Başbakan Yıldırım, Moldova-Türkiye yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yönetim sistemi değişikliğinin Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana tartışıldığını belirten Yıldırım, referanduma ilişkin “İnandığım bir görevi tamamlamış olmanın huzurunu yaşıyorum” açıklamasını yaptı. 

"Ekonomide yeni hazırlık var mı?" sorusunu cevaplandıran Başbakan Yıldırım, "Var, yeni ekonomik reform paketi hazırlanıyor. Seçim geçti, artık geçim zamanı" dedi.

 

"CHP ZATEN KARIŞIK, BİZ DE BİZ KALABALIK ETMEYELİM"

CHP’de referandum sonrası başlayan kavgayla ilgili konuşan Yıldırım, "Önemli değişimlerden sonra CHP’de bu hep oluyor. Yeni bir durum değil. Seçimler sonrasında CHP’de mutlaka sesler yükseliyor. Bugün yaşananlar da onun tekrarından ibaret. CHP’nin iç meselelerine karışmamız doğru değil. Zaten yeterince karışıklar. Bir de biz kalabalık etmeyelim" dedi.

 

"PARTİNİN KURULLARI YENİDEN OLUŞACAK"

"En güzel şekilde kongremizi yapacağız" diyen Yıldırım, "Sayın Cumhurbaşkanı’mıza partimizin genel başkanlığını teklif edeceğiz. Tabii partinin kurulları da yeniden oluşacak. Oradaki ölçü; bölgesel temsil, kadınların temsili, gençlerin temsili, tecrübelilerin temsili olacak" diye konuştu.

 

"BİZDE ESKİ-YENİ AYRIMI OLMAZ"

Kongreye Abdullah Gül'ün de davet edileceğini söyleyen Yıldırım, "Bizde eski-yeni ayrımı olmaz. Partinin kuruluşundan bu yana kim varsa davet edeceğiz" dedi.

"Yeni sisteme geçilince parlamenter dönemin son Başbakan’ı olarak tarihe geçeceksiniz. Neler hissediyorsunuz?" sorusuna cevap veren Yıldırım, şöyle konuştu:

"İnandığım bir görevi tamamlamış olmanın huzurunu yaşıyorum. Memleket için güzel bir iş yapmanın rahatlığı içindeyim. Bu yönetim sistemi değişikliği Cumhuriyet kurulduğundan beri tartışılıyor. Türkiye açık-kapalı darbeler görmüş. Milli irade kesintiye uğramış. Türkiye, yeni yönetim sisteminde artık arzu etmeyeceğimiz açık-kapalı vesayet odaklarını ortadan kaldıracak.

Milli egemenlik gerçekten milletin eline geçmiş olacak. Yüzde 50’den fazla oy alamayan iktidara gelemeyecek. Bu da sürekli istikrar yaratacak. Kriz değil uzlaşma olacak. Türkiye’nin birliği, bütünlüğü sürekli olacak. Yüzde 50’yi aşmak için Türkiye’nin her yerinden, her köşesinden destek almak gerekecek, bu da Türkiye’nin birliğini, bütünlüğünü pekiştirecek. Güçlü iktidarlar olacak.

Türkiye, kazandıklarını hep zayıf iktidarlar, darbeler nedeniyle elden çıkarmış. Bundan sonra bu tür zayıflıklar olmayacak. Yeni sistemde partiler değil milletvekilleri önemli olacak. Yeni sistemde partiler mutlaka büyük hedeflere yönelmek zorunda. Uçtaki siyasetler daha fazla merkeze yanaşacak, bunun da toplumsal barışa katkısı olacak"

Editör: TE Bilisim