Orhan AŞAN - Şehrivan


 

Burada çadırların kurulmasının ardından toplanan partililere seslenen HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, barış ve özgürlük tutkunu insanlar olarak karakol yapımlarını protesto etmek amacıyla bir araya geldiklerini dile getirdi. Savaşa yatırım olarak her ilçenin her köyüne karakolların, barajların yapıldığını ileri süren Üçer, "Bir karakolun yapılması için harcanan parayla Çatak'ın bütün köylerin okullar, sağlık ocakları yapılabilirdi. Bir baraj maliyetiyle Çatak'taki bütün sosyal ihtiyaçlar giderilebilirdi. Ama burada asıl amaç Kürdistan topraklarını sermayeye peşkeş çekmektir. Bunun tek bir ifadesi var. Bu da sömürüdür. Abdullah Öcalan'ın barış çağrısından bu yana bütün halkların barışa dair umutları yeşerirken, aslında savaş durmamıştır. Hükümet yaptığı icraatlarla Kürt halkını taciz etmektedir. Karakolları neden yapıyorsunuz diye sorduğumuzda ağızlarından tek bir kelime çıkmıyor, ama biz bunun savaş yatırımı olduğunu biliyoruz" dedi.

Tek taraflı fedakarlık üzerine kurulu bir sürecin yaşandığını, bu süreçte Kürt halkının sürece güç verdiğini aktaran Üçer, bölgede baraj, karakol yapımının durdurulacağını, demokratik özerkliğin inşa edileceğini iddia ederek, hükümetin savaş politikalarına karşı dur deme çabasının güç geçtikçe arttığını söyledi. BDP Van İl Başkanı Musa İtah da Kürtçe yaptığı açıklamada, halkın cebinden çıkan paralarla yapılan karakollarla, panzerlerle halka zulmedildiğini ancak Kürt halkının barış ve özgürlük mücadelesini sonuna kadar desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini dile getirdi. Konuşmaların ardından şarkılar eşliğinde halay çeken vatandaşlar, dağlık alandan topladıkları odunları yakarak ısınmaya çalıştı.

KONVOYDA KAZA

Karakol yapımını protesto etmek amacıyla çadır kurmaya gelen konvoyda bulunan 65 AK 677 plakalı araç, Van-Çatak karayolunun 60'ıncı kilometresindeki Körüklü Mevkii'nde kaza yaptı. Sürücüsünün ismi belirlenemeyen 65 AK 677 plakalı otomobil, karşı yönden gelen 65 AZ 604 plakalı hafif ticari araçla çarpıştı. Kazada aralarında Dicle Haber Ajansı Muhabiri Mehmet Durmuş'un da bulunduğu 6 kişi yaralandı. Ambulansla Çatak Devlet Hastanesi'ne getirilen 6 yaralı, ilk müdahalelerinin ardından Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Editör: TE Bilisim