Van genelinde 372 bin 196 hektar arazinin yüzde 70'inin sulamaya elverişli olduğu, 123 bin 173 hektarda tarımsal sulama yapıldığı bildirildi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, ziraat mühendisleriyle Tuşba ilçesi Tevekli Mahallesi'nde yürütülen çalışmalarını inceledi. Altuner, bölgede ve ilimizde daha verimli ve kaliteli bir tarımsal üretim için en önemli araçlardan birinin iyi bir sulama olduğunu belirterek, bunun sonucunda kurum tarafından verilen desteklerle basınçlı sulama uygulamalarında artışın sağlandığını elde edilen ürünün arttığını vurguladı. 

Son on yıldır basınçlı sulama sisteminin kullanıldığını, 2004 yılında 80 hektar olan sulamanın 2 bin hektara çıktığına dikkati çeken Altuner, şöyle konuştu: "İlimizde 123 bin 173 hektar arazide tarımsal sulama yapılmaktadır. Ancak sulamaya elverişli olan tarım arazilerimizin yüzde 52'sinde sulama yapılmadığı gibi, sulama yapılan arazilerin tamamına yakınında da salma sulama yöntemi kullanılmaktadır. Basınçlı sulama sistemlerinin kullanımı ise henüz çok düşük düzeydedir. İlimizde son 10 yıl içinde basınçlı sulama sistemleri kullanılmaya başlanmıştır. 2004 yılında yaklaşık 80 hektar hektar arazide basınçlı sulama yapılırken bugün yaklaşık 2 bin hektar arazide basınçlı sulama uygulanmaktır. Bilindiği gibi Bakanlığımızca basınçlı sulama makine ve ekipman alımlarına yüzde 50 hibe desteği verilmektedir. Ayrıca bu amaçla kullanılan tarımsal kredilerde faiz oranı sıfıra indirilmiştir. Bu program etkisi ile basınçlı sulama uygulamalarda artış sağlanmıştır. Ancak bu artış istenilen düzeyde değildir."

 

Altuner, Van ile bölgede daha verimli ve kaliteli tarımsal üretim için en önemli araçlardan birinin şüphesiz iyi bir sulama yöntemi olduğunu anlatarak, şöyle devam etti: "Burada da basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması oldukça önemlidir. Bu kapsamda Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı Basınçlı Sulama Sistemleri (KKYDP) için bu yıl il müdürlüğümüze 17 başvuru yapılmış olup bunların tamamı destek kapsamına alınmıştır. İl müdürlüğümüzden yüzde 50 hibe desteği alan bir üreticimizin tarlasında bulunmaktayız. Üreticimiz burada 5 yıldır kiraladığı 500 dekarlık arazide basınçlı sulama sitemini uygulayarak patates, karpuz, kavun, domates, patlıcan, biber olmak üzere geniş bir alanda sebze ve meyve yetiştirmektedir. Müdürlüğümüzün destekleriyle üretimini yüzde 80'e çıkarmış ve 48 kişiye iş istihdamı sağlamıştır." Beş yıldır Van'da sebze yetiştiriciliği yaptığını belirten Üretici Sedat Soylu ise tarımdan aldığı hibe destekleriyle ve sulama programıyla üretiminde artığını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner ile beraberindekiler 500 dekarda yetiştirilen sebze ve meyve bahçelerini gezdi.

Editör: TE Bilisim