Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Son yıllarda bayram öncesi siyasi kargaşa ve olayların eksik olmadığı Van’da bir bayram öncesi daha sokaklarda bayram telaşı yerine can telaşı yaşandı. Tam da bayram arefesinde caddelerin tıklım tıklım olduğu günde HDP ve DBP tarafından Kobanî’ye destek gösterisine polis müdahale etti. Esnaf ve vatandaşların tam da yüzünün güldüğü bir günde bir anda sokaklar ana baba gününe döndü.

Van'da dün HDP ve DBP tarafından düzenlenen Kobani'ye destek gösterisinde olaylar çıktı. Polisin uyarısına karşın dağılmayıp taş ve havai fişek atarak direnen gruba polis gaz bombasıyla müdahale etti.

BAYRAM TELAŞI YERİNİ CAN TELAŞINA BIRAKTI

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin kontrolündeki Kobani'ye IŞİD saldırılarını protesto etmek için yaklaşık 800 kişi, bugün saat 17.00 sıralarında Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Fekiye Teyran Parkı önünde toplandı. Basın açıklaması öncesi kentin en işlek mekanı olan caddede yürümek isteyen protestocu gruba polis izin vermedi. Bunun üzerine kalabalık arasında bulunan bir grup, önlem alan polislere doğru taş atmaya başlayınca olay çıktı. Polis protestocuları göz yaşartıcı bomba kullanarak dağıttı. Bunu üzerine ara sokaklara dağılan göstericiler de polislere taş, molotofkokteyli ve havai fişek atarak karşılık verdi. Cadde ve ara sokaklardaki olaylar bir anda şehir merkezine yayıldı.

SOKAKLAR BİR ANDA BOŞALDI!

Olaylarla birlikte sakin bir şekilde bayram alışverişin yapan vatandaşlar panikle sokakları boşaltırken esnaf da en çok ihtiyacı olduğu bir dönemde kepenkleri kapatarak kaçmayı tercih etti. Son yıllarda defalarca yaşanan bayram öncesi gerginlik özellikle ekonomik anlamda zor günlerin yaşandığı bu dönemlerde esnafa da vatandaşa da zarar verirken, bayram tatilin fırsat bilen ve şu sıralar Van’a akın eden İranlı turistler de geçen bayram olduğu gibi bu bayram da olaylardan nasibini almış oldu.

Gece geç saatlere kadar olaylar devam ederken, şehir merkezindeki tüm cadde ve sokaklarda gerginlikler ve polis müdahalesi devam etti. Polis ve göstericilerin gece geç saatlerine kadar çatışmasında birçok kişi yaralanırken, olaylardan dolayı birçok iş yeri de zarar gördü.

Editör: TE Bilisim