Elazığ'ın Baskil ilçesinde yetişen, farklı aroması ve tadıyla dikkati çeken kayısı, taze kayısı ihracatı yapan firmalarca dünyanın farklı ülkelerine ihraç ediliyor.

 

Aroması, şeker oranı, kokusu, rengi ve tadıyla öne çıkan Baskil kayısısı, başta Almanya, Hollanda, Belçika gibi AB ülkeleri olmak üzere, pek çok ülkede alıcı buluyor. Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan Karahan, yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 76 bin dekar alanda 760 bin civarında meyve ağacıyla kayısı üretimi yapıldığını söyledi. Karahan, 2015 yılında çiçeklenme dönemindeki zirai don ve aşırı yağış gibi etkenlerden dolayı 10 bin ton civarında gerçekleşen rekoltenin, bu yıl 48-50 bin ton civarında olmasını beklediklerini belirterek, 3 yıl öncesine kadar daha çok kuru kayısı şeklinde değerlendirilen ürüne, ihracatçı firmalardan taze haliyle büyük talep olduğunu anlattı.

 

Artan talep doğrultusunda bu yılki rekoltenin yaklaşık yüzde 20'sinin taze kayısı olarak ihracata gideceğini aktaran Karahan, şöyle konuştu: ''Özellikle kıyı şeridinde yer alan bahçelerimizdeki yıllık sıcaklık ortalamasının bin 400 saatin üzerinde olması, lezzet ve aroma üzerinde büyük etki yaratıyor. Baskil yöresinin toprak yapısı meyvenin rengi, doğal potasyum varlığı ise aroma, lezzet ve tat üzerinde müthiş derecede etkili oluyor. Bu yönüyle Baskil kayısımızın özellikle sofralık olarak kullanılması yönündeki tercihle ihracatçılarımızın ürüne talep ve ilgileri son derece arttı.''

 

BASKİL KAYISISI İÇİN COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALINACAK

Karahan, kayısının kalitesinin anlaşılmasıyla her yıl yeni ihracatçı firmaların bölgeye gelerek özellikle Karakaya Barajı kıyısındaki köylerden taze kayısı alımı yaptıklarını dile getirdi. İhracatçının yöreden daha fazla taze kayısı almak istediğini, ancak ulaşımdaki sıkıntılar ve soğuk hava depolarının eksikliği gibi nedenlerden dolayı yeterli kayısı alımında bulunamadıklarını anlatan Karahan, mevcut problemlerin aşılmasıyla Baskil kayısısının taze haliyle ihracatını artıracaklarını bildirdi. Karahan, şöyle devam etti: "(Aroması ve lezzetiyle dünyanın en kaliteli kayısısı) dediğimiz Baskil kayısısının, özellikle paydaş kuruluşlarımızla birlikte coğrafi işaret belgesini alıp, tanıtımını yapmayı hedefliyoruz. İnşallah tüm dünyaya Baskil kayısısının adını duyuracağız. İhracatçılarımız ve paydaş kuruluşlarımızla ortaya koyacağımız çalışmayla Baskil kayısısının bu özelliğini ön plana çıkararak tüm dünyaya Baskil kayısımızı yedireceğiz.''

 

Baskil yöresinden taze kayısı alımı yapan ihracatçı firma yetkilisi Abdullah Oran da yaklaşık 10 yıldır Malatya bölgesinden taze kayısı alımı yaparak yurt dışına ihraç ettiklerini, ancak son yıllarda bazı ihracatçı firmaların özellikle Baskil ilçesinden taze kayısı alımına başladıklarını görmeleri üzerine kendilerinin de bu ürüne yöneldiklerini söyledi. Yaptıkları araştırmalarda Baskil kayısısının aroması, tadı ve kalitesiyle daha üstün olduğunu gördüklerini ifade eden Oran, ''Kalitesinden dolayı bu yıl Baskil kayısısını tercih ettik, ancak yörede ulaşımın zorluğundan ve soğuk hava deposu zincirlerinin eksikliğinden dolayı yeterli alım yapamıyoruz. Bu problemler aşıldığı taktirde bölgenin kayısısı daha çok değerlendirilebilir. Ürünleri başta Almanya, Belçika, Hollanda gibi AB ülkeleri olmak üzere dünyanın hemen hemen her yerine gönderiyoruz.'' diye konuştu.

Editör: TE Bilisim