ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van Güçbirliği’nin en önemli toplantılarından birisini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla gerçekleştirdi.

 

Günlerdir kentte büyük bir beklenti oluşturan Çevre Yolu, Tramvay, Kuzey Vangölü Demiryolu gibi konularda beklenen müjde gelmedi. Van’a yatırım anlamında önemli hizmetlerin de verildiği toplantıda özellikle bu 3 konuda sonuç çıkmazken anında ve uzun vadede öneriler de karşılık buldu.

 

Van Güçbirliği Platformu 8’inci kez toplandı. Van’ın ulaşım sorunu için toplanan platformun önemli bir katılımcısı da oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katıldığı toplantı da Van’ın ulaşım sorunları konuşuldu. Gerçekleşen toplantının başlangıcı Karayolları ve Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkililerin Van sunumları ile başladı.

 

Ardından Güç Birliği’nin DAKA ile birlikte sürdürdüğü ihtisas komisyonunun bakana sunduğu mevcut durum ve taleplerle ilgili sunumları yapıldı. Ardından da mütevelli heyet katılımcıları tek tek kentle ilgili talepleri iletti. Son olarak da Bakan Arslan tüm talepleri cevaplayıp beklentilerle ilgili değerlendirmelerini yaptı.

 

 

VALİ: YOL ÇALIŞMASINDA KARAYOLLARI İLE YARIŞIYORUZ!

Toplantıda ilk olarak konuşan Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, 2017 yılında bin kilometreye yakın yol asfaltladıklarını belirterek bu yıl Büyükşehir eliyle yapılan rekor asfalt ve yol çalışmalarını anlattı. Vali Zorluoğlu, rekor çalışma için “2017 yılını asfalt, yol yılı olarak ilan etmiştik. Merkez, ilçelerimizde ve kırsalda 650 kilometre sıcak asfalt olmak üzere bin kilometreye yakın asfalt yaptık. Bu manada Karayolları 11. Bölge Müdürlüğümüzle de yarışıyoruz” dedi. Zorluoğlu, ardından da Van’da hayata geçirilmesi için çalışılan arıtma tesisi, çöp depolama tesisleri gibi, meydan gibi önemli hizmetlerden söz etti.

 

 

BAKAN ARSLAN YAPILANLAR İLE BAŞLADI

Bölünmüş yolda tarih yazdıklarını belirten Arslan şöyle konuştu: “Bu tür toplantıları çok önemsiyorum. Son 15 yıldır özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı dönemi de dahil, Başbakanımızın bakanlığı dönemi de dahil ulaştırmada devrim yapıldı. Ülkemiz 3-4 saatlik uçuş süresinde 1 buçuk milyar insana ulaşıyor. Bu işadamları için çok önemlidir. Gayri safi yurt içi hasılat 36 trilyon dolardır. Bu çok önemli bir avantajdır. Yine milyarlarca dolara varan bir ticaret hacmi, bu ticaret hacminden kaynaklı da 75 milyar dolarlık bir taşımacılık pastası var. Ülke olarak amacımız etrafımızdaki bu avantajı Türkiye lehine çevirmektir. Ülkeye taşımacılıktan kaynaklı katma değer oluşturmaktır. Onun için büyük projeleri düşünüyoruz. Onun için bir taraftan Van’dan İran’a erişimini düşünüyoruz. Diğer taraftan İstanbul’un, Edirne’nin, Kırklareli’nin Avrupa’ya erişimini düşünüyoruz. Onun için denizden deniz aşırı ülkelere gitmeyi hedefliyoruz.”

 

 

ARSLAN: VAN’DA TEDAVİ OLUYORLAR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezinin çok iyi hizmet verdiğini ifade eden Arslan, “Özellikle havacılıktaki gelişmeye bağlı olarak artık her ilimizde üniversite var. Her ilimizdeki üniversiteye öğretim üyelerimiz günü birlik gelebiliyorlar. Bu çok önemli bir avantajdır. Geçmişte bazı öğretim üyeleri bazı üniversitelere hiç gidemezdi. Şimdi böyle bir avantajımız var. Sadece öğretim üyeleri açısından değil, öğrenci açısından bu bir avantajdır. Eğer şehri bölünmüş yollarla birbirine bağlamışsanız, demiryolu ile bağlamışsanız, deniz limanıyla bağlamışsanız, şehir kolay erişebilir olmuşsa öğrenci o şehri tercih ediyor. Dolayısıyla bölgemizdeki üniversitelerinde gelişmesi çok önemlidir. Van’da da çok iyi sağlık hizmetleri veriliyor. Bölgede bulunan birçok ilde vatandaşlarımız ambulans uçak ve helikopterlerle Van’a gelerek, tedavi oluyor. Bu ambulans uçak ve helikopterler ulaşımda ne kadar iyi yerlere geldiğimizi gösteriyor. Van, Van Deniziyle önemli bir avantaja sahiptir. Van, bir taraftan İran’a komşuluğu, Güneyinde Irak’a, Güney Batısında Suriye’ye yakınlığı, Kuzeyinde Van üzerinden Nahçivan’a, Gürcistan’a oradan daha kuzeye Rusya’ya gidebilme ve Karadeniz’e ulaşabilme adına Doğu Anadolu’nun en önemli bir ulaştırma koridoru merkezidir. Bunun farkındayız, bilincindeyiz. Bunları bildiğimiz için Van’ın ulaşımı, erişimi adına çok şey yapmış durumdayız. Vanlıların seyahat konforunu arttırmak, yaşam standardını arttırmak için çok şey yaptık.” Diye konuştu.

 

 

“VAN’A 5 MİLYARLIK YATIRIM YAPTIK”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak son 15 yılda Van’da yapılan miktarının 5 milyar 181 milyon Türk lirası olduğunu söyleyen Arslan şu ifadeleri kullandı: “15 yılda Van’a yaptığımız yatırımın miktarı 5 milyar 181 milyon Türk lirasıdır. Biz bundan 15 sene önce İMF’nin kapılarında 100 milyon dolar borç bulabilmek için el pençe divan duruyorduk ve bütün yönetimimizi ve idaremizi onların eline bırakıyorduk. AK Parti hükümetleri olarak, borçları ödedik ve bunlara son verdik. Van’da bizden önce bölünmüş yol 36 kilometreydi. Biz göreve geldikten sonra 511 kilometre bölünmüş yol yaptık. Yaklaşık 15 katıdır. Yine Van gibi bir şehir sıcak asfaltla tanışmamıştı. Bugün Van’da 153 kilometreyle sıcak asfalt yollara sahibiz. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 10 yılda Van’da yaptığı yatırım miktarı 177 milyondur. 15 yıl sayarsanız 240 milyondur. İşte bu Van’ı ne kadar önemsediğimizi gösteriyor.”

 

ARSLAN: VAN İÇİN 16 PROJE VAR

Karayolları Genel Müdürlüğünün Van için 16 projesinin olduğunu söyleyen Arslan, “Karayolları Genel Müdürlüğünün Van için devam ettiği 16 tane aktif projesi var ve bu projelerin parasal maliyeti 2 milyar 271 milyondur. Bunun yaklaşık bir buçuk milyarı harcanmış, diğeri de hızlı bir şekilde yapılmaya devam edilecek. Erciş-Patnos yolunun sıcak asfalt yapılma talebi vardı. İhalesini yaptık, değerlendirme süreci devam ediyor. Van-Hakkari yolu, Başkale, Karasu Köprüsü arası bölünmüş yol sıcak asfalt haline getirilmesi için ihalesini yaptık. Değerlendirme süreci devam ediyor. Aynı şekilde Erciş, Muradiye, Çaldıran, Tendürek’te yaklaşık 60 kilometre sıcak asfalt yapımı için ihalesini yaptık. Üç ihalenin değerlendirmesi sürüyor. Amacımız havaların iyileşmesiyle birlikte işe başlamaktır.” Dedi.

 

 

“VAN’A YENİ TÜNELLER KAZANDIRIYORUZ”

Gevaş, Bahçesaray ve Tendürekte yeni tünellerin yapılacağını açıklayan Arslan şöyle devam etti: “Van-Habur projesinde çalışmaları başlattık. Gevaş, Bahçesaray üzerinden güneye gidecek iki tane tünel yapılıyor. Tünelin bir tanesi 7 bin 970 metre, diğeri bin 170 metredir. Şu anda devam eden Kuskunkıran Tüneli 5 buçuk metredir. İkinci tüpün proje çalışmaları devam ediyor. Geliştikçe, ihtiyaç arttıkça bizde standartları yükseltiyoruz. Yine Tendürek tüneli de 5 buçuk metredir. Proje çalışmaları başladı. Çift tüp olacak. Onu da Van’ımıza kazandırmış olacağız. Karayolları 11. Bölge Müdürlüğünün eski yerini TOKİ’ye verdik. TOKİ’de yapacağı çalışma kapsamında Van Emniyet Müdürlüğü’nünde ihtiyacını dikkate alarak, ona verdi.”

 

ÇEVRE YOLU BEDELİ 200 MİLYON

Van’ın kangrenleşmiş sorunu haline gelen Van çevre yoluna değinen Arslan, “Van çevre yolu çok önemlidir. Vanlılar için çok önemlidir. Van’a gelen misafirler için çok önemlidir. Bunun farkındayız. Van bizim için her zaman öncellikle iller arasındadır. Van çevre yolunun ihalesini yaptık. Birinci etabı 23 kilometrede çalıştık. Diğer etabın 18 kilometrelik kısmının 16 buçuk kilometrelik kısmında çalıştık. Ankara dahil birçok ilde bu uygulamayı yaptık. Dolayısıyla belediyelerinde bu uygulamada elini taşın altına koyup, vatandaşa hizmet edeceğim diye görev alan belediye başkanlarının da gereğini yapması lazım.

 

 

ARSLAN: VANLI YANLIŞ ADAMI BAŞKAN SEÇTİ!

Öte yandan Bakan Arslan, bu durumun çok uzun süreceği üzerine soru soran Necdet Takva’ya ise konunun uzaması ile ilgili olarak şu cevabı verdi: “Ne yazık ki Van’ın sorumluluk verdiği belediye başkanının derdi vatandaşlara hizmet değil, başka şeyler olduğu için o konuda hiçbir şekilde bize yardımcı olmadı. Keşke Vanlı bizi yormasaydı. Vanlı yanlış adamı belediye başkanı seçip, işi bu noktaya getirdi. İhaleyi yaptığımız halde kaç sene beklemek zorunda kaldı. Artık bu sürdürülebilir bir durum değildir. Bu tahammül edilebilir bir durum değildir. Vanlı daha fazla beklememeli dediğimiz için bakanlar kurulu kararı çıktı.

 

ÇEVRE YOLU İLK ETABI 2 AY SONRA BAŞLAYABİLİR

“Bakanlar kurulu kararı çerçevesinde Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğümüz bakanlık adına çalışma yürütüyor. Edremit, Elmalı etabıyla ilgili iki ay içerisinde işlerini bitirip bize tamam çalışabilirsiniz diyecekler. Biz de hemen çalışmaya başlayacağız ve İpekyolu etabıyla ilgili olarak da isteğimiz çalışmalarımızda bu yöndedir. Bu sene oraya bitirmek istiyoruz. Zaten ihaleyi yapmışız, yüklenici firmamız bellidir. İşimize hemen başlayıp bitirmek istiyoruz.”

 

 

KAMULAŞTIRMA İÇİN 300 MİLYON LAZIM!

Bakan Arslan Çevre yolunun diğer illerde kamulaştırma ile yapıldığı ile ilgili sorulardan birisine ise şu şekilde cevap verdi: “Çevre yolu kamulaştırma ile de yapılabilir ancak bizim Türkiye’nin her yerinde yaptığımız 26 bin kilometre yolu da dahil yaptığımız birçok projeye kaynak aktarmamız lazım. Eğer biz bu kaynakları kamulaştırmaya ayırırsak, otomatik olarak işlerin daha az yapılması anlamına gelir. Van çevre yolunun proje bedeli 200 milyondur. Eğer bunu kamulaştırmayla yaparsak, 300 milyondur. Van’a elbette 300 milyonu veririz. Helali hoş olsun ama biz bakanlık olarak Van’a 5 milyarın üzerinde para harcamışız. Bütçeyi tasarruflu ve doğru bir şekilde kullanmamız gerekiyor. 81 milyonun vergileriyle elde ettiğimiz bu parayı doğru harcamamız lazım. 2x2 olarak öngörülmüş olan Van çevre yolu 2x3’e çıkarıldı.” Şeklinde konuştu.

 

ARSLAN: MERKEZİ KURUYORUZ

Lojistik merkezle ilgili master planı hazırladıklarını belirten Arslan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu lojistik master plan çerçevesinde organize sanayi bölgelerini de demiryolu ana ağına bağlayacak bir çalışmamız var. Lojistik merkezlerin potansiyeliyle ilgili de yerel paydaşlarla görüşmeler, onlardan çalışma sonuçları ve taahhütler alıyoruz. Dolayısıyla Van’ın ticaret erbabı, sanayi erbabı, organize sanayi bölgesi de dahil bize destek veriyor. Eminim bundan sonrada destek vermeye devam edeceklerdir. Bu destekler olduğu sürece lojistik merkezini memnuniyetle yaparız. Bu konuda hiçbir sorun yok.”

 

 

“FERİT MELEN’İ ÇOK ÖNEMSİYORUZ”

Van Ferit Melen Havalimanının önemine değinen Bakan Arslan, sadece söz konusu havalimanı için bugüne kadar 88 milyon para harcandığını ifade ederek, “Allah Ferit Melen üstada rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun. Van Ferit Melen Havalimanı Van’ın önemli bir değeridir. Ferit Melen Havalimanına çok büyük önem veriyoruz. Terminal kapasitesini ve terminal yapısını herkes biliyor. Biz terminali büyüterek, 1 bir yılda yaklaşık 1 milyon 200 bin kişiye hizmet veren terminali, 2 buçuk milyon kişiye hizmet eder hale getirdik.”

 

KAPASİTE ARTARSA HAVALİMANI BÜYÜK!

Bugüne kadar 88 milyonluk sadece bu havalimanı için para harcandı. 8 bin 600 metrekare olan kapalı alanı 16 bin 500 metrekareye çıkardık. 2017 yılında Van’a gelen misafirlerimizin sayısı 1 milyon 664 bindir. Daha 2 buçuk milyona biraz var. İnşallah yakın zamanda bu sayı 2 buçuk milyonu bulur. Eğer baktık ki 2 buçuk milyona yaklaştı, hemen kapasiteyi artırırız. Pat sahalarının onarımıyla ilgili olarak da ihale sürecini başlattı. Ayrıca bu onarımı yaparken, gece uçuşlarına izin verecek şekilde gerekli işlemleri de bu ihale kapsamında yapıyoruz. Hem onarım, hem ışıklandırmayla ilgili gerekli çalışmalar bu kapsamdadır.”

 

 

VAN’DA GECE UÇUŞLARI DA OLACAK

Şu anda ışıklandırma var ama özellikle ışık şiddeti çok çok düşüktür. Bu anlamda gece uçuşlarına uygun değil. Bu onarım ihalemiz kapsamında ışıkları da yenilemiş olacağız. Bunun gereğini yapmış olacağız. Dolayısıyla gece uçuşları başlamış olacak. Uyduya dayalı yaklaşma sistemini sadece Van’da kurduk. Çünkü geçmişte kurulamıyordu. Biz hükümet olarak Uyduya dayalı yaklaşma sistemini ilk defa Van’a kurduk. Biz Ferit Melen Havalimanını 24 saat çalışabilir duruma getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Pat sahası bakım onarım çalışmalarında Ferit Melen Havalimanı kapanmayacak. Çalışmalar sadece gece yapılacak. Havalimanıyla ilgili önümüzdeki yıl 2 bin 750 metre olan pistin 3 bine çıkarılması için çalışmalar yapacağız.” Diye konuştu.

 

İŞTE BAKAN’IN TRAMVAY CEVABI

Toplantıda en çok dile getirilen konulardan biri tramvay oldu. Katılımcıların Van’ın tramvay beklentisi üzerine sorularına Bakan şu cevabı verdi: “Hafif raylı sistem çok gündeme getirildi. Vali bey ve vekillerle konuştuk, Van Büyük Büyükşehir Belediyesi 600 bin merkez nüfusu olan ve çok misafir ağırlayan Van’ımızın elbette ki toplu ulaşımını kolaylaştırmak için bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Şehirle ilgili ulaşım master planının hazırlanması ve hafif raylı sistemle ilgili etütlerin, fizibilitelerin bitirilmesine bağlı olarak bize geliyor. Ondan sonra değerlendirmesini yapıyoruz. Taşıma türüne, belediyenin imkanlarına ve bakanlık imkanları değerlendirilerek, bu çalışmaya destek veriliyor. Vermeye de hazırız. Mithat Melen hocam olmuşken, metro olsun dedi. Elbette ki, ama raylı sistemin türüne yaptığınız ulaşım master planı ve etüde bağlı olarak fizibilite etüdüne bağlı olarak, hem mevcut yolculuk değerleri hem de ilin geleceğine yönelik potansiyel yolculuk değerleri ortaya çıkıyor. O yolculuk değerleri raylı sistemin türüne karar veriyor. Metroyu uygun çıkarsa metroyu yapılır. Hafif raylı sistem veya tramvay çıkarsa yine de yapmaya hazırız.”

 

 

VANGÖLÜ EKSPRESİ İÇİN EK YATAKLI VAGON MÜJDESİ

Bakan Arslan son dönemlerde VanGölü Ekspresi ile ilgili ek sefer talepleri ile ilgili olarak ise: “Van Gölü Ekspresiyle ilgili de açıklama yapmak istiyorum. Yataklı vagonda sadece doluluk var. Kuşetli vagonlarda şuan 35 tane boş yer var. Pulmanda 260 tane satılmış, bin 400 tane boş yer var. Burada özellikle yataklı vagona çok büyük ilgi var. Vagonlu yatak sayısını iki katına çıkaracağız.”

 

KUZEY VANGÖLÜ YOK, FERİBOL İLE YOLA DEVAM

Bakan’ın Kuzey Vangölü Demiryolu gibi yine günün en önemli taleplerinden birisi için için ise cevabı şöyle oldu: “Demiryollarımızın şuana kadar yaptığı yatırımın miktarı 266 milyondur. 136,5 metre uzunluğa, 24 metre genişliğe ve 50 vagon taşıma kapasitesine sahip yedi katlı feribot hizmet vermeye başladı. İnşallah diğerini önümüzdeki aylarda hizmete sunmuş olacağız. Gemi büyüklüğü nedeniyle çok büyük fırtınalar olmadığı sürece seferlerinde herhangi bir aksama olmayacak. Bunun yanı sıra 350 yolcuyu da taşıyabiliyor. Yolcu taşımacılığının da tekrar başlaması için çalışmalarımız sürüyor. Bunu da kısa süre içinde bitireceğiz. Kuzey Vangölü Demiryolu hattı şimdilik değil. Gidebildiği kadar feribot ile devam edeceğiz. Yetmediği yerde de demiryolu çalışmalarını elbette başlatacağız. Bu iki gemimizin maliyeti 323 milyondur” diye konuştu.

 

 

KAYATÜRK: GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ

AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Van’da önemli işlere imza attıklarını belirterek, katılımcılar gibi Çevre Yolu konusundaki talep konusunda mütevelli heyetin taleplerini yineledi. Bu konunun halkın talebi olduğunu belirten Kayatürk, bu konuda kentin vekilleri olarak diğer çalışmaları da sürdürdüklerini söyledi. Van Milletvekili Beşir Atalay ise toplantının önemine değindiği konuşmalarda eleştirilere rağmen Güç Birliği’nde kent ile ilgili önemli konuları bakanların katılımıyla konuştuklarını ve konuşmaya devam edeceklerini söyledi.

 

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Bir otelde düzenlenen toplantıya; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Van Milletvekilleri Prof. Dr. Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, AK Parti Van İl Başkanı Kayhan Türkmenoğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Funda Ocak. Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal, Mekânsal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürü İsa Apaydın, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt, Basın Müşaviri Turan Özyanık. DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, 23. Dönem Milletvekili Prof. Dr. Mithat Melen, Vali Yardımcısı Sinan Aslan, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın. İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk, Edremit Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, Özalp Kaymakamı Ferhat Vardar, Van TSO Başkanı Necdet Takva, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, Van TSO Başkan Adayı Zahir Kandaşoğlu, ilçe belediye başkanları, meslek odası başkanları ve birçok davetli katıldı.

 

 

Van bakandan neler istedi? İşte o talepler

Editör: TE Bilisim