Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Türkiye genelindeki ‘5 Milyon Üniversite Öğrencisi İçin 5 Milyon Fidan Dikimi’ kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde Gazi Üniversitesinde düzenlenen törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı. Van, Gaziantep, Kırşehir, Burdur ve Balıkesir'de kurulan canlı bağlantılar ile fidan dikimi gerçekleşirken, Van’daki törene ilgi büyük oldu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde düzenlenen törene Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, kurum amirleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, yepyeni bir Türkiye inşa ettiklerini belirterek, artık Türkiye'nin gemi, tank, insansız hava aracı, helikopter ve uydu ürettiğini hatırlattı. “İşte gençler, asrın projesi Marmaray, işte üçüncü köprü projesi, işte yüksek hızlı tren hatları, işte Anadolu'nun dört bir yanındaki bölünmüş yollar” diyen Erdoğan, ulaştırmada cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığını söyledi.

 

ERDOĞAN: MİLLETİ BİR UÇTAN DİĞER UCA UÇURUYORUZ

Göreve geldiğinde Türkiye'de 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol olduğunu anımsatan Erdoğan, 11 senede 17 bin kilometre bölünmüş yol ilave ettiklerini ifade etti. Milleti dünyanın bir ucundan diğer ucuna uçurduklarını dile getiren Erdoğan, iktidara geldiklerinde Türkiye'de 26 havaalanı olduğunu, şu anda ise 52 havaalanı bulunduğunu vurguladı. Erdoğan, "İsteyen istediği havaalanına en geç yarım saat ile 45 dakika arasında ulaşma şansına sahip. Daha devam ediyor. kimin aklına gelirdi, Şırnak'ta Şerafettin Elçi Havalimanı yapılacak? Ama biz, söz verdik, yaptık. Hakkari'nin Yüksekova'sına havalimanı yapılacak, denseydi, 10 yıl önce, kim inanırdı? İşte buyurun, yıl sonuna kadar inşallah, bütün engellemelere rağmen onu bitirmeye çalışıyoruz ve yıl sonu Hakkari Havalimanı'nı da açmış olacağız " diye konuştu.

 

ERDOĞAN: BİZ BU TOPRAKLARDA MİSAFİR DEĞİLİZ, EV SAHİBİYİZ

"Bütün bunları yaparken tabiata, tarihe, kültürel mirasa dokunmuyoruz. Kalkınırken tarihi mirastan uzaklaşmıyoruz. Büyürken özümüze yabancılaşmıyoruz. Yol, köprü, tünel, konut, hastane, okul yaparken tabiatı tahrip etmiyoruz" diyen Erdoğan, Etlik ve Bilkent'te dev şehir hastaneleri yaptıklarına işaret etti. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Biz bu topraklarda misafir değiliz, biz bu topraklarda ev sahibiyiz. Biz sadece bugünü değil yarınları, sadece kendimizi değil çocuklarımızı, torunlarımızı da düşünüyoruz. Şunu tüm samimiyetimle söylüyorum: Ağaç dikme konusunda, çevre hassasiyeti konusunda kimse bizi eleştiremez. Biz, ağaç dikme konusunda, çevrecilik konusunda cumhuriyet tarihinin en büyük projesini yürüttük. Bu topraklara, bu ülkenin şimdiye kadar gördüğü en fazla fidanı biz diktik.”

 

ERDOĞAN: BELÇİKA BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR ALANI AĞAÇLANDIRDIK

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun şu ana kadar 3 milyar fidan dikildiğini açıkladığına işaret eden Erdoğan, 2008-2012 arasında cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliğini hayata geçirdiklerini anlattı. 

5 milyon öğrenciye 5 milyon fidan dikeceklerine dikkati çeken Erdoğan, "Yani, biz, şu ana kadar, aslında Belçika büyüklüğünde bir alanı ağaçlandırdık" dedi. 

Rizeli olduğunu hatırlatan ve Rize'deki kadar ağaç varlığı çok az yerde bulunacağını belirten Erdoğan, bir dönem Türkiye'nin gündemini İSKİ'nin oluşturduğunu ve İstanbullunun susuzluktan kıvrandığı günlerin yaşandığını ifade etti. "Bırakın ağaç dikmeyi, Dikili ağaçlar bile susuzluktan kuruma noktasına gelmişti" diyen Erdoğan, belediye başkanı olduktan sonra İski'nin 3 milyon müşterisi için 3 milyon ağaç diktiklerini, ağaç ve peyzajı anonim şirketini kurarak Kadıköy'den Tuzla'ya, Eminönü'nden Büyükçekmece'ye kadar bütün caddeleri, yol kenarlarını ve orta refüjleri ağaçlandırdıklarını söyledi.

 

ERDOĞAN: BİZ, ÇEVRECİYİZ. KİMSE BİZİMLE ÇEVRECİLİKTE YARIŞAMAZ

Kokudan yanına yaklaşılmayan, canlıların yaşayamadığı Haliç'in bugün yemyeşil, tertemiz, adeta şiir gibi bir Haliç olduğunu dile getiren Erdoğan, Haliç'in içinden çıkardıkları 5 milyon metreküp çamuru 9,5 kilometre uzaklıktaki taş ocağına depoladıklarını anımsattı. Erdoğan, şunları kaydetti:

“Biz, çevreciyiz. Kimse bizimle çevrecilikte yarışamaz. Şu ana kadar 125 adet şehir ormanı kurduk. 2003 yılında 33 olan milli parklarımızı 40'a, 17 olan tabiat parklarımızı 193'e çıkardık ve bu hızla devam ediyor ve bu çabalarımızı devam ettireceğiz. Eğitimden sağlığa, ulaşımdan turizme kadar her sahada cazip kıldığımız gibi milli parklar, ormanlar, şehir ormanları açısından da inşallah ülkemizi bir cazibe merkezi haline getireceğiz. Bugün Gazi Üniversitesi'nde başlattığımız 5 milyon öğrenciye 5 milyon öğrenciye ağaç kampanyasını tüm üniversitelerimizde yaygınlaştırarak öğrencilerimizin çok daha sağlıklı, çok daha huzurlu ve çok daha yeşil  bir ortamda eğitim görmelerini inşallah sağlayacağız.”

 

ERDOĞAN İLK VAN’A BAĞLANDI

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından beraberindekilerle Van, Gaziantep, Kırşehir, Burdur ve Balıkesir'e kurulan canlı bağlantıları izledi. Erdoğan, bağlantılar sırasında illerdeki törende bulunan Valilerle kısa süreli sohbet etti. Erdoğan, bağlantılar sırasında kameramanlardan ağaç dikilen alanların göstermelerini istedi. Van’a canlı bağlanan Erdoğan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk ve Rektör Peyami Battal ile sohbet etti. Bir süre Erdoğan ile sohbet eden katılımcılar daha sonra fidan dikimi gerçekleştirdi.


Orhan AŞAN

 

Editör: TE Bilisim