ŞEHRİVAN HABER- Van Barosu’nda kentte bulunan 20’ye yakın sendikanın bir araya gelerek düzenlediği basın açıklaması ile Van, Diyarbakır ve Mardin illerine atanan kayyumlara tepki gösterildi. Konuyla ilgili sendikalar adına açıklamalarda bulunan Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar “Demokrasiye karşı yapılan bu darbenin karşısında duracağımızı ve sonuna kadar mücadele edeceğimizi açıkça ifade ediyor ve tüm Türkiye’nin bu darbeye karşı tepki göstermesi istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Kayyumun halkın iradesine bir darbe olduğunu belirten Uçar “İçişleri Bakanlığı tarafından 19.08.2019 tarihinde Van Büyükşehir Belediye Eş başkanı Av. Bedia ÖZGÖÇKE ERTAN, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş başkanı Dr. Adnan Selçuk MIZRAKLI, Mardin Büyükşehir Belediye Eş başkanı Ahmet TÜRK, haklarında devam eden soruşturma ve kovuşturmalar gerekçe gösterilerek görevlerinden alınarak, yerlerine kayyum atanmıştır. Karara dayanak olarak Anayasa’nın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun OHAL KHK’sı ile değiştirilen 45. maddesi ile 47. maddesi gösterilmiştir. Kayyum kararı seçmenin tercihine, halkın iradesine, sandığa, demokrasiye karşı açıkça yapılmış bir DARBEDİR.” Diye konuştu.

Kayyum kararının siyasi bir karar olduğunu belirten Uçar “Seçimden önce hakkında var olan soruşturma ve kovuşturma dosyaları gerekçe gösterilerek bir Belediye Başkanı görevden alınamaz. Kanun, terör örgütlerine yardım ve yataklık yapılması durumunda görevden uzaklaştırmayı hüküm altına almıştır. Ancak hiçbir başkan ile ilgili olarak böylesi bir tespiti içeren Sayıştay denetim raporu olmadığı gibi böylesi bir iddia dahi yoktur. Öte yandan, Anayasaya göre “Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz.” Fakat bu anayasal hüküm ihlal edilerek, atanmış bakan tarafından 31 Mart yerel seçimlerinden önceki “seçilirlerse kayyum atarız” söylemi hayata geçirilmiştir. Demokrasi açısından korkunç olarak ifade edebileceğimiz bu söylemleri hatırladığımızda, kayyum kararının gerekçesinin hukuki değil siyasi olduğu da açıkça görülmektedir.” İfadelerini kullandı.

Gösterdikleri tepkileri devam ettireceklerini belirten Uçar “Halk iradesi, bir kişinin veya partinin isteğine göre yeniden dizayn edilemeyecek kadar kutsal ve dokunulmazdır. Halk, ancak ve ancak yeniden göstereceği irade ile kendi kararını değiştirebilir. Bu da seçim yoluyla yapılır. Ve seçimler, bir kesimin menfaati veya çıkarı için yapılmaz. Halkın iradesi son 3 yıl içerisinde ikinci kez gasp edilerek, demokrasi tarihimizin utanç tablosunun en başına yerleşmiş ve yerini pekiştirmiştir. Siyasal iktidar, 19 Ağustos tarihinde DARBE yaparak, seçmen iradesinin yalnızca kendisi için geçerli olduğunu beyan etmiştir. Bu darbe yalnızca Van, Mardin ve Diyarbakır’a değil tüm Türkiye’ye yapılmıştır. Demokrasiye karşı yapılan bu darbenin karşısında duracağımızı ve sonuna kadar mücadele edeceğimizi açıkça ifade ediyor ve tüm Türkiye’nin bu darbeye karşı tepki göstermesi istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim