Uzun süredir suların durulmadığı bölgede hükümet bir anda hareketliliğini artırdı. Başbakan’ın Mardin’de tarihi bir toplantı yapmasına çok az bir süre kala iki bakan dün soluğu Van’da aldı. Güvenliğin en çok konuşulduğu bir dönemde İçişleri Bakanı ile hükümetin önemli bakanlarından Binali Yıldırım Van’daydı. İki isim de “Devlet halkın yanında” mesajı vererek bölgede çalışmaların süreceğinin altını çizdi. Van’ın mevcut sorunları konusunda en önemli muhatap olan bakanlara Van TSO’da da STK’lar acil çözüm bekleyen sorunları iletti.

 

İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, özel uçakla Van'a geldi. Van Ferit Melen Havaalanında Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay, AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, kurum amirleri ve partililer tarafından karşılandı. Van Valisi İbrahim Taşyapan'ı makamında ziyaret eden bakanlar burada açıklama yaptı. İçişleri Bakanı Efkan Ala isim vermeden DBP'li belediyeleri eleştirdi. Operasyonların aralıksız süreceğini belirten Ala, “Biz hizmet yaparken bu güne kadar yaptıklarımızı vatandaşlarımızla paylaşırken bunların önüne engel çıkarmak isteyenler hep oluyor. Van’ımızın terörle şiddetle anılmaması için buraların şanına layık bir şekilde geleceğini inşa etmesi için, Vanlı kardeşlerimizle el ve gönül birliği içinde hareket ediyoruz. Önümüze engel çıkarmak isteyenlere karşı hep birlikte durduğumuz zaman çok ciddi şeyler başardığımızın en önemli somut örneği Van’dır.” Şeklinde konuştu.

 

ALA: YETKİ HİZMETE DÖNÜŞTÜRMELİ

DBP'li belediyeleri eleştiren Bakan ala konuşmasına şöyle devam etti: "Kim vatandaştan oy alıyorsa, vatandaştan aldığı yetkiyi hizmete dönüştürme çabası içinde olmalıdır. O çaba içinde olmadan siyaset yapmak anlamsızdır, mümkün de değildir. Bir de hizmet etmek isteyenlerin önüne çukur kazmak, onları terör yöntemleriyle, saldırılarla, şiddetle engellemeye çalışmak vatandaşların iradesine, kimliğine, vicdanına saldırıdır. Terörün topyekûn Türkiye'nin gündeminden çıkmasını istiyoruz ve bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Kamu düzeni sağlanacak. İnsanlar kendi çocuğunun üniversitede okumasına, meslek sahibi olmasını istiyor. Kimsenin ailelerin, annelerin, babaların çocuklarını alıp onları terörist yapmak gibi bir ihanet içinde olmaması gerekir. Bunu destekleyen bir siyasi dil kullanılamaz. Siyaset, milletten oy alıp terörist faaliyette bulunanlara destek anlamına gelecek hareket ya da söz kullanmayı varlığı itibariyle reddeden bir uğraştır. Millete bir hizmet etme yöntemi ve biçimidir. Burada siyasetin altını çiziyorum.”

 

“TÜRKİYE OLGUNLUĞA SAHİP BİR ÜLKEDİR”

Türkiye’nin tüm meseleleri siyasi platformlarda konuşacak demokratik bir olgunluğa sahip olduğunu dile getiren Ala, “Önceden bir sürü yasak vardı, kültürel haklar önünde engeller vardı. Bunların hepsini kaldırdık. Öyleyse oy alıp meclise gelenler milletin sorunlarını çökmek için mecliste olacaklar. Milletten oy alıp onların iradesini başka örgütlere taahhüt etmek bir siyaset biçimi olamaz. Biz bütün bu zorlukların sıkıntıları Vanlı kardeşlerimizle birlikte tüm Türkiye ile birlikte aşılacağına eminiz. Bugüne kadar çok engel çıkaranlar oldu. Onların hepsi tarihteki yerini aldı. Bu terörde millet el birliği yaptığı sürece, yüreklerimiz birlikte attığı sürece bu sıkıntıların üzerinden gelinecektir. Türkiye 2023 hedeflerine uygun şekilde yoluna devam edecektir.  Vatandaşlarımız bize destek verdiği sürece Van yine kendi şanına layık şekilde tüm alanlarda merkez konuma gelecektir.” Dedi.

 

ALA: VAN’A 386 MİLYON PARA YATIRDIK

Hükümet olarak belediyelere kaynak aktarıldığını dile getiren Ala şu ifadeleri kullandı: “Belediyelerinde bu kaynakları hizmete dönüştürmesi gerekiyor. Van'a 2015 yılında 386 milyon lira para yatırmışız. Erzurum’a 381, Denizli’ye 347, Muğla’ya 338, Eskişehir'e 329, Malatya’ya 276, Sakarya'ya 266, Trabzon’a 249 milyon para göndermişiz. Biz Vanlı kardeşlerime hizmet edilsin diye bu parayı gönderiyoruz. Onun için bunun sokakta kaldırım, park bahçe olarak vatandaşın hizmetine sunulması lazım. Birbirimizden farkımız yok. Hiçbir kesinti yapmadan daha da fazlasını gönderiyoruz. O zaman bunun hizmet olarak dönmesi gerekiyor. Bunun yolunu kesmek isteyen teröre karşı hepimizin karşı durması lazım. Bütün millet olarak gereğini yapacağız ve yapıyoruz. Milletimizin de bunu bilmesi ve takip etmesi gerekiyor.”

 

“DEVLETİN KURALLARINA UYACAKSINIZ”

Valilik ziyareti sonrası Ak Parti İl Binasında partililerle bir araya gelen bakanlar burada da konuşma yaptı. Bakan Ala, bu toplantıda operasyonların devam edeceğini söyledi. Bakan Ala, "Diyarbakır'a 2015'te 489 milyon gitmiş. Ne yapmışlar çukur. Sur dünyanın en güzel yerlerinden biri. Her bir taşıyla konuşabilirsiniz. İnsan huşuyla dolaşır içinde. Her bir camii kültürel eseri dile gelir ve size tarihinizi anlatır. Böyle güzel bir yere ne yaptın, çukur kazdın. Bu bir siyaset değil, bu bir iş değil. Milletimize yazıktır. Neden eziyet ediyorsunuz, hizmet edin eziyet yerine. Herkes haddini bilsin. Hizmet yapacaksınız, saldırmayacaksınız, eşkıyalık yapmayacaksınız. Devletin kurallarına uyacaksınız. Bizler bugüne kadar çok çetelerle uğraştık. Bir çok çeteyi tarihin çöplüğüne attık. Bunların da hakkından gelecek bu millet. Terörün topraklardaki etkisini yok edinceye kadar mücadele edeceğiz.” Dedi.

 

ALA: HİZMETLERİN KİME NE ZARARI VAR

Geri durmayacaklarını ifade eden Ala şöyle devam etti: “Burada kimse İslam’ın herhangi bir kuralını ortadan kaldırmaya çalışmasın. Buna kimsenin gücü yetmez. Çocuklarımız hep birlikte bu Türkiye'nin inşasına katkıda bulunacaklar. Bizim derdimiz ne, bunların derdi ne. Bırakın çocuklar okullarına gitsinler, okuyup istedikleri meslekleri yapsınlar. Neyi istiyorlarsa onu yapsın. Biz AB ile vize müzakerelerini yapıyoruz. Üst üste reformlar yapıyoruz. Diğerleri ne yapıyor, çocukları alıp götürüp terörist yapıp çukurların altına gömmeye çalışıyor. Demokrasimizi çukurlara gömmeye çalışıyor. Hizmetlerin kime ne zararı var. Türkiye'de öyle bir standart yakalandı ki her şey konuşulup tartışılıyor. Bombalar patlatıyorlar. Oradaki insanlara, güvenliği sağlamak için gelen vatan evlatlarına bunu yapıyorlar. Bunun mantıkla izahı yok. İnsanlığın lanetlediği terör faaliyeti.”

 

YILDIRIM: VAN BUNU HAK EDİYOR

Bakan Ala’nın ardında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, yapılan yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Bakan Yıldırım, “AK Parti iktidarından önceki 10 yıllık dönemde Van'a yapılan yol harcamalarının tutarı 128 milyon lira. Bizim 10 yıllık dönemimizde ise yaptığımız harcama 2 milyar 750 milyon, Yani 20 katından fazla. Van bunu hak ediyor. Bunlarla biz yetinmedik. Şu anda Van'da 15 tane devam eden projemiz var. Bunların tutarı 908 milyon lira. 2003 öncesi Van'da 36 kilometre bölünmüş yol vardı. Biz bunun üzerine 487 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Türkiye'de AK Parti iktidarında bölünmüş yol miktarını arttıran iller arasında Van bir numara. Bizim çevre yolumuz var. Bütün illerde bu hizmetler yerel yönetimlerle birlikte gerçekleştirilen projeler. Burada bu iş birliğini sağlayabilmiş değiliz. O yüzden kendi imkânlarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz ama bu bize zaman kaybettiriyor. Yerel yönetimler ister yardımcı olsun ister olmasın, engelleri teker teker kaldırarak yolumuzu tamamlayacağız.” İfadelerini kullandı.

 

“4 SAAT İÇİNDE 5 BAKANLA VAN'DAYDIK”

Deprem dönemine de değinen Yıldırım şu ifadeleri kullandı: “Bu felaket yaşanan ülkelerde ve AK Parti öncesindeki dönemlere bakın. Varto depreminden sonra 23 yılda konutlar yapılabildi. Biz 28 bin konut yaptık ve hak sahiplerine teslim ettik. Bu Türkiye Cumhuriyeti'nin gücüdür. O günlerde 4 saat içinde Erdoğan ve 5 bakanla Van'daydık. 17 ağustos depreminde Ankara 2 gün sonra depremin varlığından haberdar oldu. Burada insanların acılarını paylaştık. Televizyonu açtığımda muhabir iletişimin olmadığını anlatıyordu ama televizyonun köşesinde 3g yazıyordu. Unutmuş eski alışkanlık. Anında buradaki gelişmeleri 3g aracılığıyla aktarıyorlardı.”

 

YILDIRIM: VAN İÇİN YAPILACAKLAR VAR

Van’daki diğer hizmetlerle ilgili bilgiler veren Yıldırım, “Van Hakkari yolu, bu yol çoktan bitebilecek bir yol. Güzeldere tüneli var. 2 tünel var ikisinin uzunluğu 6300 metre. Bütün Türkiye’de yaptığımız tünelleri tutarı 500 km buldu. Bu yolda maalesef zaman zaman güvenlik nedeniyle sağlıklı çalışma yapılamadı. Terör örgütü ve ona müzahir gruplar Van’a iyilik mi ediyor.  Ama hiç merak etmeyin bunlar teröre inat bunların hepsini yapacağız. Bu toprakların bedelini atalarımız kanlarıyla ödediler, onların nesilleri de aynı şeklide ulaştırmakla görevliler. 2003 yılından önce havaalanında 3186 uçuş 2015 sonunda 11 bin 263 çıktı. 144 bin yolcu gelirken 1 milyon 400 bine çıktı. 2 tane büyük feribot yaptık. Bunlardan biri geldi. Bu feribotların bir tanesiyle 10 bin 500 ton yük taşınacak ve 2 saatte geçiş sağlanacak. Buna 400 milyon lira para harcadık. Feribotlar mayıs ve haziran aylarında hizmete girecek. Bunların yanaşma yerlerinde de önemli çalışmalar yapılacak.” Şeklinde konuştu.

 

Bakanlar daha sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim