Dün 5’incisi gerçekleştirilen Van Güçbirliği Platformu Tarım ve Hayvancılık başlığı ile gerçekleşti. Kentte gerçekleştirilen IPARD Kırsal Kalkınma ve DAP Yatırımları Hibe Programı ve Güç Birliği Platformu toplantılarının konuğu Bakan Faruk Çelik ve bakanlık heyeti oldu. Van adına gerçekleştirilen en önemli Güç Birliği toplantılarından biri olarak yapılan toplantıya il ve ilçeden tarım ve hayvancılık ile ilgili kurum, kuruluş, kooperatif, birlik temsilcileri, çiftçiler katıldı. Bu kez tam anlamıyla halka da açık bir şekilde gerçekleştirilen toplantıda beraberindeki 10 genel müdür ve müsteşarlar ile katılımcıları dinleyen Bakan Faruk Çelik, toplantıda da sayısız kez dile getirilen Et ve Süt Kurumu ile ilgili beklentilere cevap verdi. Bakanlık yetkililerinin hayvan sayısı ile sınırladığı o kurumun ve kombinasının yapımı için sözü Van’da veren Çelik, kısa zamanda tesisin detaylarını çalışıp yapılması çalışmalarını başlatacaklarını söyledi. Böylelikle Van’ın önemli konularından biri en yetkili ismin konuk olması ile çözülmüş oldu.

 

Van Güç Birliği Platformu şimdiye kadarki en önemli toplantılardan birini dün gerçekleştirdi. Başkanlığını Van Milletvekili Beşir Atalay’ın yaptığı Güç Birliği Toplantısı Van’ın en önemli sektörlerinden biri olan Tarım ve Hayvancılığı Bakan Faruk Çelik ve heyetinin tüm heyeti ile katılması ile gerçekleştirdi. Gözlerin Et ve Süt Kurumu’nun yapılıp yapılmayacağı, hayvancılık ile ilgili destekler ve tarım ve hayvancılık anlamındaki sıkıntıların giderilip giderilmeyeceği ile ilgili sözlere çevrildiği toplantıda Van’a müjde üstüne müjde verildi. Bakan Çelik tam 10 genel müdürü, müsteşarları ve bakanlık yetkilileri ile katıldığı toplantıda “Van’ın emrindeyiz” diyerek vatandaşın da katıldığı toplantıda tüm sorunları tek tek dinledi, ardından da ilgili müdürleri ile çözüm arayıp taleplere çözüm sözü verdi. Toplantıdan Van’a Et ve Süt Kurumu Tesisleri’nin yeniden yapılması, Organize Hayvancılık Bölgesi kurulması, Damızlık Düve Merkezi kurulması gibi önemli müjdeler çıkarken vatandaşın tarım ve hayvancılık anlamındaki sıkıntılarının giderilme sözü verildi. Toplantıda yem fiyatları, gübre fiyatları, arıcılık ile ilgili sıkıntılar, Ziraat Bankası ile ilgili kredi sıkıntıları, hibelerdeki eksiklikler, üreticinin desteklenmesi, TMO’nun yeterli hizmeti vermemesi gibi bir çok konu konuşuldu, çözüm arandı.

 

 

GENEL MÜDÜR ŞART KOŞTU, BAKAN OLMAZ DEDİ!

Toplantıda vatandaşlar, kurum ve kuruluşlar tarafından dile getirilen Et ve Süt Kurumu’nun durumu ile ilgili konuşmalardan sonra ilgili Genel Müdürü bu kurum ve kombina ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Genel Müdür Mehmet Ünal Yılmazer, konuşmasında: “Buradaki isimlerin bir çoğu Et ve Süt Kurumu Kombinası için talepte bulundu. Herkesin bildiği gibi kombine 2011 depreminden sonra kapandı. Daha önce de konuşulduğu gibi eğer Van’da küçükbaş canlı hayvan varlığı 5 milyona ulaşırsa yeniden değerlendireceğiz. Ama bizim burada kombinamız fiilen yok ama birimimiz var. Personel de kombina varmış gibi hizmet veriyor. Şu anda 2 kesimhane ile sözleşme devam etmekte. Bu kesimhanelerde kurum ile aynı standartta hizmet veriliyor.” Dedi. Genel Müdürün Van’a yeniden Et ve Süt Kurumu yapılması üzerine ortaya şart koyması üzerine bakan Faruk Çelik devreye girerek, kombina ile ilgili beklenen müjdeyi paylaştı.

 

 

BAKAN MÜJDEYİ VERDİ!

Genel Müdürün Van’a kombina yapılması ile ilgili şartı üzerine devreye giren Faruk Çelik: “Vatandaş diyor ki, 2 tane ile sözleşme yapacağına kendin gel diyorlar. Burada küçükbaş hayvancılık yaygın. Bizim burada 200 dönem yerimiz de var. Hemen bununla ilgili çalışma yapıyoruz ve bir dahaki gelişinde Beşir Atalay ile bunun müjdesini paylaşıyoruz.” Diyerek ilgili genel müdürlükleri yetkilendirip Et ve Süt Kurumu’nun Alaköy civarındaki yerinde yapılması talimatını verdi. Ardından söz alan Beşir Atalay ise bu tesisin gerekliliğini ve olması gerektiğinin altını çizdi ve Bakan Çelik’e teşekkür etti.

 

 

ORGANİZE HAYVANCLIK BÖLGESİ MÜJDESİ DE VERİLDİ

Ardından tekrar konuşan Bakan Faruk Çelik, Van’daki bu tesis ile ilgili olarak: “Biz et ve Süt kurumu olarak 200 dönüm üzerinde nasıl bir proje yapalım, Van’a uygun proje nedir bunu çalışacağız. Yani devasa bir şeyler yapıp terk etmeyeceğiz Van’da işleyecek kombinayı yapacağız. İl müdürlüğümüz, Valiliğimiz hemen çalışmayı yapsınlar. Bununla birlikte ben diyorum ki Organize Hayvancılık Bölgesi’ni de kuralım. Bunun da bütçesi var. Hemen programa alıp yapacağız. Burada şunu da söylemek istiyorum. Bir program yapmadan kalkıp hemen kombinayı açıp gidiyorum demek de doğru olmaz. Böyle siyaset yok. Bunun çalışması yapılacak ve hayata geçirilecek.” Dedi.

 

 

ÇELİK: ANKARA’YI VAN’A TAŞIDIK!

Bakan Çelik, konuşmasında Van’ın emrinde olduğunu söyleyerek dinledikleri tüm sıkıntıları Ankara’da tekrar dinleyip çözüme kavuşturacaklarının sözünü vererek Güç Birliği’ndeki görüşmeleri şu sözlerle tamamladı: “Aslolan Van’a Ankara’ya taşımak değil, Ankara’yı Van’a taşımaktı. Sayın Bakanımız Beşir Atalay beyin talimatı ve talebi ile buraya geldik. Tüm arkadaşlarımızla buraya geldik. Tüm görüşmeler kayıt altına alındı, tüm sorunlar dinlendi. Biz tüm bu sorunlara hemen çözüm üretmek için çalışacağız. Hiç endişeniz olmasın konuşulan her şey tekrardan incelenip değerlendirilecek. Çünkü Van tarım ve hayvancılık noktasında tarımın geleceği açısından önemli. Ülkenin göz bebeği bir ilimiz. Ne gerekirse emrinizdeyiz. Yeter ki sorunu sorun olmaktan çıkaralım.” Dedi.

 

 

ATALAY’DAN MÜJDELERE TEŞEKKÜR

Ardından toplantıyı bitiren Atalay ise Bakan Çelik ve ekibine çözüm sözleri, müjdeler ve ilgileri için teşekkür etti. Atalay: “Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Ricamızı kırmadılar Güç Birliği’nde misafirimiz oldular. Hem kendileri hem bakanlığı buraya taşıdılar. Önemli konular görüşüldü. İlk elden kendisi önemli bilgilendirmeler yaptı. Bütün genel müdürlerimize de teşekkür ediyoruz. Van’a çalışarak gelmişler. Önemli vaatlerde bulundular. En önemlisi Et ve Süt Kurumu’nun Kombinasının yapılması ve Organize Hayvancılık Bölgesi’nin kurulması sözü oldu. Bu zor bir şeydi. Bizim raporlarımızda da vardı ve zor bir maddeydi. Ama bakanımız bunun sözünü bugün verdi ve önemli bir vaat olarak dillendirdi. Yine balıkçılık, TMO, arıcılık, damızlık düve merkezinin kurulması, Ziraat Bankası Kredisi’nin çözülmesi gibi önemli konuların çözümü müjdesini verdi. Biz bu görüşmelerin ardından el birliği ile Van için çalışacağız. Özellikle hayvancılıkta Van’ın Türkiye’nin öncüsü olması bizim elimizde. Bunun da öncüsü olduğu için sayın bakanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum.” Dedi. 


YUNUS EMRE AYKAÇ

ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim