Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Van Büyükşehir Belediyesi'nin de yer ve birçok noktada destek verdiği Bostaniçi Kadın Destek, Çevre ve Kültür Kooperatifi'ni (BİKAD-KOOP) ziyaret etti. Ziyarette Başkale Eş Başkanı İhsan Güler, Başkale eski Belediye Başkanı Eylem Açıkalın, BİKAD-KOOP çalışanları Nuroj Varlı, Necla Bakır ve diğer kadın çalışanlarda yer aldı. Çoban ve beraberindekiler kadınların yetiştirdiği çilek bahçesini gezerek, hem çilek topladı hem de yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

ÇİLEK BAHÇESİNE KADIN ELİ DEĞDİ

Kooperatif hakkında bilgi veren BİKAD-KOOP koordinatörü Nuroj Varlı, 2011 yılında kooperatifi kurduklarını ifade ederek kurdukları kooperatifle ilk hedeflerinin kadın istihdamını gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Varlı,Van Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine tahsis ettiği alanda kooperatif işine başladıklarını söyleyen Varlı, kooperatifçilikle ilgili yaptıkları araştırmaların ardından çilek bahçesi kurmaya karar verdiklerini belirtti. Varlı, “Van Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa çilek projesini hazırladık. Büyükşehir belediyesinin bize katkısı yer, bina ve toprak tahsisi konusunda oldu. Biz bu projeyi hazırlayıp Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'na (DAKA) sunduk. Projemiz kabul edildi, bu desteği alarak projeyi gerçekleştirdik. Burada yedi kadın ile birlikte, çilekleri yetiştirmek için her şeyi yaptık. Sonuçta böylesi güzel bir ürün elde ettik. Bu ürünleri yetiştirirken herhangi bir pazar payımız, pazarlama şansımız yok. Eş, dost, tanıdıklarla sipariş alıyoruz ona göre de satış yapıyoruz. Pazar alanının oluşturulması için belediyelerimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.

ÇOBAN: BU ALAN KADIN EMEĞİNİN BULUŞTUĞU BİR ALAN

Daha sonra konuşan Başkan Hatice Çoban, bu kooperatifte iki önemli faktörün olduğunu, bunlardan birisinin kooperatifçilik ve kooperatifçiliğin nasıl istihdam alanı yarattığı olduğunu, ikincisinin ise, bu çalışmaların kadınlara nasıl bir alan açtığı ve kadın emeğinin nasıl buluştuğunun örneği olduğunu söyledi.
Bu alanın kadın emeğinin buluşmasına tanıklık ettiğini söyleyen Çoban, kadınların evlerinden çok uzaklaşmadan belli bir mesai ve emekle en doğalından ürün yaratıklarını ifade etti.

“BU ÖRNEKLERİ ÇOĞALTMAMIZ GEREKİYOR”

Yaratılan kadın emeğinin, kooperatifçiliğin kadınlar ve kentler açısından da ne kadar önemli olduğunu bu çalışmada somut olarak görebildikleri aktaran Çoban “Yerel yönetimin esasen bu tarz projelere ne kadar önem vermesi gerektiğini bugün bu kooperatif bize somut olarak yaşatmıştır. Kooperatifimiz sayesinde hem doğal ürünle tanıştık, hem de kadın emeğinin ortaklaşmasının, imece usulüyle kadınlara nasıl bir istihdam alanı açtığını gördük. Umuyorum ki Van Büyükşehir Belediyesi olarak bu örnekleri çoğaltırız ve birçok kadına istihdam alanı açarız. Emeği geçen bütün kadınlara teşekkür ederim” dedi.
Konuşmaların ardından Çoban ve beraberindekiler bir süre bahçeden çilek topladı.

Editör: TE Bilisim