Van’da bir araya gelen turizmciler, bölgede yaşanan çatışmalı sürecin bitmesi için çağrıda bulundular. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu ile Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde bir araya gelen turizmciler barış çağrısı yaptı. Van TSO binası önünde düzenlenen basın açıklamasını okuyan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, kaosun son bulmasını istediklerini belirtti.

 

TAKVA: KAOSUN SON BULMASINI İSTİYORUZ

TÜRSAB ve Van ilindeki otelciler olarak üç aydır yaşananlardan kaygı ve endişe duyduklarını dile getiren Takva şu ifadeleri kullandı: “Özelde Van turizmi, genelde ise bölge turizmine karşı sorumluluk taşıyoruz. Kaosun bir an önce son bulmasını bekliyoruz. Çözüm süreci ile birlikte; ekonomiden sosyal ve siyasal hayata kadar toplumsal yaşamın tüm alanlarında büyük bir rahatlama yaşanmaya başlamıştı. Deprem sonrası ekonomisi, sosyal yaşamı ve turizmi dibe vurmuş bir kent, barış sürecinin de katkısıyla ağaya kalkmış ve en son geçtiğimiz Ramazan Bayramı dolayısıyla Van’a gelen turist sayısında ciddi bir artış olmuş. Van’daki bu turizm hareketliliği yerel ve ulusal basında yer almıştır. Van’daki turizmciler olarak yerel ve uluslararası turizm fuarında ve komşu ülkelerde Van ve bölgemizin tanıtımı yapılmış ve bu çalışmalar kısa sürede etkili neticeler vermiştir.”

 

“BARIŞ, BARIŞ, BARIŞ DİYORUZ”

Çocukların ölmemesi için barış, barış, barış dediklerini ifade eden Takva, “Marka otellerin Van’a yatırım yapması, yerel ve uluslararası tur operatörlerinin Van’ı ve bölgeyi tur destinasyonlarına alması, Van ilimizde ciddi bir ekonomik rahatlama ve yatırım yapma ortamı oluşturmuştur. Yine Van turizmi ve ticaretinin en önemli ayağı olan İran ile sınır kapısının en kısa zamanda açılması, Eylül ayı içerisinde İstanbul-Van-Tahran tren turu yapacak olan acentelerimizin mağduriyeti şimdiden çözülmesi gereken önemli bir konu. Van’da inanç turizmi için ayrı bir önemi olan Van Akdamar Kilisesi ayininin ve ayin turlarının bu yıl için iptal edilmesi; Van ekonomisi ve turizmi için ayrı sıkıntı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu ve Van ilimizdeki otelciler olarak Van için, bölge için, çocuklarımız için, ortak geleceğimiz için, gençlerimiz için ve en önemlisi insan ölümlerinin olmaması için barış, barış barış.” Şeklinde konuştu.

 

TAKVA: FUARI YAPACAĞIZ

Gazetecilerin "10-13 Eylül tarihlerinde yapılması planlanan turizm fuarının yapılıp yapılmayacağı" sorusuna ise Takva, "Birçok firmanın katılımı iptal etmesine rağmen fuarın yapılması için elimizden geleni yapacağız. Geçmişte biz çadırlarda da fuarlar yaptık. Bu yıl da yine fuar ve kongre merkezinde bunu inatla yapacağız. Kentimize gereken sahipliği gerçekleştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

 

ÖZGÖKÇE: ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ

TÜRSAB Van Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe ise bölgedeki olayların bir an önce bitmesini istediklerini söyledi. Çatışmaların ne ülkeye ne bölgeye ne de esnafa hiçbir faydasının olmadığını belirten Özgökçe, terör olayları nedeniyle çok büyük zarar gördüklerini dile getirdi. Özgökçe, "Tur operatörlerimizin ve otelcilerimizin organizasyonları iptal oldu. Biz TÜRSAB olarak bu savaşın bitmesi için elimizden geleni yapmaya hazırız. Genel Başkanımız Başaran Ulusoy da birkaç defa bu konuda açıklama yaptı. Biz de yapmaya hazırız" dedi.


ŞEHRİVAN HABER – ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim