Çözüm süreci ile birlikte BDP’nin de yolunu açtıklarını belirten Atalay; “BDP’nin yolunu açtık, çözüm sürecinde onlara çok önemli rol verdik. Burada aldığı rolle güçlendi. Bunu bilerek verdik. Şiddet bitsin, siyaset başlasın istedik. BDP ile bir araya gelerek bunları konuşuyoruz. Ama asla kimse silahı sığınak olarak görmesin çözüm sürecine yönelik bir yanlış yapmasınlar. Çözüm sürecini yürütmekte çok kararlıyız. Bütün bölgelerde mevcut olan bir partiyiz, milletimizi ikna etmek için çok çalıştık, risk aldık. Biz çözüm sürecinin başarılı bir şekilde yürümesini istiyoruz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’de yaşanan bir sorun olduğunu belirterek, “Bunu herkes konuşuyor. Hedefi dini hizmet olan bir grup var. Hep öyle bilindi, biz de hükümet olarak destek verdik” ifadelerini kullandı. Başbakan Yardımcısı Atalay, Van İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen ‘Yeni Eğitim Sistemi ve İmam Hatip Okulları’ konulu panele katıldı. Burada bir konuşma yapan Atalay, bugünün Şehitleri Anma Günü olduğunu belirterek, “Çanakkale’den geldim. Bütün şehitlerimizi de buradan bir kez daha anıyorum. Bu özel bir toplantı. Hocalarımız aslında burada panelde çok önemli düşünceleri paylaşacaklar Ama bir iki hususu paylaşmak isterim. Hükümet olarak en önemli önceliğimiz eğitimdir. Onun için daima önce eğitim dedik. En fazla kaynağı eğitime ayırdık. Kız çocuklarımızın eğitimini çok önemsedik. Onlar okula gitmeli, iyi yetişmeli. Kız çocuklarımızın eğitimini teşvik edici programlar getirdik. Bizim dönemimiz, Türkiye’de inşallah özgürlükler dönemi olarak tarihe geçecektir. 2002’de başladı ve daha çok devam edecek. AK Parti denildiğinde demokratikleşme olarak anılacaktır. Türkiye her dinden ve ırktan insanın rahat yaşayacağı bir ülke olsun istiyoruz, büyük mesafeler aldık. Dinin devlet okullarında öğretilmesi için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

“İMAM HATİP LİSELERİ EĞİTİMİN SİGORTASIDIR”

İmam hatip liseleriyle ilgili talepleri karşılamak zorunda olduklarını ifade eden Atalay, “İmam hatip liseleri; ırkçı ve yanlış politikalara karşı dini eğitimin adeta sigortası gibidir. İmam hatip liseleriyle ilgili serüveni bizden iyi biliyorsunuz. 1949 yılında başlamış, ortaokulu açılıp kapatılmış ama imam hatip liselerini en çok 28 Şubat süreci vurdu. Bu hem eğitim hem düşünce açısından en olumsuz gelişmelerin yaşandığı bir dönemdir. Katsayı diye tuhaf bir uygulama. Tabii meslek liselerini de öldürdüler. Oraya gidenler olmadı, ondan sonda insan gücü açığı ortaya çıktı. Tabii kıyafet özgürlüğü kendi başına bir sorun. İmam hatip liselerinin bile kıyafetine müdahale oldu. Tabii bizim dönemimizde devletin okulları dini gençlerimize, çocuklarımıza gerektiği gibi gerçeğiyle öğretmelidir, politikamız bu” diye konuştu.
Kur'an'ın seçmeli ders olduğunu da hatırlatan Beşir Atalay, isteyenlerin imam hatip lisesine gitmese bile diğer eğitim kurumlarında dini eğitimini alabileceğini söyledi. Atalay, “Bundan büyük fayda görüyoruz. Türkiye’de yaşadığımız bir sorun var. Bunu herkes konuşuyor. Hedefi dini hizmet olan bir grup var. Hep öyle bilindi, biz de hükümet olarak destek verdik. Gizliliğin olduğu yerlerde daima problemler doğar. Şu an berrak bir İslam yaşanıyor, kitaplar hepsi açık, okullarda eğitimler belli. Gizli olan yerde karanlık var, risk var” ifadelerini kullandı.

“KAPALI YERLER DAİMA TEHLİKE GETİRİR”

İnsanların bir dönem verilen eğitime güveni olmadığını da dile getiren Atalay, “Dini eğitim bilgisini bizim okullar en iyi şekilde veriyor. Artık Türkiye, dünyada örnek ülkelerden birisi. Kendi partimiz, hükümetimiz için de aynısı. Bizim için, ‘Bunlar hem dindar hem de demokrasi yanlısı’ deniliyor. Kendimiz için ve herkes için daha fazla özgürlük için çalışıyoruz. Kapalı yerler daima tehlike getirir. Bu manada Türkiye, İslam dünyasında örnek bir ülke” şeklinde konuştu.

“ŞİDDETLE HİÇBİR HAK ELDE EDİLMEMİŞTİR”

Türkiye’de yasakların, baskıların yok olmadığını dile getiren Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şiddet ve baskılar tarihe karıştı. Türkiye geri dönmez, önümüz açık. Ekonomik olarak büyüyor, özgürlükler olarak gelişiyor. Çok zor yollardan geldik. Hep önümüze engeller çıkarıldı. On binlerce kızımız travma yaşadı. Ne acılar yaşandı. Ben o dönem Kırıkkale Üniversitesi’nin rektörüydüm. Kızlarımıza izin verdiğimiz için ne sıkıntılar çektik ama hepimiz belli sıkıntılar yaşayarak buralara geldik. 8. sınıfı bitirdikten sonra çocuğuna Kur’an-ı Kerim eğitim verebiliyordun. Böyle tuhaf bir ülke olur mu? Bunun hepsi bitti. Her okula gidebilirsiniz, her üniversiteye gidebilirsiniz, istediğiniz yerde çalışabilirsiniz, kılık kıyafet serbest, hiçbir sorun yok. Bundan sonra inşallah katsayılar falan olmayacak. Bu büyük bir siyasi mücadeleyle oldu. Demokrasi mücadelesiyle oldu. Kolay olmadı, devam ediyor, daha alınacak mesafe, gidecek çok yolumuz var ama siyaset ve hukuk içerisinde bu kazanımları elde ettik. Ne şiddete başvurduk ne hukuk dışında siyaset yaptık. Düşüncesi olan, hedefi olan, kendine güvenen çıksın siyaset yapsın. Şiddetle hiçbir hak elde edilmemiştir.”
Konuşmasında öğrencilere de tavsiyelerde bulanan Bakan Atalay, panelistleri bir süre dinledikten sonra Anadolu İmam Hatip Lisesi kapalı spor salonunda yapılacak toplu açılış ve temel atma törenine katılmak üzere panelden ayrıldı.

“BDP’NİN YOLUNU AÇTIK”

Başbakan Yardımcısı Atalay, beraberindeki Van Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Van milletvekilleri Mustafa Bilici ve Fatih Çiftçi, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar ve kurum müdürleriyle birlikte Van Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen 227 tesisin toplu temel atma ve açılış törenine katıldı. Burada bir konuşma yapan Beşir Atalay, hükümet olarak Van’a verdikleri önemden bahsederek, Büyükşehir Yasası’nın getirdiği avantajlar hakkında bilgiler verdi. Çözüm sürecine de değinen Atalay, “Türkiye zengin, imkanları çok. Yeter ki bunun kullanmasını bilelim. Allah’ın izniyle bütün bu sorunların üstesinden geliriz. Kardeşliğin, birliğin sağlanması halinde bütün sorunların üstesinden geliriz. Herkes siyaset yapsın, herkes sandığa talip olsun istiyoruz. Hiç kimse hiçbir sorunu sandık dışı yöntemlerle çözmeye kalkmasın. Türkiye’yi terörden, şiddetten temizlemek için çalıyoruz. Kimseyi ezdirmedik 11 yılda. Şimdide çözüm sürecini yürütüyoruz, herkes siyaset yapsın. Biz Türkiye’de özgürlük alanlarını çok genişlettirdik. Kendimiz çok çileli yollardan geldik. Ama sorunları çözmek için şiddete başvurmadık” diye konuştu.

“ŞİDDET BİTSİN, SİYASET BAŞLASIN İSTEDİK”

BDP’nin yolunu açtıklarını ifade eden Atalay, “BDP’nin yolunu açtık, çözüm sürecinde onlara çok önemli rol verdik. Burada aldığı rolle güçlendi. Bunu bilerek verdik. Şiddet bitsin, siyaset başlasın istedik. BDP ile bir araya gelerek bunları konuşuyoruz. Ama asla kimse silahı sığınak olarak görmesin çözüm sürecine yönelik bir yanlış yapmasınlar. Çözüm sürecini yürütmekte çok kararlıyız. Bütün bölgelerde mevcut olan bir partiyiz, milletimizi ikna etmek için çok çalıştık, risk aldık. Biz çözüm sürecinin başarılı bir şekilde yürümesini istiyoruz” dedi.

“ÜLKEMİZ ESKİ GÜZEL GÜNLERİNE KAVUŞUYOR”

Bölgede güzel bir bahar ortamı yaşandığını ifade eden Atalay, “Artık cenaze yok, acı yok. Batıdaki kardeşlerimiz buralara daha çok geliyor. Ülkemiz eski güzel günlerine kavuşuyor. Birileri bundan rahatsız. Hele hele uluslararası alandan destek almadan bu sorunlarımızı kendimiz yürütüyoruz ya bundan rahatsızlar. Elbette inişler çıkışlar olur, ama niyet ve samimiyet çok önemli. Herkes samimiyse sonuç alınır, biz samimiyiz. İnşallah Türkiye bu sorunları çözerek daha da büyüyecek” şeklinde konuştu. Atalay, ardından beraberindekilerle toplu temel atma ve açılış töreninin kurdelesini keserek Van Valiliği’ne geçti. Burada Vali Aydın Nezih Doğan’ı ziyaret eden Atalay, daha sonra partisinin düzenlediği programa geçti

Editör: TE Bilisim