Van’daki barajların doluluk oranlarının yüzde 100'ü aştığı öğrenilirken, geçen yıla oranla yüzde 60’lık bir artışın söz konusu olduğu belirtildi. 


Devlet Su İşleri (DSİ) Van 17. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, bu yıl barajlarda ciddi bir doluluk olduğu açıklanırken, yüzde 60’lık bir artışın olduğu kaydedildi. Yağan yağmurlarla birlikte bu yıl barajlarda ciddi bir doluluk oranının yaşandığı görülürken; Koçköprü, Sarımehmet ve Zernek barajlarında kar sularının erimesi ile birlikte 100 milyon metreküp hacimlerin üzerine çıkıldığı ve barajlarda herhangi bir sıkıntının meydana gelmemesi için de kapakların her gün açılarak suyun bırakıldığı bildirildi. 
Barajların bu yıl ciddi bir şekilde dolmasının kendileri açısından önemli olduğunu ifade eden çevre sakinleri ise, “Tarım arazilerimiz açısından bu yıl ki doluluk bizleri sevindirmiştir. DSİ bile barajda herhangi bir sıkıntının yaşanmaması için kapakları açarak suyu tahliye etmektedir” dediler. 

 


DSİ 17. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, barajlardaki rezervuarları seviye ve su durumunun geçen yıla oranla istenilen düzeyde olduğunu belirterek, “Kar sularının erimesi ve yağışların bu yıl istenilen düzeyde olması, barajlarımızı yüzde 100 dolma seviyesini açmıştır. Herhangi bir sıkıntının oluşmaması için ise kapakları zaman zaman açarak suyun bir kısmını tahliye etmek durumunda kalıyoruz. 3 barajımızda da hem içme suyu veriliyor, hem tarımsal alanlar sulanıyor, hem de elektrik üretimi yapılıyor. Ama Morgedik Barajı’nda ise henüz elektrik üretimi yapılmamaktadır” ifadelerini kullandılar.

 

 

 

Editör: TE Bilisim