Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van'da tavuk sektörünü canlandırmak istediklerini belirterek, "Van, et, süt, yumurta sektöründe Türkiye'de en iyi aşamaya gelebilecek potansiyele sahip olan bir kent" dedi.

Bölgedeki iş adamlarının üniversiteyle çalışmalar yaparak kaliteli üretim sağlamasını, böylelikle ilin ve bölgenin ekonomisine katkı sunulmasını amaçlayan YYÜ, bu nedenle sık sık iş adamlarını, alanında uzman akademisyenlerle bir araya getiriyor. Üretim üzerine daha önce Van Organize Sanayi Bölgesi başta olmak üzere birçok şirketle çeşitli projelere imza atan YYÜ, bölgenin tek yumurta tavukçuluğu yapan iş adamı Reşat Baytar'ı üniversiteye davet etti.

YYÜ Rektörü Peyami Battal'ın makam odasında gerçekleştirilen toplantıda, Ziraat Fakültesi'nde tavuk ve yumurta üretimi üzerine araştırma yapan Zooteknik Bölümü Yemler ve Hayvan Besleme Anabilim Dalı öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tekeli, iş adamının üretim, ürün geliştirme ve ham madde sıkıntılarını dinleyerek, yürüttüğü çalışmalar kapsamında bilgilendirdi. Amaçlarının üniversiteyle kentteki iş adamlarını üretimde yeni yöntemlerle iyi noktalara taşımak olduğunu belirten Rektör Battal, üniversitede sadece et tavuğu ve yumurta üretimine yönelik çalışmalar yürütülmediğini belirtti.

Battal, şöyle devam etti: "Bunun yanında besini de temin edebilme yönünde de görüşmeler yapmamız gerekiyor. Bu konuyla ilgili Tarla Bitkileri Bölümü'nden öğretim üyesi arkadaşlarımızla bir araya gelerek Van ve yöresinde tavuğun yemini oluşturacak alt yapıyı nasıl güçlendirebilir, mısır ve benzeri bitkileri nasıl geliştirebileceğimize yönelik toplantılar gerçekleştireceğiz. Van'da bu sektörü canlandırmak istiyoruz. Van, et, süt, yumurta sektöründe Türkiye'de en iyi aşamaya gelebilecek potansiyele sahip olan bir kent. Yaptığımız ön görüşmelerde, Van'da yetişen et, süt ve yumurta ürünlerinin diğer bölgelerde yetişen ve kaliteli olarak baktığımız aşağı kalır yanının olmadığını, hatta daha üstün yönleri olduğunu önümüzdeki dönemlerde yapılacak çalışmalarla halkımıza duyurmuş olacağız."

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tekeli ise insanların günde en az bir adet yumurta yemesi gerektiğini, bir yumurtanın ihtiyaç duyulan günlük protein ihtiyacının üçte birini karşıladığını belirtti. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerde et tavuğu üreten hiçbir işletme olmadığını da aktaran Tekeli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bölge illerindeki insanlarımız batıdan gelen şoklanmış tavukları tüketiyorlar. Bozulma zinciri çok fazla olduğu için özellikle yaz aylarında beyaz ette gıda zehirlenmesi daha fazla olmakta. Doğu Anadolu Bölgesi'nde de et tavukçuluğu yapılmalı. Çünkü protein açlığı söz konusu. İnsanlarımızın yumurtanın yanı sıra beyaz et tüketmeleri gerekmektedir." İş adamı Reşat Baytar da bölgedeki tek yumurta üreticisi olmanın bazı sıkıntılarını yaşadığını, bunların başında beslenmede kullandıkları yemleri bölgeye uzak sahil illerindeki limanlardan getirme olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim