ŞEHRİVAN HABER: Van’ın yeni kurulan üç merkez ilçesi arasında en dezavantajlı noktada yer almasına rağmen Tuşba İlçesi, Tuşba Belediyesi eliyle son 20 ayda büyük bir değişim yaşadı. Belediye Başkanı Salih Akman, başkanlığı döneminde ilçeye yaptığı hizmetlerle geleceğin Tuşba’sı noktasında önemli hizmetleri hayata geçirirken, 2020 yılı değerlendirmesinde tüm bu hizmetleri anlatarak, yeni Tuşba’nın inşasında hayata geçen işleri anlattı.

BAŞKAN AKMAN, 20 AYA BÜYÜK HİZMETLER SIĞDIRDI

Van’ın 2014’te büyük şehir olmasından sonra kurulan Tuşba ilçesi, son bir buçuk yılda yapılan önemli çalışmaların odağındaki ilçe oldu. Son zamanlarda hayata geçirdiği projeleriyle kent merkezindeki dikkat çeken ilçelerin başında yer alan Tuşba, 2020 yılını adeta büyük işler yılı olarak tamamladı. Başta kendine ait ve kentin en önemli yerinde kurulan hizmet binasının tamamlanıp faaliyete geçmesi olmak üzere ilçede değişim ve dönüşümün öncüsü olan Tuşba Belediyesi, Başkan Salih Akman eliyle ilçenin hatırı sayılır hizmetlere buluşmasında önemli adımlar attı. ‘Geleceğin Tuşbası’ adıyla yeni bir Tuşba inşa etmek için çalışan Akman, göreve gelmesinden sonra geçen 20 aylık süre zarfında devasa yaşam alanları, parklar, Tuşba Sahil Yolu, yeni halk plajı, yenilenen yollar ile 2020’de adeta fark yarattı. Şehir merkezinden uzak ve daha çok sanayileşmenin yoğun olduğu bir ilçeyi yakın zamanda yaşanabilir bir ilçeye dönüştürmek için kolları sıvayan Akman, hedeflediği Geleceğin Tuşba’sı noktasında birbirinden önemli projeleri de gelecek yıllarda hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürdü. 2020 yılı sonu itibariyle değerlendirmelerini paylaşan Akman, “Tuşba’yı marka ilçe haline getirmek için gece gündüz çalışıyoruz.”

SEÇİLİR SEÇİLMEZ HEDEFİ KOYDU: GELECEĞİN TUŞBASI’NI İNŞA EDECEĞİM

Belediye başkanı seçildikten sonra her fırsatta Tuşba’yı kentin marka ilçesi haline getireceğini söyleyen belediye Başkanı Salih Akman, Geleceğin Tuşbasının inşası noktasında 20 ayda büyük adımlar attı. Akman, ilçe halkının ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda planlayan Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, göreve geldiği yaklaşık 20 aylık süre zarfında başarması zor bir rekora imza atarak; modern bir hizmet binası, 92 bin beş yüz metrekare alana sahip İskele 2. Etap Sahili ile Van halkının yaklaşık yarım asırdır özlemini çektiği, İskele 15 Temmuz Şehitler Parkı’ nı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsüne bağlayan İskele Sahil yolunun 5300 metrelik kısmını ilçeye kazandırdı.

HİZMETLER İLÇENİN GELECEK 50 YILI PLANLANARAK YAPILIYOR

Aynı zamanda Van Gölü’ nün 200 metrelik kıyısında bulunan 22 bin metrekarelik alanda tasarlanan Ayanıs Halk Plajı Projesini de önümüzdeki sezon hayata geçirmek üzere yapımına başlandığını dile getirdi. Bir ilçe belediyesi için pandemi şartlarına rağmen 20 ay gibi kısa bir sürede yapılması güç olan tüm bu projeleri gerçekleştiren Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, gerçekleştirdiği tüm projelerde ilçe halkının ihtiyaç ve taleplerini göz önüne alarak bununla birlikte ilçenin en az 50 yıllık geleceğini öngörerek hayata geçirdi.

TUŞBA’NIN ADINA YAKIŞIR BİR HİZMET BİNASI VAR ARTIK…

Yaşanan pandemiye rağmen 20 dönümlük peyzaj alanıyla Van'ın ilk kent meydanı olma özelliği taşıyan Tuşba Belediyesi hizmet binasının taban alanı bin 300 metrekare olup, toplam alanı 12 bin 370 metrekaredir. Ayrıca bodrum dahil 6 kattan oluşan hizmet binasını 18 ay gibi kısa sürede tamamlayan Başkan Akman, Tuşbalıların hak ettiği daha fonksiyonel ve daha nezih bir ortamda hizmet almasını sağladı. Tavan ve yer döşemelerinde Selçuklu motiflerinin kullanıldığı hizmet binasında, son teknolojiye göre iklimlendirme sistemi kullandıklarını söyleyen Başkan Akman, “Geleceğe dönük olarak projelendirilen binamız tahmini 50 yıl süre ile ilçemize hizmeti sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Dış cephe tasarımı ise depreme dayanıklı mekanik taşlarla kaplanmıştır. İhtiyaç bakımından gerekli tüm donatılar (mescit, yemekhane, oto park, meclis ve konferans salonu, sığınak v.b.) mevcuttur. Bölgemizdeki iklimsel koşullardan hasar ve onarım gerektirmeyecek şekilde ısıtma sistemi yapılmıştır. Data, güvenlik ve kamera sistemi gibi tüm elektronik hatlar son teknolojiye göre tasarlanmıştır” dedi.

BÖLGENİN EN BÜYÜK MİLLET BAHÇESİ DE YİNE TUŞBA DA OLACAK!

Başkan Akman’ın, Tuşbalılara müjdesini verdiği bölgenin en büyük millet bahçesi olan ‘Tuşba Millet Bahçesi’nde proje aşamasına gelindi. Şemsibey, İskele ve Bardakçı mahallelerinin sınırlarında yer alan ve Van YYÜ Kampüsü yerleşkesine komşu olan 717 bin 212 metrekarelik alana sahip projenin bölge ekonomisine katma değer sağlayacağını kaydeden Başkan Akman, yeşil dokusu ve sosyal donatıları ile Vanlıların sosyal yaşam kalitesini yükselteceğini dile getirerek, “İskele sahil bandında bulunan Tuşba Millet Bahçesi projemizde; millet kıraathanesi, ibadethane, kütüphane, sergi alanları, el sanatları merkezi, çay bahçesi, yürüyüş, koşu ve bisiklet yolları, her yaş ve yetenekte bireyler için spor alanları, meydanlar, deprem toplanma alanı, doğal göl, çeşmeler, gösteri alanları, açık otopark, açık havuzlar ile seyir iskelelerinin olacağı büyük piknik ve dinlenme alanları bulunacaktır” şeklinde konuştu.

BİR DEV MİLLET BAHÇESİ DE AKKÖPRÜ’YE

Akköprü Mahallesi’nde bulunan 104 bin 777 metrekarelik alanda ikinci bir Millet Bahçesi müjdesi veren Başkan Akman, burada yapılacak olan Millet Bahçesinin ihalesini tamamlayıp yüklenici firmaya teslim ettiklerini söyledi. 360 günde tamamlanacak olan Akköprü Millet Bahçesi’nin bitmesiyle Akköprü Mahalle sakinlerinin hak ettiği hizmete kavuşacağını vurgulayan Başkan Akman, “Daha yaşanılır bir Tuşba için yola çıktığımız ilk günden beri tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Özlediğimiz ve hak ettiğimiz hizmetlere kavuşmanın ve başlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Tuşba ilçemizin bir dinleme, mesire ve yeşil alanı olacağını özellikle bilmenizi isterim” ifadelerini kullandı.

İSKELE ARTIK ÇOK BAŞKA!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında desteklenen ve 15 milyon TL’ye mal olan İskele Sahil Bandı 2. Etabı, bin 50 metre kıyı uzunluğu ve 92 bin 500 metrekare alanıyla bölgede bulunan ender piknik, dinleme ve eğlence alanlarından biri haline geldi. Yapımı 18 ay gibi kısa bir sürede Van Gölü’nün İskele kıyı şeridini yeniden düzenlenip yeşillendirerek yaşam alanı haline getirdiklerini vurgulayan Başkan Akman, ilçeye yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra Van Halkının istirahat edebileceği nezih ve güvenilebilir bir sahil bandı kazandırdıklarını dile getirdi. Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, “Bu proje ile Tuşba İlçesi’nin gözbebeği konumundaki İskele ile Van Yüzüncü Yıl Üniversite arası sahil şeridini; insanlarımızın sağlıklı bir ortam olarak kullanabilmesi, ilçemizin doğal yapısı korunarak sürdürülebilir estetik, temiz ve daha yaşanabilir bir yeşil çevre oluşturulması hedefledik” diye belirtti.

VAN GÖLÜ’NÜN TUŞBA SAHİLLERİ DOLU DOLU

Bu proje ile oluşturdukları bin 380 metre sahil bandının Van halkı için sağlıklı bir yaşam alanı olduğunu anlatan Başkan Akman, yaklaşık 137 bin metrekare kıyı alanının ıslah edildiğinin altını çizdi. Başkan Akman, “Kıyı şeridinde yürüme, koşu ve bisiklet parkuru imkanı sağlandı. Gençlerin spor yapmaları için plaj voleybolu ve futbol sahası yapıldı. Sergi ve sosyal etkinliler için İnci Kefali, Van Kedisi ile 300 metrekare büyüklüğünde havuzlu meydan, lale figürlü DAKA Anıt alanı aynı zamanda çocuklar için oyun alanları yapıldı. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk defa çocuk survivor parkuru ve gençler için macera parkur alanları kazandırıldı.”

AKLA GELEBİLECEK HER ŞEY VAR!

“Halkın dinlenebileceği geniş fitness, piknik ve eğlence alanları yapıldı. Toplamda 117 adet barbekülü kamelya ve piknik masası kurulumu yapıldı. Kıyı şeridi boyunca 3 adet çeşme kuruldu. 24 saat kamera ve mobese sistemi ile daha güvenli bir ortam sağlandı. Bilgilendirme amacıyla duyuru ve anons sistemi kuruldu. Bölgemiz için modern bir proje kazandırıldı. Güvenlik odası, mescit, WC (Engelli WC), çocuk bakım odası, depo ve satış büfesi yapıldı. Bin 380 metre sahil şeridi boyunca araç yolu ve otopark alanları yapıldı. Halkın ihtiyacına yönelik dekoratif satış büfeleri kuruldu. Kiralama sistemi ile halkın kullanımına sunulmak üzere 20 adet bisiklet bırakıldı ve tranbolinler kuruldu” diye belirtti.

ARTIK HER YOL TUŞBA’YA ÇIKIYOR

Van’da yıllardır hayal edilen ve sık sık kamuoyu gündemini meşgul eden ‘Sahil Yolu Projesi, birinci ve ikinci etaplar şeklinde yine yıllar sonra kendileri tarafından günümüzün şartlarına uygun olarak bisiklet ve yürüyüş yolları da eklenerek yapıldığını anlatan Başkan Akman, göreve geldiği günden bu yana Tuşba’yı marka ilçe haline getirmek için gecesini gündüzüne katarak çalıştıklarını anlattı. Yaptıkları bütün çalışmaları; Tuşba’nın kimliğini yansıtan aynı zamanda özüne sadık kalarak çağın gereklerine uygun şekilde geliştirerek uyguladıklarını ifade eden Başkan Akman, “Hizmetlerimizi yaparken hep bu doğrultuda hareket ettik. Bir belediyenin hizmetlerindeki önceliklerinden biri de yoldur. Yol medeniyettir. Yolun olmadığı yerde medeniyetten bahsetmek mümkün değildir” dedi.

HERKESİN HAYALİ OLAN SAHAL YOLUNU AKMAN HAYATA GEÇİRDİ

Tuşba ‘Sahil Yolu Projesi’ni de bu bağlamda değerlendirdiklerini ve çok önemli bulduklarını söyleyen Başkan Akman, “Yolumuz yaklaşık olarak 5300 metre uzunluğundadır. İskele 15 Temmuz Şehitler Parkını, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü’ne bağlamaktadır. Yeni açılan bu yolumuz, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük Millet Bahçesi olma özelliğine sahip olan ‘Tuşba Millet Bahçesi’ projemizi çevrelemektedir. Aynı zamanda yolumuzun Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kampüsü kısmında başlatılmış olan ‘Yeşil Bant’ çalışmasında da sona gelindi. Ana yollara alternatif olan sahil yolumuza paralel bisiklet ve yürüyüş yolları da bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

TUŞBA SADECE SANAYİ DEĞİL AYNI ZAMANTA TATİL İLÇESİ OLMA YOLUNDA

Türkiye’nin iç sulardaki ilk ve tek mavi bayraklı halk plajını Van’a kazandıran Tuşba Belediyesi, bir ilke daha imza atarak 22 bin metrekare toplam alana sahip Ayanıs Halk Plajı’nın yapımına başladı. İhale sürecinin ardından geçtiğimiz günlerde yüklenici firmaya yer teslimi yapılan halk plajı 100 iş günü içerisinde tamamlanarak Van halkının hizmetine sunulacak. Yaklaşık 2 milyon 100 bin TL’ye mal olacak olan Ayanıs Halk Plaj bölge halkına kazandırılan ikinci halk plajı olacağını dile getiren Başkan Akman, “Belediyemiz tarafından Van’a kazandırılan Mavi Bayraklı Halk Plajı, çevre illerden de vatandaşların gelmesi üzerine yetersiz kalıyordu ve bize bu konuda çok talep geliyordu. Bizler de halkımızın bu taleplerini göz ardı etmedik. Vatandaşlarımızın şehrin stresinden uzaklaşabilecekleri ve aileleriyle dinlenebilecekleri, Van Gölü kenarında çok özel bir plaj alanı projelendirdik, inşallah önümüzdeki sezon hayata geçirmeyi planlamaktayız” dedi.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR…

Başkan Akman, Tuşbanın gelişmesi ve kalkınması için hazırladıkları projelere desteklerini esirgemeyen başka Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, Maliye Bakanımız Lütfi Elvan ve ilgili tüm bakanlar ile Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez’ e şükranlarını arz ettiğini dile getirdi

Editör: TE Bilisim