ŞEHRİVAN HABER-ÖMER TOKTAŞ/ÖMER AYKAÇ -  Basın İlan Kurumu ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliğiyle düzenlenen "İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi” eğitim semineri başladı. Van'ın yerel gazetecilerine yönelik olarak gerçekleştirilen ve ELİT World Van Hotel'de başlayan eğitim programının açılışına Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran ve BİK Genel Müdürlük Servis Müdürleri ile yerel gazete temsilcileri katıldı.

Van ilinde faaliyet gösteren yerel gazete temsilcileri ve çalışanlarının katıldığı eğitim programında 2 gün boyunca internet gazeteciliği bir çok yönden ele alınarak katılımcılara önemli bilgiler aktarılacak. Eğitim programıyla Van ilinde yayınlanan gazetelerdeki çalışanların internet haberciliği konusundaki bilgi ve becerilerinin artırılarak gazetelerin internet haber sitelerinin istenen kalite ve niteliğe kavuşması hedefleniyor.


Yerel gazetelerde günlük olarak yayınlanan ve gazetelerin internet sayfalarında da yer alan haberlerin dijital ortama aktarılırken haber metinlerinin hazırlanış biçimleri açısından çevrimiçi haberciliğe uygun olmadığı ve haber sitelerinin yapısının düzensiz olması, içerik bakımından kısıtlı olması, metinlerin dijital ortamda dikkat çekecek bir yapıda olmaması gibi nedenler yüzünden yerel gazetelerin haber sitelerinin okur sayısı istenen seviyelere ulaşamıyor. 
Gazetelerin dijital ortama uyum sağlaması ve okur sayısının artırılması için internet haber sitelerinin içeriğini oluşturan personelin haber içeriği oluşturma ve dijital ortama aktarımı konularında verilecek eğitimlerle yerel gazetelerin internet habercilik konusunda geliştirilmesi amaçlanıyor. 

Ayrıca proje kapsamında Haber içeriklerinin dijital mecraya uyarlanması, Dijital ortamda okur sayısının artırılması, Reklam gelirlerinin artırılması, Haber dilinin iyileştirilmesi, Bölgesel haberlerin ulusal çapta yayınlanması, Hedef kitlenin sempatisinin kazanılması ve Gazetelerin tanıtımının geniş kitlelere ulaştırılması amaçlanmaktadır. BİK İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitim programı kapsamında İnternet gazeteciliği, İnternet gazeteciliğinde yeni olanaklar, internet gazeteciliğinde haber toplama ve yazma farklılığı, internet gazeteciliğinde hedef kitle, araştırmacı gazetecilik, internet gazeteciliğinde röportaj, dijital basın fotoğrafçılığı, internet gazeteciliğinde sayfa tasarımı, internet gazeteciliğinde etik sorunlar, internet gazeteciliği ve hukuki sorunlar ve internet gazeteciliğinin geleceği gibi konular işlendi.

İnternet gazeteciliğini hem mesleki, hem hukuki hem etik açıdan ele alan ve katılımcılara internet gazeteciliği hakkında önemli kazanımlar sağlayan eğitim programında sunumları Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Özkır gerçekleştirdi. Yarın da devam edecek ve günde 8 saat olmak üzere toplamda 16 saat olarak düzenlenecek eğitim programının sonunda katılımcı gazetecilere BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran tarafindan İnternet Haberciliği Eğitim Sertifikaları sertifikaları verilecek.

Editör: TE Bilisim