Van’da 2011 yılında yaşanan depremlerin ardından yeni konutlar yapılırken, maalesef bu konutlarda da büyük sorun ve sıkıntılar yaşanıyor. Özellikle altyapı ve ulaşım sorununun yaşandığı konutlarda vatandaş yetkililerin duyarsızlığından şikâyetçi olurken, yetkililer ise topu bir birine atıyor. Sıkıntıyı yaşayan da kime gideceğini şaşıran halk oldu.

 

Van’da TOKİ tarafından yapılan Bostaniçi TOKİ 1. Etapta sorunlar bitmiyor. 2011 yılında meydana gelen depremlerden önce yapımına başlanan ancak deprem sonrası çalışmalara hız verilerek tamamlanıp vatandaşlara teslim edilen TOKİ’lerde sorunlar halen bitmiş değil. Su sorunu, kalorifer sorunu gibi sıkıntılar yaşayan TOKİ sakinleri şimdi de alt yapıda yaşanan sıkıntılarla karşı karşıya. Kanalizasyondan gelen pis suların doldurduğu Bodrum katlarından gelen kokulardan rahatsız olan vatandaşlar, sorunlara çözüm istiyor. Yetkililerle görüştüklerini söyleyen konut sakinlerinden Yavuz Sönmez, “Aylardır burada mağdur durumdayız, kanalizasyon borusu ve rögarlar su çekmediği için oturduğumuz bina kanalizasyon suları içerisinde kaldı. Valilikten, İl Afetten, Büyükşehir Belediyesi’nden, VASKİ’den ve yetkililerden beklentimiz biran önce bu sorunu çözsünler.” Dedi.

 

“KANALİZASYON SULARI BİNAYA AKIYOR”

Yanlış altyapı sistemi nedeniyle büyük sorun ve sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Sönmez, “Oturduğumuz etapta hep aynı sorunla karşı karşıyayız. Binayı yapan müteahhit firmanın yanlış altyapı sistemi ile kanalizasyon suları, tuvalet sular ve pis sular hepsi oturduğumuz binaya akmaktadır. Bunun yanı sıra elektrik panosu da pis suların içinde, su biraz daha çoğalırsa elektrik panosuna ulaşacak ve bu da büyük bir tehlike arz ediyor. Aylardır burada mağdur durumdayız, kanalizasyon borusu rögarlar su çekmediği için bizim oturduğumuz bina kanalizasyon suları altında kaldı.” Dedi.

 

SÖNMEZ: ALTYAPI DA SORUN VAR

Yetkili olan müteahhit firmaya müracaat etmelerine rağmen kendilerini muhatap olarak almadıklarını ifade eden Sönmez, yaşadıkları sıkıntının tamamen alt yapı sisteminden kaynaklandığını belirtti. Müteahhit firma yetkililerin de sorunları yerinde gördüğünü ancak hiçbir çözüm arayışı içerisine girmediğini söyleyen Sönmez, “Binayı yapan müteahhit bizzat kendisi gelip gördü ve bizlere daha sonra muhatabımız değilsiniz dedi. Burada karşılaştığımız sorun tamamen TOKİ’yi yapan müteahhit firmanın yanlış alt yapı sistemidir. Oturduğumuz bina alçak olmasına rağmen üstlere kanalizasyon boruları döşenmiş. Dolayısıyla lağım suları ve pis sular yukarı gitmiyor. Bizler bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Müteahhit firmayı aradık ama ne yazık ki bize ‘siz benim muhatabım değilsiniz’ dedi. Kendisi gelip sorun ve sıkıntıları yerinde gördü. Ona rağmen bize ‘siz benim muhatabım değilsiniz’ dedi. Biz burada oturmamıza rağmen o müteahhidin muhatabı değilsek, kim muhataptır. Burada konut satarken muhatap bizdik te şimdi mi muhatap değiliz. Yetkililer bu sorunlara bir çözüm bulsun. Dedi.

 

“KURUMLAR ÇÖZÜMÜ BİR BİRİNE ATIYOR”

Pis sulardan dolayı çocuklarının birçok kez hastalandığını da söyleyen Sönmez, Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne de gittiklerini ve yetkililerin kendilerine bu konutların sağlıksız olduğunu söylediğini belirtti. Sönmez şöyle konuştu: “Halk Sağlığı Hizmetlerine gittiğimiz zaman halk sağlığındaki görevli, buradaki numuneleri kontrol ederken insan ve çevre sağlığa zararlı bir ortam dedi. Sağlık çalışanları bu sorunu biz gerekli yerlere rapor edeceğiz dedi. VASKİ’ye gittiğimizde VASKİ’deki yetkililer bunun kendi görevleri olmadığını ve burayı teslim almadıklarını, bunun muhatabının İl Afet Müdürlüğü olabileceğini ve oraya gidilmesi gerektiğini söylediler. VASKİ’deki sorumlu kişi, ‘TOKİ’ler bize ait değil, oraya müdahale edersek suçlu duruma düşüreceğiz’ dedi. Bize sorumlu kurumun İl Afet Müdürlüğü olduğunu söyledi. Biz de İl Afet Müdürlüğü’ne gittiğimizde ise bize ‘oranın bizimle hiçbir şekilde alakası yoktur. Tek muhatap belediyedir’ dediler. Biz şimdi ne yapalım, nereye gidelim. İki arada bir derede kaldık. Kime gidiyorsak, bizim sorumluluğumuzda değil diyorlar. Yetkililer bu sorunlara kulaklarını tıkamış durumda. Bir an önce bu sorunlar çözülmezse, burada yaşayan herkes çok kötü hastalıklarla yakalanacaktır. Yetkililerden ricamız bu soruna bir çözüm bulsunlar.”

 

SÖNMEZ: MUHATAP BULAMIYORUZ

Her ay düzenli olarak ödeme yapmalarına rağmen bu sıkıntıları yaşadıklarını ifade eden Sönmez, buna rağmen muhatap bulamadıklarını söyledi. Sönmez sözlerini şöyle tamamladı: “Bu konutlarda oturan ailelerin hemen hemen hepsi dar gelirli olan ailelerdir. Bankaya her ay düzenli olarak ödeme yapıyoruz. Ödemeler yapmadığımız takdirde kesintiler uygulanıyor. Her yıl zorunlu sigorta parası ödüyoruz. Sigortalı olmasına rağmen bir muhatap bulamıyoruz. Sigorta poliçemiz elimizde ve sigortalı poliçede belirtilen numaraları aradığımızda herhangi bir yetkili ile görüşemiyoruz. Belirtilen bir numara var bu numarayı aradığımızda bizi farklı bir numaraya yönlendiriyor ve yönlendirilen numaralarda bizlere yardımcı olmuyor.” 

Editör: TE Bilisim