Van’da havaların soğuması ile birlikte yükselen balık fiyatlar tezgâhları boş bıraktı.

 

Van Gölü’nün sodalı suyunda yaşayan inci kefali balığının az çıktığını belirten balıkçılar, Alabalık dışında kalan hamsi, istavrit, palamut ve çinekop gibi balık türlerinin ise bölgeye yeteri kadar getirilmediğini, bu yüzden de fiyatların yüksek olduğunu ifade etti. İHA muhabirine konuşan Van Gölü Balıkçısı Burhan Demir, havaların soğumasına rağmen Karadeniz bölgesinden yeteri kadar balık gelmediğini belirterek, “Burada bulunan Van balığı ile alabalık dışında kalan balık türleri Karadeniz bölgesinden geliyor. Orada balıkların bol olduğu haberleri var ama ne yazık ki biz bu bolluğu yaşayamıyoruz. Geçmiş yıllarda havaların soğumasıyla beraber bol miktarda gelen hamsi de bu yıl az miktarda geliyor” dedi.

 

“BALIKLAR AZ GELDİĞİ İÇİN FİYATLAR DA YÜKSEKTİR”

Burada bulunan en uygun balığın Van balığı olduğunu belirten Demir, “Van balığını da şu an 4,5 TL’den satıyoruz. Hamsi 10 Lira, alabalık 12 lira, mercan balığı 11,5 lira, çinekop 27,5 lira ve dil balığının kilosu ise 25 liradan satılıyor. Zaten biliyorsunuz ilimizde Van balığı ile alabalık var diğerleri ise dışarıdan geliyor. Bu sene az geldiğinden fiyatlar da yüksektir” şeklinde konuştu.

 

BALIK FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Bu yıl Van balığının da geçmiş yıllara göre daha az avlandığını savunan Demir, “Geçen sene av yasağının ardından Van balığının kilosunun bizler 2-2,5 liradan satıyorduk, bu yıl 7,5 lira ile başladı ve şu anda 4,5-5 lira sevilerinde satılıyor. Bizler balıkları satın alıp burada satıyoruz. Avlanmadığımız için asıl sorunu bilmiyoruz ancak bildiğimiz tek bir şey var o da dışarıdan ilimize balıkların az miktarda geldiğidir. Van balığı ve alabalık fiyatlarının neden yüksek olduğunu bilmiyoruz. Bize söylenen Van balığının az çıktığı, qlabalık tesislerinde ise yeteri kadar balık olmadığıdır. Fiyatların bu kış şu sevilerde seyredeceğini tahmin ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

VATANDAŞLAR DA FİYATLARDAN YAKINDI

Balık alan vatandaşlardan Yasin Kuşman da hamsi aldığını belirterek, “Bir ay önce 5 liradan aldığım hamsinin kilosunu 10 liradan aldım. Bir kilo aldım. Zaten diğer balıklara bakamıyoruz bile. Genelde Van balığı ya da hamsi alıyoruz. En uygun olanları onlardır aile de kalabalık olduğu için alabalıklar iri olduğundan tercih etmiyoruz. İnşallah fiyatlar düşer” diye konuştu.

 

Öte yandan balık tezgâhlarında ise hamsi ve Van balığı dışında diğer balık türlerinin çok az olduğu gözlendi. 

Editör: TE Bilisim