ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü bir çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van’a geldi. Bakan Özlü Van OSB’yi ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

 

Van Güçbirliği Toplantısı'na katılmak ve çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere kente gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'yü, Ferit Melen Havaalanı'nda AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, kurum amirleri ve partililer karşıladı. Bakan Özlü, havaalanından Yüzüncü Yıl Üniversitesine (YYÜ) geçerek Rektör Prof. Dr. Peyami Battal'ı ziyaret etti. YYÜ Senato salonunda bakan Özlü’ye brifing veren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Bölgemiz açısından önemli hizmetler üreten üniversite halindeyiz. Önemli bilimsel araştırma ve inceleme açısından Türkiye'deki üniversiteler arasında iyi bir yerdeyiz. Ayrıca yurt dışında da açılan bir üniversiteyiz. Yaklaşık 25 ülkeden öğrencilerimiz var. Üniversitemizde sanayi ile ilgilenen ekibimiz var. Bizler kampüse hapsolmuş bir üniversite değiliz. Kurum ve kuruluşlarla, STK'larla, OSB ve vatandaşla çok iyi ilişkiler kurmuş durumdayız.” Diye konuştu.

 

YYÜ’YE DESTEK RİCASI

YYÜ Teknokenti’nin artık uluslararası bir ölçek haline geldiğini de sözlerine ekleyen Battal, “Sizden bir ricamız olacak. Bir bilim merkezi açılması konusunda sizden bize büyük destekler sağlanmıştı. Kanun gereğince desteklerle binanın onarılması gerekiyor. Sizden özel isteğimiz bu binanın donanımının yapılması için destek bekliyoruz. Teknokentimizin alt yapı ve çevre düzenlemesi içinde sizden destek bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

 

YYÜ HAKKINDA BRİFİNG VERİLDİ

Özlü, burada yaptığı açıklamada, 1982 yılında kurulan üniversitenin bugüne kadar Van'a ve Türkiye'ye büyük değerler kazandırdığını söyledi. Özlü, Van ile bütünleşen üniversitenin her geçen gün daha da büyüdüğünü vurgulayarak, şöyle konuştu: "Başarılı çalışmalarından dolayı üniversitemiz Rektörüne, yönetimine ve kıymetli akademisyenlerimize teşekkür ederim. Üniversitemiz 14 fakültesi, 4 enstitüsü, 11 yüksekokulu ve 19 uygulama ve araştırma merkezi ile önemli bir bilim merkezidir. Aynı zamanda önemli gördüğümüz teknokenti de bünyesinde barındırmaktadır. Van Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde 30 firma faaliyet gösteriyor. Üniversite ile bilimi buluşturan bu bölgeler, Türk sanayisinin geliştirilmesinde çok önemli bir misyonu yerine getiriyor.”

 

"TÜRKİYE YÜKSEK TEKNOLOJİ İLE BÜYÜYEBİLİR"

Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sayesinde teknolojik ürün ihracatının katlanarak artacağına inançlarının tam olduğunu vurgulayan Bakan Özlü, şöyle devam etti: "Türkiye yüksek teknoloji ile büyüyebilir. Yüksek teknolojili ürünler geliştirmeye yönelik atılacak her adım bizim için kıymetlidir. Özellikle KOBİ'lerimizin Ar-Ge ve inovasyon konularındaki açığını kapatmak durumundayız. Teknokentler KOBİ'lerin bu açığını kapatmak için önemli görevler üstleniyorlar. Hükümetimizin ve bakanlığımızın ürettiği bütün projeler, teşvikler ve uygulamalar topyekûn kalkınma hedefimize yöneliktir.”

 

Özlü, büyümenin lokomotifi olarak gördükleri sanayinin her ilde gelişmesi gerektiğini, bu yönde çaba gösterdiklerini dile getirerek, "Sanayi ve teknolojiyle destelenmeyen sektörlerin büyümesi mümkün değildir. Biz Türkiye'nin her ilinin bir marka olduğuna inanıyoruz. Bu markaları katma değere dönüştürmek için çabalıyoruz. Bu vesile ile tüm yatırımcılara, girişimcilere seslenmek isterim. Van'daki girişimci ruhuna destek olunuz. Her şey keşfetmekle başlar. Van'ın potansiyelini keşfetmek durumundayız."

 

SANAYİCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

Bakan Özlü daha sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesindeki teknokenti ziyaret etti. Teknokentteki bilimsel çalışmalar hakkında bilgi alan Bakan Özlü daha sonra Organize Sanayi Bölgesi'nde üretim yapan Van-Mer Mermer Fabrikası'nı ziyaret ederek yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Özlü, daha sonra Fuar ve Kongre Merkezi'nde Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Arslan ve üretim yapan sanayicilerle bir araya geldi.

 

Burada sanayicilere hitap eden Bakan Özlü, Van'da bakanlığıyla ilgili bütün konuları konuşacaklarını ve bu konuda Van için ne gerekiyorsa yapacaklarını aktardı. Özlü, OSB'ler içinde kurulacak teknik liselere, teknik kolejlere de bakanlık olarak destek verdiklerini kaydetti.

 

"DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ VERİYORUZ"

Özlü, 1 Temmuz'da çıkan "Üretim Reform Paketi"nde bu hususun yer aldığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Biz OSB içinde kurulacak teknik liselerin, teknik kolejlerin inşaat maliyetlerini, içindeki donatım maliyetlerini kredilendiriyoruz. Van için 15 yıl olması lazım. Düşük faizli kredi veriyoruz. Burada da bir teknik kolej, teknik lise açmanın yoluna bakalım. Çünkü biz masraflarını karşılayacağız. OSB yönetimi okulun yönetiminde yer alacak. Milli Eğitim Bakanlığımız da bu tür projelere öğrenci başına destek veriyor. 4 bin 200 lira ile 6 bin lira kadar destek veriyor. Van'da biraz daha nitelikli üretim, katma değeri yüksek işler yapmak için bu tip eğitim kurumlarına ihtiyaç var.”

 

KOSGEB BAŞKANI VAN’A GELECEK

Gittiği her yerde ziyaret ettiği organize sanayi bölgelerinde nitelikli personel bulunamamasından şikayet edildiğine dikkati çeken Özlü, yüksek nitelikli, yüksek katma değerli, yüksek gelir getiren işler yapmak için nitelikli, vasıflı eleman olması gerektiğini ifade etti. Özlü son olarak KOSGEB kredilerinin işleyişini ve verilen krediler hakkında bilgi almak üzere önümüzdeki hafta KOSGEB başkanının Van’a geleceğini ve çeşitli toplantılar yapacağını söyledi.

 

BAKAN ÖZLÜ’YE TEŞEKKÜR

Sanayicilerle yapılan toplantıda konuşan Van OSB Başkanı Mehmet Aslan, Van OSB hakkında sunum yaptı. Van OSB’nin kuruluşu ve kente olan katkılarını anlatan Aslan, organize sanayi bölgesinin bazı sorunlarını da dile getirdi. Aslan, “Biz Ülke olarak İthalat yapan bir ülkeyiz. Sanayi olarak da elimizden geldiğince iyi işlere imza atmaya çalışıyoruz. Sayın bakanım öncelikle kentimize ve OSB’mize hoş geldiniz. Kentimiz güneşin ve tarihi geçmişi milattan önceye dayanan Urartuların başkentidir. Biz OSB olarak 3’üncü etabımızı bitirmek üzereyiz. Ancak kanalizasyon sistemimiz şuan bulunmamakta 3’üncü etap için. Yollarımızın durumu da mevsimsel değişimle birlikte çok fazla yıprandı.” Dedi. aslan son olarak Bakan Özlü’ye kente yaptığı ziyaretten dolayı teşekkür ederek, kilim hediye etti.

 

BAKAN ÖZLÜ, KİTAP FUARI’NI GEZDİ

Bakan, Özlü Organize Sanayi Bölgesi Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılan Van Büyükşehir Belediyesi kitap fuarını ziyaret etti. AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ile birlikte fuardaki stantları tek tek gezen Bakan Özlü yayınevi yetkilileri ile görüştü. Fuarda kitapta alan Bakan Özlü fuarı gezen çocuklar ve vatandaşlarla da sohbet etti. Bakan Özlü ve beraberindekiler kitap fuarını gezdikten sonra Ak Parti il binasında partililerle bir araya geldi. 

Editör: TE Bilisim