Başbakan Binali Yıldırım tarafından ilk olarak Diyarbakır’da açıklanan ve Van’ın da aralarında bulunduğu Cazibe Merkezinin başlangıç lansmanı yapıldı. Şimdi sıra yatırımcıların Van’a destek vermesi ve yatırım yapma zamanı.

 

 

Başbakan Binali Yıldırım, Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı’nda Doğu ve Güneydoğu illeri için verilecek teşvikler ve yatırımlar hakkında konuştu. Ön talep başvurularında 23 il için şu ana kadar bin 200 başvurunun olduğunu ifade eden Yıldırım, bu başvuruların toplam bedelinin 19 milyar 600 milyon olduğunu söyledi. Gazete olarak ulaştığımız bilgilere göre Van’ın ön talep başvuru beledinin 750 milyon lira olduğu öğrenildi. Gerçekleştirilen toplantıya Van’dan Van Valisi İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Ak Parti Van Milletvekili Beşir Atalay ve Burhan Kayatürk, Van TSO Yönetimi, OSB Yönetimi ve çok sayıda Van’dan kurum ve STK katılım sağladı. Şehrivan Gazetesi olarak toplantı sonrası OSB Başkanı Şemsettin Bozkurt ile Van TSO Başkanı Necdet Takva ile görüştük. İşte Van’daki isimlerin toplantı değerlendirmesi.

 

 

TAKVA: DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Yapılan toplantıyla ilgili gazetemize konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva şunları dile getirdi: “Bölgenin teşvike ve desteğe ihtiyacı var. Bölgesel kalkınmanın sağlanması sadece bölgedeki yerel ekonomik aktörlerin finansmanı ile olmaz. Kamu kaynakları ile destek programının ortaya konulmuş olması değerlidir. Yenilikçi ve güçlü yaklaşımları çok önemsiyoruz. Verilecek desteklerin istihdam odaklı olması gerçekçidir. Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan Cazibe Merkezleri Programı ile ilimiz başta olmak üzere bölgemiz yatırımlar için cazip hale gelmiştir.”

 

 

“ŞİMDİ VAN’A YATIRIM ZAMANI”

Van’ın yatırım için cazip bir il olduğunu kaydeden Takva, “Van sahip olduğu demir, hava ve karayolu ağı, potansiyelleri ve Sınır ili olması nedeniyle yatırımcılar için çok cazip bir yer olacaktır. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak yatırımcıları Van’a davet ediyoruz. Programın uygulanmasında Kalkınma Ajansları aktif rol üstlenecek. Ancak Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlerde yatırımcılara her türlü danışmanlığı vermeye hazırız. Yeter ki Van yatırım merkezi olsun. İl dışında bulunan Vanlı yatırımcılarımız başta olmak üzere, tüm yatırımcıları ilimizde yatırım yapmaya davet ediyoruz. Bu programdan en fazla faydalanan il Van olsun istiyoruz. Program içeriğinin geliştirilmesi ile ilgili Sayın Başbakanımıza önerilerde de bulunduk.  Van’ın ve bölgenin kalkınması Türkiye’nin kalkınması demektir. Bölgemizin ekonomik kalkınması, sosyo-ekonomik kalkınma demektir. Bu da Türkiye’nin içinde bulunduğu birçok sorunun çözümü anlamına gelmektedir. Bu nedenle tam da şimdi Van’a yatırım zamanı diyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

 

BOZKURT: TALEPLERİMİZİ DİLE GETİRDİK

Gerçekleştirilen toplantı sonrası gazetemize açıklamalarda bulunan Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt şu ifadelere yer verdi:  “23 il için verilecek olan teşvik paketleri toplantımız çok verimli geçti. Toplantının konusu kısacası tüm bölgeyi kapsadı. Toplantıda detaylar biraz daha şekillendi. Paketlerin esnek olması toplantının en önemli ayrıntısı oldu. Vanlı sanayiciler olarak 9 tane talebimizi söz alarak dile getirdik. Daha çok mevcut yatırımcıların desteklenmesini istedik sayın başkanımızdan. Bölgemizin iklim koşullarından kaynaklı ve güvenlik sorunlarından kaynaklı rekabet koşullarının dezavantajlı olması hasebi ile yüzde elliye varan vergi indirim talebinde bulundu.”

 

“TRAMVAYI BAŞBAKAN YILDIRIM’A İLETTİK”

Van’da son zamanlarda gündeme gelen tramvayda Başbakan Binali Yıldırım’a ilettiklerini kaydeden Bozkurt, “Özellikle son zamanlarda Van’da gündemleştirdiğimiz tramvay müjdesinin verilmesini istedik. Sayın başkanımıza müjde için talimat vermesini istedik. Van’ın 2 cadde arasında sıkışıp kaldığını ve biran önce köklü bir tramvayın yapılması gerektiğini dile getirdik. 10 dakika kadar bir konuşma süresi verildi. 10 dakikalık süresinde kendilerine Van’ın en önemli sorunlarının ne olduğu konusunda bilgi verdik. 9 maddelik raporu başkanımıza ilettik. Mevcut yatırımcıların kalkınma bankası üzerinden faizsiz işletme kredisinden yararlanmasını talep ettik. 3 yıl ödemesiz toplamda 10 yıl geri ödemeli krediler talep ettik. Diğer illere karlı rekabet oluşturulması için vergi indirimi talebinde bulunduk. Tramvayın şart olduğunu dile getirdik. Vergi borçlarının 48 çarpı 2 aya bölünmesini istedik. Biz bu sorunları dile getirirken tüm konuşmalarımız kayıt altına alındı. Daha sonra başkanımız özellikle Van’a selam söyledi.” Dedi.


ŞEHRİVAN EKONOMİ: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim