Partisinin bölge belediye başkan adaylarını açıklamak üzere Van'a gelen Demirtaş, İstanbul odaklı operasyonun ardından bakanların istifasıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, istifaların geciktiğini savundu.

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yolsuzluk ve bakanların istifasını değerlendirdi. İstifaların geç kaldığını belirten Demirtaş, “HDP batıda bu bölgede de BDP imamın ordusuna, Mustafa Kemal'in askerlerine ve Tayyip'in hırsızlarına karşı yepyeni bir alternatif ortaya çıkardı” dedi.

Demirtaş, basına kapalı toplantının ardından gündemdeki rüşvet ve yolsuzluk operasyonları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakanların istifasını değerlendiren Demirtaş, ciddi iddiaların olduğu bir siyasi zeminde istifaların geciktiğini belirterek, istifaların ilk başta yapılması gerektiğini söyledi.

 

“İSTİFALAR GECİKMİŞTİR”

 

Demirtaş, ”Bu kadar ciddi bir şaibe ve iddiaların soruşturmaların olduğu bir siyasi zeminde bakanların istifası gecikmiştir. Yani bir an önce istifa etmeleri gerekirdi. Çünkü kendileri icra makamında, yürütme makamında olan yetkili insanlardı. Çocuklarının da aralarında bulunduğu büyük bir rüşvet operasyonu yürütüldü tutuklandılar. Kendilerine bağlı bir birim soruşturmayı yürütüyordu. Aynı zamanda İçişleri Bakanlığı'na bağlı birim yürütüyordu. Soruşturmanın selameti açısından ilk dakikadan itibaren istifanın yapılması gerekirdi. Geçikmiş bir istifa, hükümetin ilk hamleleri soruşturmanın önünü kesmeye ve üstünü örtmeye dönük olarak yansıdı. Yine de istifa etmeleri doğrudur, gecikmiştir. İsmi geçen başka bakanların da istifa müessesesini ciddiye alması lazım. Ancak bakanlar değişti diye soruşturma selametle yürür diye bir şey yok. Ama en azından kamusal vicdan açısından bunun başlangıçtan itibaren yapılması gerekirdi. Soruşturmayı yürütenlerin bundan sonra sağlıkılı çalışabilecek mi bunu pratikte görmek lazım.”

“2009 YILINDA SİYASİ OPERASYONLARIN STARTI VERİLDİ”

Başbakan Erdoğan'ın 'parelel devlet' şikayetini hatırlatan Demirtaş, “O devlet ile başbakanın yönettiği devlet işbirliği ve ittifak halinde 2009 seçimlerden hemen sonra siyasi operasyon kararı aldılar. Belediye başkanları, çalışanları, yöneticileri tutuklanıp rehin alınarak siyasi çalışmalarımızı sekteye uğrattılar. Buna rağmen boyun eğmedik. 10 bine yakın arkadaşımız tutuklandı. Göstermelik yargılamalar sürüyor. Hırsızlık, yolsuzlukla arkadaşlarımızı suçlayamadılar” dedi.

İMAMIN ORDUSU VE MUSTAFA KEMAL'İN ASKERLERİNE ALTERNATİF

Türkiye'de alternatif olmadığı algısı yaratılarak mevcutların tercih edilmesi zorunluluğunun öne çıktığına da dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sanki insanlar mevcutları tercih etmek zorunda. Hayır, HDP batı bölgelerinde, BDP bu bölgede imamın ordusuna, Mustafa Kemal'in askerlerine ve Tayyip'in hırsızlarına karşı yepyeni bir alternatif ortaya çıkardı. Biz burada bütün dünyaya birliğimizi ilan etmeye geldik. Müzakereye bitirip savaşı isteyenlere karşı bir kez daha bunu başaramazsınız diye buradayız.” dedi.  Selahattin Demirtaş daha sonra belediye başkan adaylarını sinevizyon eşliğinde açıkladı.

Editör: TE Bilisim