Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü tarafından düzenlenen anma töreni ile yapılan darbe girişimi kınandı. Anma töreninde şehitler için dualar edildi.

 

YYÜ Rektörlüğü önünde toplanan kalabalığa seslenen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal gerçekleştirilen darbe girişim için alanlara akın eden vatandaşlara teşekkür etti. Battal 15 temmuz tarihinin Türkiye için milat olduğunu söyleyerek, “Bu toplantıyı daha önce yapacaktık. Ancak yapılan darbe girişimi için YÖK başkanımızı ziyaret ettik. Bu ziyaret esnasında Ankara’da mecliste çok kötü görüntüler ile karşı karşıya kaldık. Ben o işin içinde yer alanlara artık insan demeye dilim varmıyor. Halk iradesine uzanan elleri çok sert bir dille kırdı. İnşallah böyle bir teşebbüs tarihe gömülmüştür” dedi.

 

BATTAL: 15 TEMMUZ’DAN SONRA DAHA DA GÜÇLENDİK

Büyük ve güçlü olan Türkiye’nin 15 temmuzdan sonra daha da güçlendiğini ifade eden Battal şunları söyledi: “Milletimizin uçağı, tankı ve topu ile milletimize yapılan bu saldırılar bizler çok üzmüştür. Ancak şunu söylemek isterim ki biz artık 15 temmuzdan sonra daha güçlü olduk.” Darbe girişimin olduğu gece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı üzerine meydanlara gittiğini söyleyen Battal, “Girişimin olduğu gün bende ailemle birlikte meydanlarda oldu. Benim dışımda üniversitemizin akademik çalışanları, idari çalışanlar ve Van halkıda meydanlardaydı. Ben bu anlamda herkese teşekkür ediyorum. Biz sosyal medyada mesajlar verdiğimizde o alçaklar bize engel olmaya çalıştı ancak biz millet olarak buna izin vermedik. Bugüne kadar yaptığımız desteklerimiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.

 

BATTAL: HEPİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN

Rektör Battal ardından 16 temmuz tarihinde YYÜ senatosu tarafından hazırlanan bildiriyi okudu. Battal okuduğu bildiride ilk olarak şunları söyledi: "15 Temmuz 2016 günü Silahlı Kuvvetler’den bir grup muvazzaf subay, anayasal düzeni, hak ve hukuku ihlal ederek, millet iradesini yok sayarak ülkemizde bir darbe teşebbüsünde bulunmuştur. Şükürler olsun ki bu alçakça teşebbüs, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devletimizin organları ve aziz milletimiz tarafından büyük bir nefretle püskürtülmüştür. Ancak bu alçakça kalkışma esnasında maalesef yüze yakın vatandaşımız, emniyet mensubumuz da şehit düşmüş ve binlercesi yaralanmıştır. Hayatlarını kaybedenlere rahmet; yaralılara acil şifalar diliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun."

 

"MİLLETİMİZLE GURUR DUYUYORUZ"

"Üniversiteler demokrasinin en önemli savunucularının başında gelmektedir. Bizim de Yüzüncü Yıl Üniversitesi mensupları olarak demokrasiye olan inancımız tamdır. Darbelerin bu ülkeye zarar ve ziyandan başka hiçbir şey getirmediğinin bilincindeyiz. Bu vesile ile bu alçakça kalkışmayı öğrenir öğrenmez, bizzat Rektörümüz Prof. Dr. Peyami Battal tarafından yapılan çağrıyla senato üyelerimiz, bir grup öğretim üyemiz, personelimiz ve ailelerimizle birlikte şehre 14 km uzaklıktaki kampustan konvoy hâlinde hareket ederek Beş Yol mevkiinde toplandık. Milletimizle el ele vererek darbelere geçit vermeyeceğimizi haykırdık. Demokrasi için sabaha kadar nöbet tuttuk. Demokrasi mücadelesinin bir parçası olmak ve bu mücadeleden galip gelmek bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir."

 

BATTAL: KARA BİR LEKE OLARAK KAYDEDİLMİŞTİR

"Bu alçakça teşebbüs, maalesef ülkemiz üzerine kara bir leke olarak kaydedilmiştir. Bu millet, bu günü asla unutmayacaktır. Halkın vergileriyle alınan silahların, Peygamber Ocağına alçakça sinmiş ve şahsi çıkarlarından başka hiçbir gayesi olmayan bir grup kendini bilmez tarafından millete karşı tutulması asla affedilebilecek bir tutum değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup bir gurup şuurunu yitirmiş pilotun, ülkemiz semalarında korsanca uçarak 40’tan fazla polisimizi şehit etmelerinin akılla izanla hiçbir ilgisi olamaz. Bu teröristçe eylemler sonucunda yüze yakın vatandaşımızı ve emniyet mensubumuzu kaybetmek hakikaten anlatılabilecek bir acı değildir. Daha da acısı; bu ülkede demokrasinin mabedi olan ve kapısına kilit vurulduğu dönemlerde çok büyük bedeller ödemek zorunda kaldığımız Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yapılan alçakça saldırıdır. Bu kalleşçe saldırı, Paralel yapıya mensup teröristlerin varmış oldukları noktayı göstermesi bakımından manidardır. Yüce Meclis’imizin saatlerce ateş altında kalması, Milli Mücadele döneminde bile karşılaştığımız bir durum değildir. Teröristlerin bu eylemi, onların devlete ve millete karşı duymuş oldukları nefretin apaçık bir göstergesidir. Kendi milletini, emniyet güçlerini, Meclis’ini, kamu binalarını bombalayan vatan hainlerinin maskesi düşmüştür."

 

"CUMHURBAŞKANIMIZIN KALDIĞI OTEL BOMBALANMIŞTIR"

"Bu teröristler, otelde olduğunu sanarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı oteli bombalamışlardır. Bu teröristler, Genel Kurmay Başkanı Sayın Hulusi Akar’ı saatlerce rehin almışlardır. Bu teröristler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, halka ve emniyet mensuplarının üzerine ateşli silahlarla saldırmışlardır. Bu teröristler, TRT ve Doğan Medya grubunun yayınlarını engelleyerek tüm basını susturmaya çalışmışlardır. Bu teröristler, devlet binalarına bomba yağdırmışlardır. Bu teröristler, yüze yakın insanımızı şehit etmiş, binlercesini yaralamıştır. Tüm bunlar şunu göstermektedir ki bunların gayesi kanlı bir şekilde iktidara gelerek demokrasiyi askıya almak ve kendi çıkarları uğruna antidemokratik bir rejim oluşturmaktır."

 

BATTAL: DEMOKRASİ BAYRAMI OLARAK KAYDEDİLMELİDİR

"15 Temmuz, Türkiye tarihine kadar bir leke olarak geçtiği gibi aynı zamanda demokrasi zaferinin, birlik ve beraberliğin aydınlandığı bir milat olarak da kaydedilmelidir. Türkiye tarihinde ilk defa bu kadar bilinçli bir kalabalık, demokrasi için sokaklara inerek darbeye karşı durmuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, hükümetimiz, muhalefet partileri, milletvekillerimiz, silahlı kuvvetlerimiz, emniyet mensuplarımız, yöneticilerimiz ve hasseten aziz milletimiz darbeye karşı ayaklanarak hep bir ağızdan demokrasi duasına ortak olmuşlardır. 15 Temmuz, hangi dine, ırka, mezhebe mensup olursa olsun milletin yekvucut olarak bir araya geldiği yegane bir gün olarak da tarihe geçecektir. Bu uzun gecenin sabahında aydınlanan demokrasi olmuştur. Kanaatimizce bu gün, Demokrasi Bayramı olarak tarihe kaydedilmelidir."

 

"VAN HALKINA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"

Bu vesile ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere demokrasiye sahip çıkan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Bu alçakça eyleme sebep olan ve yapan kim olursa olsun en ağır şekilde tecziye edilmelerini istiyoruz. Özellikle aziz milletimizin sağduyusu ve irfanı karşısında saygıyla eğiliyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sahip çıkan milletvekillerimize, ilk andan itibaren kritik açıklamalar yaparak darbeye karşı duran kuvvet komutanlarımıza, darbeyi engellemede emeği olan herkese, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin saygıdeğer mensuplarına ve aziz Van halkına teşekkür ediyoruz.”

 

TAŞYAPAN: ÜLKEMİZ KÖTÜ GÜNLER YAŞADI

Yapılan konuşmanın ardından kalabalık ardından araçlar ile şehir merkezine hareket etti. Van Valiliğine gelen Rektör Battal ve kalabalık burada Van Valisi İbrahim Taşyapan ile bir araya geldi. Burada konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, Rektör Peyami Battal’a ve üniversite çalışanlarına verdikleri desteklerden dolayı teşekkür etti. Taşyapan şu ifadeleri kullandı: “Ülkemiz maalesef çok kötü günlerde yaşadı. Milletimizin vergileri ile oluşan silahlar ve uçaklar maalesef ki kendilerine doğrultuldu. Böyle bir şey daha önceki darbelerde görülmüş değil. Hem ülkenin emniyet güçlerine hem de meclisimize büyük saldırılar oldu. Ülkemizi ele geçirmek isteyen bir avuç azınlık. Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli duruşu ve halkın onun çağrısına anında refleks vermesi bu girişim püskürtüldü.”

 

“BUNDAN SONRA BU GÜCÜ KARŞILARINDA GÖRECEKLER”

Vali Taşyapan üniversitenin dirayetine teşekkür ederek, “Bugün Ankara’da şehit olan bir kardeşimizi defin ettik. Ülkemizi kara bir kabustan kurtarmış olduk. Demokrasinin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha gören bir milletimiz var. Özgürlüğün ne kadar kıymetli olduğunu görmüş oldu ve bunu sahiplendi. Buna heveslenenler her zaman milletin bu gücünü karşılarında görecekler. Bunlar tarihin önünde mahkum olmuşlardır, adaletin karşısında da gerekeni göreceklerdir” dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim