Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Muhammet Aksu, katliamın sorumlularının uluslararası mahkemelerde yargılanmasını istediklerini söyledi.


Van Barosu'nda yapılan basın açıklamasına Baro Başkanı Murat Timur ve baro yönetimi katıldı. Açıklamayı okuyan Van Barosu İnsan Hakları Komisyonu üyesi Muhammet Aksu, Halepçe'deki katliama yeteri kadar tepkinin gösterilmediğini belirterek, bazı ülke parlamentolarından Halepçe'deki olayın soykırım olarak tanınmasının geç kalınmış bir karar olduğunu söyledi.

 

“SORUMLULAR CEZALANDIRILMALI”

 

Aksu “16 Mart 1988 yılında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin küçük bir kasabası olan Halepçe'de 5 bini aşkın sivil ve masum Kürt, Irak yönetimi tarafından kimyasal silahlarla bombalanarak katledildi. Geçtiğimiz yüzyıla masa başlarında bölünmüş ülkeleriyle kanlı katliamlara maruz kalarak giriş yapan Kürtler, tarihin üvey evladı olmaktan kurtulamamışlardır. Evrensel hukuk değerleri, uluslararası sözleşme ve mekanizmalar söz konusu Kürtler olunca, adeta kör, sağır ve dilsizi oynamıştır. Bu konuda İsveç ve Norveç'ten sonra İngiliz Parlamentosu'nun da geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla Halepçe'deki Kürt soykırımını tanımış olması önemli olmakla birlikte, katliamın düzeyi karşısında oldukça gecikmiş ve yetersiz bir adımdır. Bu katliamın sorumluları uluslararası mahkemelerde cezalandırılmalı. Kürt Halkı başta olmak üzere bütün mazlum halkların soykırım ve imha suçlarına karşı korunması bütün insani, demokratik ve hukuksal haklarının güvenceye alınmasıyla mümkündür.”

 

“İMRALI SÜRECİ BARIŞLA TAÇLANSIN”


Aksu açıklamasının sonunda, “Bu anlamda ülkemizde geliştirilen İmralı veya çözüm süreci olarak adlandırılan girişimin barışla taçlandırılması, Halepçe katliamına en büyük cevap niteliğinde olacaktır. Bizde Van Barosu olarak Halepçe katliamını kınıyoruz” diye konuştu.

 

Orhan AŞAN-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim