Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Battal toplantıda önemli değerlendirmelerde bulundu.

 

YYÜ rektörü Peyami Battal YYÜ Sosyal Tesislerinde düzenlediği basın toplantısında kentteki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi. Battal, çok önemli bilimsel ağırlığı olan bir üniversite haline geldiklerini, amaçlarının üniversiteyi daha iyi bir noktaya getirmek olduğunu söyledi. FETÖ'nün darbe teşebbüsünü "alçak bir girişim" olarak değerlendiren Battal, kendisi hakkında sosyal medyada yazılanları değerlendir. Bu yazılanların alçakça olduğunu ifade eden Battal, “Sosyal medya hesapları ile ilgili mahkeme sürecimiz devam ediyor. Dava açtık o hesapla ilgili çalışmalarımız sürüyor. O hesapla ilgili gördük ki çok ciddi bir kumpas var. Biz orada savcılığa bir isim verdik o isim üzerinden gidildiği zaman bu Fuat Avni denilen alçak bir Twitter hesabından yapılanların çok daha dehşeti buradan yapıldığı görülecektir.”

 

 

BATTAL: DARBE TOZLU RAFLARA KALDIRILDI

Rektör Battal yaptığı konuşmada ilk olarak şunları söyledi: “15 Temmuz akşamı alçakça girişim neticesinde ülkemizde meydana getirilen sıkıntılı süreç basının rolü sayesinde, halk olarak el ele verdik ve hamdolsun ülkemizi büyük bir badireden birlikte çıkardık. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bu hususta çok güzel bir kahramanlık destanı yazıldı. Öncelikle alçakça girişim neticesinde şehit olanları bir kez daha rahmetle anıyorum, yakınlarına ve bütün ülkeye başsağlığı diliyorum, gazilerimize de Allah’tan acil şifalar diliyorum. Bundan sonra bu tür alçakça girişimler tarihin tozlu raflarına kaldırılmış oldu. Bu da milletimizin sağduyusu, birlik ve beraberliği sayesinde başarılmış oldu.”

 

 

“YAPICI OLDUKÇA BAŞARI ORANI ARTAR”

YYÜ’nün Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Battal bilimsel anlamda ağırlığı olan bir üniversite olduğunu kaydetti. Battal, “Gerek yurt içerisinde gerekse de yurtdışında sahip olmuş olduğu potansiyel güç konum itibariyle artık kendinden söz ettiren bir üniversitedir. Dolayısıyla Vanlılar olarak sizler ve bizler hamdolsun bununla gurur duyabiliriz. Bizim amacımız üniversitemizi daha iyi bir noktaya getirebilmek için elbirliğiyle sorunlarımıza bakmak suretiyle üniversitemizi daha iyi bir noktaya getirebilmek için yaptığımız bu toplantıları bir görev olarak görüyorum. Kurumları yapıcı eleştirilerle yürütebilirsek başarı oranı çok daha artacaktır. İyi niyet olmadan kurumlarla sadece salt bir şekilde uğraşıp, ‘nasıl rencide edebilirim’ düşüncesi hâkim olursa bu defa da kurumları yaralar ve enerjilerini zayıflatırız.” Dedi.

 

BATTAL: HERKESİN BİRLİK OLMASI GEREKİYOR

2023 hedefleri doğrultusunda herkesin birlik olması gerektiğini ifade eden Battal şunları söyledi: “Türkiye’miz Sayın Cumhurbaşkanının koymuş olduğu 2023 hedeflerine bütün kurum ve kuruluşlarıyla yürümesi gerekiyor. Bütün halkıyla, basınıyla birlikte yürümesi gerekiyor. Bizlerde inşallah bu süreçte bunu hedefledik ve bunu yapmaya çalışıyoruz. YYÜ’yü çok iyi bir noktaya taşıma amacıyla gecemizi gündüzümüze katıp bütün yönleriyle daha iyi, daha ağırlıklı ve daha etkin bir üniversite haline getiriyoruz. Bugün itibariyle YYÜ uluslararası düzeyde etkinliği olan, uluslararası düzeyde anlaşmalarla çok büyük kongrelere, çok etkin çalıştaylara ve workshoplara artık ev sahipliği yapıyor. Tabi bunlarla yetinmiyoruz ve üniversitemizi daha iyiye götürmek amacıyla da burada çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

 

 

“ŞEHİR MERKEZİNDE POLİKLİNİK AÇMAYI PLANLIYORUZ”

Rektör Battal yaptığı konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. İlk olarak üniversitenin şehir merkezinde poliklinik açılmasıyla ilgili soruya cevap veren Battal, “Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi bizden ayrı. O tamamen sağlık bakanlığına bağlı. Ancak hepimizin hedefinde Van’a hizmet etmek var. Ancak bizim eski hastanemizin yeri var. Biz orada hem poliklinik hem de bazı birimlerimizi orada hizmete açmak için çalışmalarımız devam ediyor. Ancak şu anda da yeni bir girişimimiz var. Bu olaylar olmadan sağlık bakanlığının semt polikliniği açmak için bir çalışması vardı. O girişim çerçevesinde yapmış oldukları bir alt yapı var. Bugün başhekimimizi Hastaneler Genel Sekreteri ile birlikte görüşmelerini sürdürüyorlar. Eğer ki olursa biz orada şubemizi açacağız.” Şeklinde konuştu.

 

BATTAL: EĞİTİM MERKEZİ OLUŞTURACAĞIZ

Hastane olanaklarının yanı sıra eğitim anlamında da çalışmalar yapacaklarını söyleyen Battal şu ifadelere yer verdi: “Biliyorsunuz ki üniversite hastaneleri daha üst düzey olmayı kabul eden bir hastanedir. O yönüyle de biz şehirde de hizmet sunmayı düşünüyoruz. Eski Kızılay’ın binası var. Bu FETÖ okulunun olduğu alanda mühürlendi. Biz o binanın da bize verilmesi için talepte bulunduk. Orada da sürekli eğitim merkezi oluşturmak istiyoruz. Bildiğiniz gibi dershaneler kapandıktan sonra gençlerin sınavlara hazırlanması için imkânlara sınırlandı. Bizde daha kaliteli ve gençler için bu çalışmaları yürütüyoruz.”

 

“17-25 ARALIK’TAN BU YANA MÜCADELE EDİYORUZ”

Yapılan operasyonlar kapsamında üniversite nasıl etkilendiğini ve bu soruşturmalar ne aşamada olduğuyla ilgili soruya cevap veren Battal, “Türkiye’de 17-25 Aralık operasyonları sonrasında FETÖ terör örgütü ile mücadele eden yegane kurumlardan bir tanesiyiz. 2011 yıllarında deprem döneminde, biz depreme rağmen devlet yapımızın cemaat yapılanmasına müsait olmadığını söyledik. O dönemde rektör yardımcısı arkadaşlarımıza da talimat verdik ve hastanelere onların girmesini engelledik. Ayrıca biz kendi içimizde de kontrol mekanizmasını kurmak suretiyle bunları büyük oranda engelledik. Bugün itibariyle biz o çalışmalarımızın meyvesini görmüş olduk.” Dedi.

 

BATTAL: HEPSİNİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Üniversite olarak FETÖ’ye bağlı olan isimler için titizlikle çalıştıklarını kaydeden Battal şöyle devam etti: “Bu terör örgütüne bulaşıklığı olan ne kadar kişi varsa hepsini ortaya çıkaracağız. Bir araştırma, bir inceleme ve birde soruşturma komisyonu kurduk. Üniversitemize çok sayıda bilgi geliyor. Biz bu bilgileri incelemek ve araştırmak üzere yetkili komisyonlara bu bilgileri aktarıyoruz. Bu çalışma ile doğru bir adım attığımızı gördük. Gelen bilgiyi araştırma komisyonuna atıyoruz. Burada yapılan incelemeler sonrasında ya inceleme ya da durumuna göre soruşturma komisyonuna atıyoruz. Bir yandan masumane bu örgüt ile bağlantı kuranlar olmuş diğer taraftan ise bu örgüte direkt destek verenler var. Bizim bunları iyi bir şekilde ayırt etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla bu komisyonlarımız ile bunları iyi bir şekilde ayırt ediyoruz.”

 

 

“ŞU ANA KADAR 9 KİŞİ TUTUKLANDI”

Rektör Battal yapılan çalışmalar kapsamında 9 akademisyeninin tutuklandığını ve 75 kişi hakkında da incelemelerin devam ettiğini söyledi. Battal, “Bizim şu ana kadar ilk etapta görevden uzaklaştırdığımız 9 kişiydi. Bunlarda tutuklandılar. Buda demektir ki biz doğru yolda ilerliyoruz. Bir soruşturma açtık. Soruşturmalara ve incelemeler sonuçlanan kadar içinde ismi geçenler suçlu anlamına gelmiyor. Tüm bu kapsamda bugün itibariyle 75 kişi hakkında soruşturma, uzaklaştırma ve incele açtık. Ancak dediğim gibi çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda devlet kurumlarına ilgili yazıları da yazdık. Henüz bir cevap gelemdi. Onlarda da kısa bir zamanda bize bilgi gelecektir. Her geçen gün bu sayı artmaya devam ediyor. Araştırma aşamasında da 100 kişi için bir araştırmamız var. Bu kişiler arasında bir sıkıntı olursa inceleme ve soruşturmaya alırız.” İfadelerini kullandı.

 

BATTAL: SORUN CİDDİ VE İHMAL EDİLEMEZ

Sorunun ciddi olduğunu ifade eden Battal şunları devam etti: “Bunların birde dernekleri var. Bu dernekler üzerinde de araştırmalar yapıyoruz. Buralarda da ilişkileri olanlar ya da masum olanları yine inceliyor ve üzerinde çalışma yürütüyoruz. Biz Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak bu sorunun ülkemiz açısında çok ciddi ve ihmal edilmeyecek düzeyde olduğunu biliyoruz. İlişkisi ve bulaşığı olanların üzerine ciddi bir şekilde gideceğiz ve bunlarda cezalarını çekecekler.”

 

“ZEHRA ÜNİVERSİTESİ İÇİN NET BİLGİ YOK”

Van’da yapılması planlanan Zehra Üniversitesi’yle ilgili de konuşan Battal, “Bu konu bizimle ilişkisi olmayan bir konudur. Bu konu mecliste torba yasaya konulan bir yasa teklifiydi. Bu yüzden şu ana kadar bize de net bir bilgi gelmedi. Şu an için net bir bilgi yok.” Dedi.

 

 

“O ZAT GİDİP İSMİNİ DEĞİŞTİRSİN”

Bir gazetecinin, “Oğlunuzun isminin Fettulah olması nedeniyle sosyal medyada tepkiler gördünüz. Bunu nasıl değerlendireceksiniz?” sorusuna cevap veren Rektör Battal şunları söyledi: “Arkadaşlar hakikaten bu tartışma ve iftiraların geldiği nokta çok aşağılık bir noktanın olduğunu gösteriyor. İnsanların isimleri üzerinden hesaba başladığımız zaman bu gün terör örgütü yöneticilerinin isimlerinde olan bütün insanları bizim yargılamamız lazım ve ona baktığımızda çok önemli bir kesim buna maruz kalır.Benim çocuğum 30 yaşında. 1-2 yaşında olsa insanların aklına bir şey gelebilir. Benim babam öyle bir tahsil düzeyi de olmayan köyde ikamet eden ve rahmetli olan dedemin yakın dostu varmış geçmişte tabi biz bilmiyoruz. Çocukluğumdan beri torunum olursa ismini Fethullah koyacağım torunu oldu ve o ismi koydu. O isim güzel isim, bence o ismi taşıyan yanlış insanlar bence o ismi değiştirsin. Gitsin ismini Corc koysun başka bir şey koysun.”

 

BATTAL: İPİNİN ÇEKİLECEĞİNİ YILLAR ÖNCE SÖYLEDİM

Battal, oğlunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı çok sevdiğini ve ailesinin hiçbir alakası olmadığını söyledi. Battal, “Torunum var Cumhurbaşkanımızın resmini görünce “Tayyip Baba” der. Dolayısıyla bu hakikaten alçakça ve bu tartışmaların seviyesi bu kadar düşmemeli buradan bir yere gitmeye çalışılıyor. Bizim fikrimiz zikrimiz bellidir ben devlet yapımızı çok iyi biliyorum ve yapıyı çözdüğüme inanıyorum, çok okudum bu konuyla ilgili. Ben 2010 yılında Necat Görentaş arkadaşımızın evinde ben Ekrem Bey beraber oturuyoruz. Türkiye’nin durumlarıyla ilgili muhabbet ederken bu Fethullah Gülen’in yılında şunu söyledim bu Gülen’in ipi çekilecek. Bunu söylerken de ben Cumhurbaşkanımızın ufkunu çok iyi biliyorum. Çünkü benim için Sayın Cumhurbaşkanımızın çok farklı bir anlamı var çünkü büyük projesi kapsamı var kendilerinin ben canımı seve seve veririm. Cumhurbaşkanı mazlumların yanında, İslam ülkelerinin ihtiyaç duyduğu güçlü bir duruşu da var. O yüzden dedim ki Sayın Erdoğan, bunun (Fethullah Gülen) ipini çeker. Oradaki arkadaşlarım dedi ki bu nereden çıktı. Dedim ki bizim devlet yapımız asla ve kata bünyesinde bir yapılanmayı izin vermez hatta dedim ki kendi bile olsa çekmek zorunda kalacak bizim devlet buna müsaade etmez. Ta 2010 yılından itibaren bunların bu yapısını tespit etmiş biri olarak bu yapıyla yakın kalması mümkün mü?” Şeklinde konuştu.

 

“ZAMANINDA BANA ‘ERGENEKONCU’ DEDİLER”

Kendisi hakkında söylenenlerin ilk olmadığını ifade eden Battal şöyle devam etti: “Benim birinci rektörlük seçim döneminde bu insanlar bana Ergenekoncu dediler, bana su gibi içki içer dediler, bana 5 hanımı var dediler böyle bir şey olabilir mi? Ama bunu dediler o dönemde algı yönetmeye çalıştılar. Dolayısıyla biz insanlara insan olarak yaklaştığımız için yoksa bu açıdan alçakça davranışta olan bu örgüte müzahir olanlara ben açık konuşayım şu 15 Temmuz’dan sonra bu yaratıklara bunlara insan diyemiyorum bir işim olamaz. Benim hiçbir dönemim de bunlarla bir işim olmadı, olmaz da, olmayacak da bizim ülkemiz inşallah bu badireleri de atlatacak. Bu coğrafya zorlu bir coğrafya üst akıllar çok ciddi çalışmalar yapacaklar ama biz millet olarak 15 Temmuz’da da gösterdiğimiz birlik ve beraberliği göstererek inşallah ülkemizi çok daha güzel günlere taşıyacağız. 2023 hepimiz için dönüm noktası olacaktır.”

 

 

BATTAL: VAN’DA BÜYÜK BİR KUMPAS VAR

Şahsına atılan twitler ile ilgili sorulan soruları da cevaplayan Rektör Battal, “Sosyal medya hesapları ile ilgili mahkeme sürecimiz devam ediyor. Dava açtık o hesapla ilgili çalışmalarımız sürüyor. O hesapla ilgili gördük ki çok ciddi bir kumpas var ve ben ona kumpasçı organize suç örgütü diyorum. Bakın örgüt diyorum niye örgüt diyorum? Biz orada savcılığa bir isim verdik o isim üzerinden gidildiği zaman bu Fuat Avni denilen alçak bir Twitter hesabından yapılanların çok daha dehşeti buradan yapıldığı görülecektir. Burada insanların tabiri caizse köşeye kıstırmak suretiyle ciddi suçlar işlendiği kanaati oluştu bende. Şahsımıza yapılmış yapılmamış tabi ki önemli ama onun ötesinde olaylar var.” Dedi.

 

“DETAYLI ARAŞTIRMA YAPILMASI GEREKİYOR”

Yapılan paylaşımlar ve hesapların yönetilmesiyle ilgili sorular soran Battal şunları söyledi: “Ben mesela şu soruları soruyorum belki savcılığa ek bir suç duyurusu da olabilir. Bu kumpas örgütünde ne kadar üyesi var? Bu sorulmalı, bunlar bugüne kadar kaç kişiye kumpas kurmuş? Bu kumpaslardan ne kadar para alındı insanlar ne kadar zor durumda bırakıldı? Bunlar sorulmalı. Bu hesaptan para karşılığı iftira atılıyor bununla ilgili bir dolaşım var. Bu kumpasın içinde memurların olduğu, doktorların olduğu belki de sendika üyelerinin olduğu, siyasilerin olduğu ve bunların artık bu kumpaslarında idareciler hakkında, yöneticiler hakkında bir sonuç almayı ümit edip işin içerisine katılarak buraya yalan-yanlış bilgi taşıyanların olduğu söyleniyor bunların araştırılması gerekiyor.”

 

BATTAL: KAOS OLUŞTURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Temel hedeflerinin bazı yönetimleri ele geçirmek olduğu ifade eden Battal, “Benim bir endişem daha var Fuat Avni ekibinin içinde olup buraya sızmış insanlar da var. FETÖ içinde olup buraya sızmış olanlarda var çünkü toplumda kaos ve iftiralarla toplumsal bir hezeyan oluşturulmaya çalışıyor. Her insana bir kara leke çalmaya çalışıyorlar. Bu Twitter hesabının şifresi kimlerde var? Bu Twitter hesabında haklarında olumsuz beyanatlarda bulunduktan sonra hangi ilişkilerle bu Twitter hesabından twitler siliniyor? Darp mı kullanıyor, para mı alıyor? Nasıl ilişki kurularak siliniyor ve bunu silen de belli, kime ulaşıldığında sildiği kişi de belli dolayısıyla bundan hareketle yola çıkılabilir.” Şeklinde konuştu.

 

“İNSANLAR KURUMLARDAN UZAKLAŞTIRILDI”

Battal konuşmasına şöyle devam etti: “Çok şifreli olunca bu ahlakı olmayın bir örgüt şekline dönüşüyor ve ben o örgüt içerisine giren insanların hangi amaçlar doğrultusunda o örgüt içerisinde olduklarının araştırılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu ülkede artık halk FETÖ’nün yaptığı kirli ilişkiler gibi ilişkiler burada oluşmaya başladı. Nedir o? Şimdi askeri liselerde olanlar konuşuyor bize şöyle bir kumpas kurdular bizi oralardan attılar şimdi çocuk mağdur. Kurumlarda insanlara kumpas kuruldu ve o insanlar kurumlardan uzaklaştırıldı. O insanlar yıllar sonra tüh be nasıl kumpas kurmuş ta uzaklaştırılmış dendi. Biz şimdi diyoruz hep beraber el ele verip bu kumpas örgütünün pabucu dama atılmalı, kirli çamaşırları çıkarılmalı zaten çıkarılacaktır.”

 

BATTAL: AYNI KATEGORİYE KOYMADIK

FETÖ operasyonun dışında akademisyenlere yönelik yapılan operasyonları da değerlendiren Battal, “Biz hemen darbe sonrası Sayın Cumhurbaşkanımız ve başbakanımız burada bu örgütün başka mihraklarla toplumsal sorun ve hezeyan oluşturabileceği noktasında uyarıları olunca biz FETÖ terör örgütü ile ilgili hemen işlemleri yapınca diğer arkadaşları emniyet açısından açığa aldık. Onları soruşturmaları belli oranda bitti ama biz onları aynı kategoriye koymadık. Herkes kendi suçu nispetinde değerlendirilmesi gerekiyor. Daha sonra biz her türlü emniyeti sağlayınca bunları hakkında da kararlar verilecektir. Onları FETÖ ile bir tutmadık hepsinin soruşturma ayrı bir şekilde devam ediyor.” Dedi.

 

 

“TRT RADYOSUNU VAN’A KURMAK İSTİYORUZ”

TRT Genel Müdürü ile yaptıkları görüşmeleri sorusuna cevap veren Battal şunları kaydetti: “Birazda güzel şeyler konuşalım. Darbe girişimden birkaç gün önce TRT Genel Müdürlüğü ziyaret ettik. Genel Müdürümüz ile çok verimli bir görüşme yaptık. Özellikle Van’ın ve Van’daki şirketlerin tanıtımı için isteklerde bulunduk. Bize yardımcı olmalarını istedik. Bu kapsamda bize bir dizi proje sundular. Bunun dışında TRT radyosunun Van’da kurulmasını talep ettik. Genel Müdürümüz 6 aylık kesintisiz program yapabilirsek radyoyu açmayı görüşürüz dedi. Bu konuda da çok pozitifler. Bu boş işlerden elimiz boşalır boşalmaz bu görüşmeleri yapacağız. 6 aylık bir program sunduktan sonra bu konuyu göreceğiz. Kendilerini buraya davet edeceğiz ve bu konuda hassas olacağız.”

 

BATTAL: VAN’A HİZMET ETMEK ŞEREFTİR

Rektör Battal toplantıda son olarak, “Bizim asıl olarak Van’la ilgili bunları konuşmak istiyoruz. Van’ı kongre merkezi haline getirmek istediğimizi yine genel müdürümüze söyledik ve buda olacak. Biz üniversite olarak buna etkin bir şekilde destek olacak. Hatta genel müdürümüze sizde toplantılarınızı Van’da yapın dedik onu da kabul ettiler. Biz pozitif gittikçe pozitif sonuçlar alırız. Benim asıl derdim şudur. Ben Vanlılara ciddi anlamda minnettarım. Van’ın bendeki yeri başkadır. İnsanlarda bunu bize söylüyorlar. Bir birimize destek olduğumuz sürece yanlışların üstesinden gelir ve Van’ımıza çok daha güzel şeyler kazandıracağız. Canımın son damlasına kadar Van’a hizmet etmeyi kendim için bir şeref ve görev olarak biliyorum. Van çok güzel ve önemli bir kent, bu yüzden de elimizden gelen her türlü hizmeti sunacağımızdan hiçbir şüpheniz olmasın.” Konuşmalarına yer verdi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim