakındı onu da 12 saatin altına düşürdük. İnşallah önümüzdeki süreçte daha da hızlandıracağız. Bunun için de belediyelerimiz, kurumlarımız ciddi bir araç desteği verdi. Şu an bu mücadelemizin ciddi olumlu sonuçlarını görmeye başladık. Onun için bu mücadeleyi hiç aksatmadan devam etmemiz lazım” dedi.

HES KODU SAYESİNDE ŞİMDİYE KADAR 150 KİŞİ YAKALANDI!

Bu kapsamda kaymakamlıklar bünyesinde oluşturulan denetim ekiplerinin piyasada, iş yerleri ve şahısları denetlediğini de belirten Vali Bilmez, filyasyon çalışmaları kapsamında izole edilen kişilerin bu süre zarfında evden çıkmaması gerektiğini söyledi. Fakat bu kuralı ihlal edenlerin olduğunu da belirten Vali Bilmez, "Özellikle il giriş ve çıkışlarımızda 24 saat esasına göre arama yapılan kontrol noktalarımız var. Bir de kamu girişlerinde HES uygulamasına geçtik. Bu kaçak vakaları yakalamamıza imkân sağladı. Şu ana kadar da 150 kişi yakalandı. Yurda yerleştirildi. Bunların 50'si pozitif vakaydı. 100 kişide temaslı olduğu için izole edilen kişilerdi. Bunları yurda yerleştiriyoruz. Bunun için 350 kapasiteli yurdumuzun ayırdık. Kamu girişlerinde veya diğer denetimlerde yakaladığımız bu kişilerin karantina süreleri bittikten sonra da buradan da taburcu ediliyor. Bununda ciddi faydasını gördük.” Dedi.

YATAK KAPASİTESİ DE ARTTI!

Kentte Covid hastaları için ayrılan yatak kapasitesini de artırdıklarını da belirten Vali Bilmez, Covid için ayrılan 500 yatak kapasitesini 400 artırarak 900'e çıkarttıklarını söyledi. Yoğun bakım için ayrılan 140 yatak kapasitesini de 170 daha artırılacağını belirten Vali Bilmez, bunun için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Şu an itibariyle yoğun bakımda yatan hasta sayısının 50 civarında olduğunu anlatan Vali Bilmez, "Şu anda yerimiz var ama her pozitif hastayı yatırmıyoruz. Yani ihtiyacı olanı hastaneye yatırıyoruz. Değilse evde takibi yapılıyor. Onun için hastane yükümüzde azaldı. Ve bu süre içinde denetimler ile sizlerin yaptığı haberler de farkındalık oluştu” diye konuştu.

HER HUZUREVİNDE BİR DOKTOR GÖREV YAPACAK

Vali Bilmez ayrıca, “Bu süreçte en ön safta sağlık ekipleri mücadele ederken bir yandan da güvenlik güçleri uygulama noktalarında ve şehir merkezlerinde denetimlerini sürdürüyor. Van Emniyet Müdürlüğü'nün Van-Erciş karayolu üzerinde oluşturduğu uygulama noktasında denetimler sıkı bir şekilde yapılıyor.” Dedi. Bilindiği gibi polis ekipleri bir yandan vatandaşlara maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaları için uyarılarda bulunurken bir yandan da HES kodları sorgulanarak karantinaya uymayanlar tespit ediliyor.

Editör: TE Bilisim