ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ- Van’da geçtiğimiz yıl bugün itibariyle mazbatasını alarak göreve başlayan Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, 1 yılını dolduğu başkanlık görevinin yıldönümünde kentteki gazeteciler ile online olarak düzenlenen toplantıda bir araya geldi. Göreve geldiği günden bu yana çalışmaları ile en çok dikkat çeken belediye olan Edremit’te 1 yılda yaptıklarını gazeteciler aracılığı ile paylaşan Say, bununla birlikte bundan sonra yapılacak çalışmalar, salgın sürecindeki durum gibi birçok noktaya da değindi. Bir yıl gibi bir sürede hem hizmetleri hem de sosyal belediyecilik anlayışı ile kentin en hareketli belediyesi olan Edremit’teki hizmet atağıyla ilgili konuşan Say, salgın sürecinde yaşanan sıkıntılara rağmen, süreç biter bitmez yatırımların hız kesmeden devam edeceğini ve hiçbir çalışmanın aksamayacağını söyledi.

Edremit Belediyesi Başkanlığı koltuğuna tam bir yıl önce oturan başkan Av. İsmail Say, gazeteciler ile bir araya geldiği dijital platformdaki toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Say, “Mazbatayı alıp görevime başlamamızın üzerinden 1 yıl geçti.” diyerek bir araya geldiği toplantıda bir yıllık süreci detayları ile anlattı.

EDREMİT’TE 1 YILDA NELER YAPILDI? 

Say, çalışmalarla ilgili sözlerine yapılan hizmetlerle başlarken, o çalışmalarla ilgili olarak, “Okulların en acil ihtiyaçlarını belirleyip, 14 okulun sırasıyla ihtiyaçlarını giderdik. Park ve bahçeler boyutuyla sahil çalışmamızı devam ettirdik. Sahil bandında maliye parkı dediğimiz parkı tamamen yeniledik. Kent ormanının ilk etabını bölge hastanesi yanında başlattık. Kamelya oyun grupları ile kırsaldan başlayarak parklarımıza katkı sunduk. Millet bahçemizi çevre ve şehircilik bakanlığından onaylattık. Bütün sahili gören ve içerisi dolu olacak bir millet bahçesi olacak. Temizlik işleri araçlarını yeniledik, korona sürecinde mahalle yıkamaları, cami ve genel kullanım alanları ile araç dezenfekte işleri yaptık.” Dedi.

EDREMİT’İN YATIRIM MERKEZİ OLMASI İÇİN ÖZEL OLARAK ÇALIŞMALAR YAPILDI

“Seçim döneminde Van’ı yatırımcıları teşvik etmek anlamında 7’inci bölge yapacağız demiştik. Edremit’e yatırım yapmak için gelen hiç kimseyi boş çevirmedik. Tüm imkânları olur yönüyle değerlendirip memleketimize kazandırıyoruz. Bu yatırımlar istihdam sağlayan yatırımlar olacak. İmar boyutuyla yatırımcıların önünü açtık. Kaçak yapılara göz açtırmıyoruz. İmar barışı süreci sona erdi. Çevre koruma açısından 70’in üzerindeki okulda çevre koruma ve atık bilinçlendirmesi açısından sıfır atık eğitimleri verdik. Zabıta birimimizi yenileyerek daha profesyonel ekip kurduk ve eğitimlerini tamamladık.”

STRATEJİK PLAN HAZIRLANDI, ÇALIŞMALAR START ALDI

“Bir ilki gerçekleştirdik, norm kadroda ismi olan ve uygulamada olmayan gençlik ve spor müdürlüğü ile muhtarlıklar müdürlüğünü harekete geçirdik. Bu anlamda kurumsallaşmak anlamında önemli bir çalışmayı takım arkadaşlarla birlikte yaptık. 2020-2024 stratejik planlarımızı ilk defa profesyonel bir ekiple hazırladık ve meclisimiz onayladı ve uygulamaya başladı. Çevre şehircilik bakanlığı ile geliştirdiğimiz ilişkilerle çöp konteyneri gibi ihtiyaçlarımızı giderdik. Kültür müdürlüğümüz ile kültürel çalışmalarımızı gençler ve kadınlara yönelik projelerimizi yaptık. Bahar hazırlığı yapma sürecinde öncelikle deprem ardından korona sürecine yakalandık.  Bu süreci de başarılı atlatacağımıza inanıyorum.”

YENİ PROJELER İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR!

“Bisiklet yolu, ayran aşı Van balığı, Edremit kent meydanında turizm tanıtım ofisi açtık. Edremit’in turizm yönünü öne çıkarmaya çalıştık. Yoğun katılımlı 80 takımımızla mahalleler arası futbol turnuvası yaptık. Seçim dönemindeki taahhütlerimizden birisi gençlik meclisini kurduk ve ilk toplantımızı yaptık. YYÜ’den hocalarımızdan oluşan bir danışma kurulumuzu oluşturduk. Edremit’in ileri gelenlerinden, kanaat önderlerinden ve muhtarlardan da oluşan istişare meclisi gibi bir kurul da oluşturacağız. Dördüncü istişare kurulumuz da gazeteciler de sizlersiniz. Bu kurullar ile belediyemizin resmi kurumsal yapısı dışında kent ile istişareli bir yönetim sergileyerek başarılı hizmetler üretmek istiyoruz. Hayat normale döndüğünde ARGE ekibimizin çalışması ile projelerimizi anlatmak için ayrıca bir toplantı yapıp sizlerle paylaşacağız.” Dedi.

VAN GÖLÜ KİRLİLİĞİ İÇİN NELER YAPILIYOR?

İlçede yapılanları özetle anlatan Say, toplantıda katılan gazetecilerin de Edremit’e dair sorularını cevapladı. Bu konuda Van Gölü deyince akla ilk gelen ilçe olması hasebiyle kendisine yönlendiren Van Gölü’nün kirliliği meselesini değerlendiren başkan Say, “Vangölü Kanunu taslağını yazan benim. Bu konuda benimde hassasiyetim yüksek. Büyükşehir Belediyemizle de İlçe belediye başkanlarımızla özellikle bu kontrolsüz hayvancılıkla ilgili memleketin problemi olduğunu biliyoruz. Van’da bu anlamda 360 civarında irili ufaklı ahırlar bulunmaktadır. Bunun sayısı sürekli değişmektedir. Eminpaşa dediğimiz sahile yakın mahallemizde maalesef ahırların esaretinde kalmış. Bu anlamda bizimde girişimlerimiz oldu. Valimizin de girişimi ile bir komisyon oluşturduk. Biz birazda zorlayarak bu komisyonu çalıştırdık. Sadece Edremit’te değil, Bütün Van’da sahilinde tutun özellikle yazın sivri sineğine kadar bataklığına kadar bu sıkıntıyı gidermek için bu çalışmayı başlattık. Çevreyi kirletenler de tutanak tutup gerekli cezayı kesiyoruz.”

VAN GÖLÜ’NÜ ÇİRKİN BİR ŞEKİLDE KİRLETİYORUZ!

“Vangölü gibi bir eseri çirkin bir şekilde kirletiyoruz. Ve bunu kirletenler yine kapısının önünü kirletenler. Bu anlamda komisyon çalışıyor. Büyükşehir ile birlikte çözülmesi gereken bir problem. Sadece bizim ilçe bazlı çözebileceğimiz bir konu değil. Bu konuda benim beklentim 2020 yılı sonuna kadar kalıcı bir çözüme tarım hayvancılık bölgesi gibi olabilir ya da hayvancılık kümeleşmesinin olduğu gibi bir yer belirleyip oraya taşıyarak hem Van gölünü hem de mahallelerimizi bu sıkıntıdan kurtaracağız.” 

EDREMİT’İN HEM ALT YAPISINI HEM DE İMAJINA YATIRIM!

Edremit’in tanıtılması kadar görünmeyen tarafındaki temel sorunlarının çözülmesinin de önemli olduğuna değinen Say, bu konuda turistik yatırımlar kadar alt yapıda da çalışmaların sürdüğünü söyledi. Say konuyla ilgili olarak, “Göreve geldiğimiz günden itibaren şu an birçok mahallemizin ne tür sorunları bilmekteyiz. Ama Edremit’in ikisini birbirinden ayıramayacağımız iki sorunu var. Birincisi Çevre yolu ile birlikte imar problemi. Bu yaklaşık 9-10 yıldır Van’ın da sorunu ama. Ama 3’te 2’si Çevre yolunun ve imar yolu çalışmasının 6 bin hektarlık alanın 4 bin hektarlığı Edremit bölesinde. Bir anlamda Van’ın da kaderi Van’ın da geleceği olabilecek bir çalışma. Bu en büyük problem. Her manada etkiliyor. Sizin altyapı çalışmanızı, yol çalışmanızı, yapılacak yatırımı etkiliyor. Yetki bakanlıkta bu yıl 2020 Ekim’e kadar yetki Bakanlıkta. Ben sürekli Van ve Ankara arası mekik dokudum. İmar planı sadece bir arsa düzenlemesi olarak düşünmeyin. Memleketin kaderi bir anlamda.”

“ALT YAPI SORUNU BİTECEK YATIRIM, İSTİHDAMIN ÖNÜ AÇILACAK”

“Yine altyapı ben bunu seçim döneminde fark ettim. Allah’a şükürler olsun o konuda projeler içerisinde yaptığımız işlerden biri de oldu. İhalesi yapıldı kesinleşti firma belirlendi sadece başlanması kaldı. Müteahhittin iş yapacağı yerin teslimi bile yapıldı VASKİ ile birlikte. Koronaviras ile birlikte altyapı firması da Edremit’in neredeyse 60 bin nüfusunun altyapısı yok. Belki Türkiye’nin göz bebeğidir, sahil kenti sahil ilçesi ama bir tarafıyla da trajik komik bir durum. Maalesef altyapı olmayan Büyükşehirin bir ilçesi. Ama birinci saydığım imar problemi birçok şeyi etkiliyor. Biz inşallah bu sene bu problemi aşarsak, Edremit’te yatırımın da istihdamın da önü açılacak. Biz buna rağmen 18 bölgesi dışında diğer bölgelerde sıkıntı yaşamıyoruz. Bunlar yürüyor. 

“BİR SOKAK DEFALARCA DEĞİL TEK SEFERDE KAZILIP ALT YAPISI TAMAMLANACAK”

Van’da AYKOME diye bir kurul var biz de onun bir parçasıyız. Bunun içinde altyapı ile işi olan kurumlar bulunmaktadır. Biz bir sokağı 10 defa kazan bir belediye olmak istemiyoruz. Bu noktada hem toplantısını yaptık. Bunu kısa zamanda sosyal medyada da paylaşacağız. Bütün bu kurumlara yazı yazdık 2020 yılı içerisinde yapacağınız yatırımları sokak sokak planlanmasını isteyeceğiz. Örneğin Edremit’in altyapı yapılacak bu anlamda doğalgaz çekilecek ise o da tek seferde yapılması konusunda toplantı bittikten sonra tüm kurumlarımıza uyarı mahiyetinde yazı gönderilecek. Eğer bu noktada çalışması olduğu halde bildirmeyen veya programa almayan kurumlarımıza da yaptırımı yapıp bunu da kamuoyu ile paylaşacağız. 

“EDREMİT TURİZM TİCARİ VE TURİZM BOYUTUYLA ÖNE ÇIKMALI”

“Edremit iki yönüyle öne çıkan bir ilçe. Biz Edremit’in ağır sanayi olabileceği veya sanayi şehri olabileceği yönünde bir çalışmamız yok, öyle bir yapısı da yok. Edremit daha çok konut ağırlıklı ve konuta bağlı yatırımlar olarak. Edremit ticaret boyutu ve bir de turizm boyutu var. Bunlarla ön plana çıkması gereken bir kent. Biz ilçe belediyeleri içerisinde büyükşehir hariç, tarıma yatırım yapan, tarımı destekleyen Edremit’in de tarımla öne çıkması gerektiğine inanan bir ekibimiz var. Birinci sıraya turizm ikinci sıraya tarımı ekleyebiliriz üçüncü sıraya da ticareti ekleyebiliriz. Ticaret boyutunda da oteller, plazalar gibi ekleyebiliriz öne çıkan yönleri de bu.”  

SPORA VE GENÇLİĞE DE YATIRIM YAPILIYOR!

Edremit’te her alanda yatırım atağı sürdürdüklerini söyleyen Say, bu noktada Spor ve gençlik konusunda da ciddi çalışmalar yaptıklarını şu sözlerle anlattı: “Bizim esas büyük hayalimiz spor köyü oluşturmak bu uzun vadeli bir süreç. Bizim çeşitli branşlarda belediyemizin desteklediği 400’e aşkın amatör öğrenci ve sporcu var. Biz sporda özellikle gençlere dokunmak anlamında Gençlik ve Spor Müdürlüğü kurduk. İnşallah bu müdürlük bünyesinde çok daha profesyonel çalışmalar yapacağız. Malumunuz Nur Tatar Kapalı Spor Salonu ilçemiz sınırlarında orada birçok birimimiz var. Gençlik İlçe Spor ile birlikte yürütüyoruz. Yine malumunuz su sporları merkezi Edremit’te Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü’nde de ciddi destekler alarak paylaşıyoruz. İnşallah başta Edremit olmak üzere Van’ın çocuklarına beraber gelişebilecekleri alanlar oluşturacağız. Gençlik Spor Bakanlığımıza 7 tane proje verdik bunun 3 tanesi kabul gördü. İnşallah yakında semt sahaları sayımız artacak. Yine bir müjde de vereyim. Milletvekilimiz Abdulahat Arvas’ın girişimleri sonucu Edremit’e bir spor lisesi kazandırdık. Bunun ihalesi de yakın zamanda YİKOB tarafından yapılacak. Nur Tatar Kapalı Spor Salonu’nun hemen yanında bölgenin ilk spor lisesi yapılacak.” 


 

SALGIN SONRASI TURİZM YATIRIMLARI NE OLACAK?

Koronavirüs salgını öncesi ciddi turizm yatırımları olduğunu Şehrivan aracılığı ile paylaşıp bu konuda önemli yatırımlardan söz eden Say, Şehrivan’dan Ömer Aytaç Aykaç’ın bu konuda turizm yatırımların sekteye uğrayıp uğramayacağı sorusunu da şu sözlerle cevapladı: “Biz sadece kurumsal olarak sadece ruhsat veren bir kurumdan ziyade, biz yatırımcının bir anlamda müşaviri olmaya. Az önce dile getirdiğim gibi nasıl yatırımcılara müşavirlik yapıyorsak onun bir parçasıymış gibi kendimizi hissediyoruz. Hatta kararsızlık geçiren yatırımcıları bile teşvik etme anlamında kolaylaştırmak anlamında önce olduk. Turizm yatırımında daha önce sunduğumuz 7 tane yatırım vardı. Şuana kadar vazgeçtik iptal ettik diyen olmadı. Bunun 4 tanesini de ruhsat aşamasına kadar getirdik. Şu oldu salgından dolayı bir iki ay erteleme oldu. Ama yatırımı iptal eden olmadı. Biz inşallah yatırımcının geldiğine pişman olmadığı bir bölge olacağız. Tekstil kentte İşgem de onların kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalarımız var.”

“PROJELERİMİZ DURMADAN SÜRECEK!”

“Öte yandan biz sadece merkezi hükümetten gelen kaynaklarla değil, kendi öz kaynaklarımızı çeşitlendirme konusunda çalışmalar yürütmekteyiz. Bu konuda girişimlerimiz sürmektedir. Bu süreçte de uğradığımız kayıpları gidermeye çalışacağız. Tabii ki istediğimiz noktada değiliz. Şuanda masamızda duran 30’a yakın projemiz var, bunların hepsinin de parasal boyutu var. Bir kısmını millet bahçesi gibi altyapı gibi olanları bakanlık düzeyinde halletmeye çalışıyoruz. Diğerini de içerisinde yap işlet devret projelerinin olduğu yatırım projeleri de var. Biz birkaç aylık gecikmeyle birlikte projelerimizin hiçbirinde vazgeçmiş değiliz. Dışarıdan gelen yatırımcıları da teşvik etme motive etme noktasında bir nebze psikolojik danışmanlık yapıyoruz. Bununla birlikte bir takım çalışması yapıyoruz, çok iyi bir kadromuz var. Zor süreçlerde canla başla çalışan tüm takım arkadaşlarıma tek tek teşekkür ediyorum. Gerçekten kendi işyerleriymiş gibi kendi dükkanlarıymış gibi çalıştılar.” 

KORONAVİRÜS İLE MÜCADELEDEKİ EN AKTİF BELEDİYE EDREMİT OLDU!

Koronavirüs sürecinde çalışmaları, önlemleri ve vatandaşın yanında olmasıyla dikkat çeken bir noktada bulunan Edremit’teki bu organizeli çalışmayı da yorumlayan Say, “Bu korona sürecinde şöyle bir hazırlık yaptık. Aslında Elazığ depremi ile başlayan 24 Ocak’ta başlayan bir olağanüstü bir dönem yaşadık. Aslında o yaşadıklarımız bizim motive olmamızı, hazırlıklı olmamızı, hızlı hareket etmemizi sağladı ve kısa sürede kendimizi geliştirdik. Her birim artık kendi içerisinde organize olmayı üstte de başkan yardımcılarımızın iş bölümü gereği koordinasyonunda özellikle acil durumlarda toplanıp birkaç saatte hemen uygulamaya geçecek beceriyi kazandık. Yaşadığımız tecrübeler bizi güçlendirdi ve tecrübe kazandırdı. İnşallah kazandığımız bu tecrübelerimizi bundan sonraki yaşayacağımız süreçte de Edremit’e ve Van’ımıza kullanacağız. Hiçbir şey tek başına olmaz malumunuz. Bu anlamda iyi bir ekibimiz var iyi bir takım çalışması yapıyoruz. Bu başarıyı birazda onlara borçluyuz. Allah bizi mahcup etmesin.” Dedi. 

HALK EKMEK İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Bir gazetecinin Halk Ekmek projesine dair sorusunu da cevaplayan Say, bununla birlikte diğer birkaç konuya da cevap vererek şu ifadelere yer verdi: “Halk Ekmek Projemizin ihalesini yaparak bu anlamda bu projemiz yakın zamanda hayata geçecek. İnşallah Nisan ayı içerisinde ismi konmuş olacak. İkinci konu da da gönül isterdi ki herkese yardım dağıtalım. Ama bu anlamda Vefa Destek Grubumuz aracılığıyla çalımalar yürütmekteyiz. Belediye olarak da ayrı çalışmalar yaptık Kuaförler başta olmak üzere bir çok kesime yönelik çalışma yürütüyoruz. Marketlerle Pazar yerleriyle ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Maske veriyoruz, dezenfekte veriyoruz. Bu anlamda da örnek bir belediyecilik yapıyoruz. 
Sahilde iftar vermeyeceğiz. Bu anlamda Kaymakamlık ile birlikte Ramazan ayında dezavantajlı vatandaşlarımıza yönelik çalışmalar yürüteceğiz.” 

Edremit’in özellikle TOKİ’lerin olduğu bölümlerdeki yeşilden uzak görüntüsü ile ilgili bir noktada olduğu ile ilgili bir değerlendirme üzerine konuşan Say, bu noktada yeni sosyal yaşam alanlarının ve yeşil alanlarının yolda olduğunu müjdeledi: “Edremit’teki bu sorun Seçim döneminde tespit ettiğim konulardan biriydi. Eski Edremit ile yeşil Edremit ve depremden sonra kuruluna Edremit birbirinden kopuk iki kent gibi yaşıyor. Eski TOKİ dediğimiz yerde 3 bin konut ve 10 bin nüfus var. Çalışmalarımızın çoğu aslında oraya denk geldi. Birincisi Edremit Millet Bahçemiz eski TOKİ dediğimiz projemiz orada. Projesi şuanda yürüyor. Eski TOKİ’nin Van’a bakan ön yüzü ile TOKİ’nin içine kadar uzanan 40 bin metrekare millet projesi onaylandı. İkincisi de Büyükşehir ile birlikte yürütüyoruz yakında müjdesini vereceğiz. Eski Toki ile Yeni TOKİ civarında büyük bir park yapıyoruz. Şehir Parkı gibi. İnsanların vakit geçireceği cafeler, sosyal tesisler olacak. Bu iki projede biri onaylandı biri de onaylanma aşamasında. Daha yaşanabilir bir yer yapma anlamında çalışmalarımız sürüyor. İnşallah TOKİ birkaç yıl içerisinde bu yıl başlayacağız ama görünüm itibari ile Eski Edremit Yeşil Edremit ile birleşecek.”

KENT ORMANI DA OLACAK, MİLLET BAHÇESİ DE

“Bir müjde daha verelim. O da Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte benim hayalimde oydu. Edremit’e bir kent ormanı kazandırmak. Özellikle uçağın düştüğü bölgeyi hatırlarsınız. Orası ile TOKİ yolu arasındaki çok büyük bir alanı belediyemize kazandırdık. Orayı da bir kent ormanı yaparak, hatta içerisinde badem gibi ceviz gibi ağaçların olduğu şekilde yapacağız. Tarım noktasında da bir Edremit Bahçesi kuruyoruz. İçerisinde karadutun da Edremit’e özgü elmasından kayısına armutuna kadar bütün çeşitleri olan bir bahçe oluşturacağız Edremit Belediyesi bünyesinde yapıyoruz. Bu bahçemiz örnek olacak, yarın öbür gün Edremit’teki çiftçisi bahçe sahibi insanların da örnek alacağı bir çalışma olacak. Yine tarım destekleri konusunda fide dağıtımı, tarım çalışanlarının desteklenmesi noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Hatta Edremit’in öne çıkan çalışmaları noktasında karadutu öne çıkardık. Hatta Milli Eğitim Bakanımızın da 40 dakikalık teneffüs çıkışı ile ilgili de Edremit adına çıkışımız karaduttu. Bu süreçte biz yaklaşık TOKİ bölgesine Orman İşletme Müdürlüğü ve Park Bahçeler Müdürlüğümüz ortaklaşa 10 bin ağaç dikti. Henüz boy vermedi ama belki sayı olarak yeterli değil ama bunu arttıracağız.”

EDREMİT’İ BETONA BOĞDURMAYACAĞIZ!

“Edremit’i asla betona boğacak niyetimiz yok ama bir taraftan da ticaretin işletmelerin gelişmesi gerekiyor. İpekyolu gibi, Şabaniye caddesi gibi tarım yapmayacağınız bölgelerde ebetteki ticari alanlar olacak. Bu noktalardaki sıkıntıları parsel bazlı, şahıs bazlı değil, bütün bir hat boyunca yani İpekyolu’nda yapılacak çalışma bütün İpekyolu’nu kapsayacak. Ama asla kesinlikle ne bir şahsa, ne bir firmaya, ne de belli bir parsele özgü bir çalışmamız yok. HDP’lisi, AK Partilisi Bütün meclis şu kararı aldık biz Edremit’e özellikle eski Edremit’te emsali artıracak hiçbir şeye geçit vermeyeceğiz. Bugüne kadar geçirdiğimiz bir tane tadilat olmadı olmayacakta. Biz özellikle yeşil Edremit’i koruyacağız. Ama dediğim gibi TOKİ’lerde ana arterlerde de malumunuz olacağı gibi şehrin gelişmesi için, yarın öbür gün çevre yolu açıldığında çevre yolunu İpekyolu’na bağlayacak caddelerin kenarlarında elbette ki şehrin gelişimine uygun işyerleri ve konutlar olması lazım. İmara uygun çevreye uygun en önemlisi insan hayatına uygun projeleri destekleyeceğiz, onun dışında ki tadilatların hiçbirine geçit vermeyeceğiz.”

İNSANLARIN NEFES ALACAĞI YERLER OLACAK

“TOKİ bölgesinde bütün TOKİ mahallerine hitap edecek bir Aile Toplum Merkezi buranın kullanım yetkisini Aile Sosyal Politikalar Bakanlığımızdan aldık. Birkaç ay içerisinde bize teslim edilecek. İnsanlarımızın güzel vakit geçireceği bir merkezleri olacak. Biz yine özellikle üniversiteye hazırlanan eğitim gören dezavantajlıları desteklemek anlamında bölge hastanesi civarında etüt merkezi çalışmamız var. Proje aşamasını geçip start verdiğimiz uygulama aşamasına geçtiğimiz projelerimizden biri de budur. Son olarak şu ana kadar yaklaşık vatandaş personel diye ayırmadık yaklaşık 30 bin civarında maske dağıttık, dağıtmaya da devam edeceğiz. 

VAN GÖLÜ’NDEN NE KADAR FAYDALANIYORUZ?

Say, son olarak Edremit’it Van Gölü ile olan durumu ve Van Gölü’nden faydalanma durumu ile ilgili olarak ise şu değerlendirmeleri yaptı, “Van maalesef sadece Edremit değil, göl kenarında olan, deniz kenarında olan ama denize sırtını dönen bir kent olmuş. Yani Eminpaşa sahili, Van Kalesinin orası Edremit hakikaten buna benzer birçok kent su ile barışık yaşarken, biz suyla küsmüşüz. Bu anlamda sahil bandı çalışmasını devam ettireceğiz. Havaalanı ile Edremit arasında bir kısmı sazlık olan ciddi bir sahil var. Ama kirli bir bölgeydi. Geçen çöp topladığımız alanlardan biriydi. Burasını da birleştirerek, yürüyüş, bisiklet, özellikle temiz hava alp vakit geçirebileceğiniz bir bölge.”

SAHİL BANDINDAKİ KURUMLARA UYARI YAPILDI, DAHA FAZLA İŞGALE İZİN VERİLMEYECEK!

“Yavaş yavaş havaalanı Edremit arasını, Edremit’ten sonra çimento devamında Gevaş’a doğru hem sahil bandını hem yürüme alanlarını hem de bu tür sosyal alanları büyüterek, 5 kilometre olan sahil bandını bu çalışma dönemimizde 10-12 kilometreye çıkartıp, şehri Edremit’i gölle buluşturmayı hedefliyoruz. Yine marina dediğimiz yerde balıkçı barınağımız var, burada sadece balıkçılık değil, tur tekneciliğini hatta büyükşehir ile burayı İpekyolu’na, Tuşba’ya ve YYÜ’ye bağlayacak bir deniz ulaşımı da projelerimiz arasında. Bu anlamda denizden daha çok yararlanacağımız sadece seyir amaçlı, keyif amaçlı değil, ulaşım amaçlı projelerimiz var. İnşallah rabbim nasip eder. Sahil bandını genişleteceğiz ama yeri gelmişken söyliyeyim Bazı kamu kurumlarına da sahil bandını engelleyen kamu kurumlarının bir kısmını önünden bir kısmını arkasında geçmek suretiyle o bandı da genişleteceğiz. Su sporları ile ilgili biz Gençlik Spor ile protokol anlaşmasına da geldik, hatta haziran ayında su sporları festivali yapacaktık. Korona sürecine takıldı, gecikmeli de olsa bunu gerçekleştireceğiz. Malumunuz dalış ile ilgili sonbahar gibi bir çalışma yaptık ama Van’daki bütün dalış ekiplerini kurumlarını bir arada toplayıp onları da lojistik anlamda destekleyip bir Edremit Dalış okulu da açacağız.”

Editör: TE Bilisim