Daha önce böyle bir deneyim yaşamadığınız için doğal olarak aklınızda çok fazla soru işareti var. Ama yapmanız gerekenler basit: Haberimizi okuyun.


Amasya'da bedelli askerlik yapan Erdi Tok, tecrübelerini sizle paylaşıyor. Bu bilgilerle askerde neler yaşayıp, neler yaşamayacağınız konsunda fikir sahibi olacaksınız.

 

Paylaşılan yazı şöyle:

 

AKILLI TELEFON YASAK


Kameralı veya akıllı telefon diye adlandırılan telefonlar kesinlikle içeri alınmamakta olup, teslim edebileceğiniz emanet bölümü de bulunmamaktadır. Götürenlerin de girişte, PTT’nin mobil şubesi olarak adlandırılan kargo şubesi ile telefonlarını ailesine veya yakınlarına göndermesi gerekmektedir.

 

İSTİHKAK OLARAK SİZE VERİLECEKLER


- 1 adet kamuflaj (alt-üst) ve deneme imkanı 5-10 dk aralığı

- 1 adet palaska (kemer)

- 1 çift bot (en küçük numara 41)

- 2 adet don- 2 adet çorap

- 2 adet tişört (kamuflaj içine giyilmekte)

- 1 adet şapka

- 1 adet el havlusu

- 1 çift kulak tıkacı (silah atışı için)

 

UZUN DÖNEMLERLE BİR ARADA OLMAYACAKSINIZ


Bedelli askerlik yapacaklarla uzun dönem askerler kesinlikle bir arada bulunmayacakmış, bu konuda ciddi emirler gelmiş ve bir arada bulunmamaları adına tüm zeminler hazırlanmış

 

KOĞUŞLARINIZ AYRI OLACAK


Bedelli koğuşları tamamen ayrı.

 

UZUN DÖNEMLERLE KARŞILAŞMAYIN DİYE ÖNLEM ALINIYOR


Kantine ferdi olarak yani tek başınıza inmeniz yasakmış, sebebi de uzun dönem askerlerle karşılaşmamanız.

 

Kantine inmek isteyen arkadaşlarımız komutandan izin alarak komutan refakatinde yani komutanla birlikte kantine gidebiliyor.

 

ÇIKIŞINIZ 1 GÜN SARKABİLİR


Normalde terhis tarihi ayın 5’i ama komutan kesin olmamakla birlikte bir ihtimal 6’sına sarkabileceğini söylemiş, biletlerini terhis tarihine göre alırken aklınızda bulunsun, yemin töreninden sonra salmayıp, ertesi gün çarşı izni yaptırıp, akşam tekrar birliğe gelip sonrasında terhisinizin yapılabilme ihtimalini söylemiş, muhtemelen şehir esnafına katkı bu doğrultuda düşünülmüştür.

 

ASKERE GELİRKEN TEMİN ETMENİZ GEREKENLER


Ekstra don, ekstra çorap, 2 çift terlik (biri banyo, diğeri tuvalet için), pijama takımı (yatarken giyinmek için), eşofman takımı (boş zamanlarda giyinmek için koyu renkli, askeriye ortamına uygun, adedi size kalmış), spor ayakkabı (koyu veya beyaz renkte askeriyeye uygun), bot boyası, fırçası (kesinlikle alın, verilmiyor), 1 adet askılık (kamuflajı asmak için), tırnak makası (törpüsü sökülmüş olacak), traş takımı (jilet, jel, köpük vb), kişisel bakım malzemeleri (cilt kremi vb).

 

BOTLARINIZIN ÇALINMASI İHTİMALİNE KARŞI KİLİT


Bot kilidi (mutlaka alın, çünkü botların koyulduğu yer çok karışık ve istenmese bile karışma ihtimali varmış, bot kilidi alırsanız yatağınızın numarasıyla aynı olan bölümde birbirine kitleyebilirsiniz).

 

RAHAT RAHAT TIRAŞ OLMAK İÇİN ERKEN KALKIN


Kalkış saati 06.00 olup; tıraş, duş gibi eylemleri daha rahat ve hızlı yapabilmek için 5.30 gibi kalkılması tavsiye ediliyor.

 

BİRLİĞE ERKEN TESLİM OLUN


Birliğe teslim olurken öğleden önce olmaya bakın, zaten işlemler akşam 18.00-19.00’a kadar sürdüğü için ayakta bekliyorsunuz, geç teslim olanların kayıt süreçleri şimdilik muallakmış, yarına kalmış çoğu. Erken teslim olmanız tavsiyedir, yine size kalmış tabii.

 

2 ADET İĞNE VURULACAK


Grip vb. rahatsızlıkları önleme açısından girişte 2 adet iğne vuruluyor. İğneler vurulduğu esnada veya sonrasında herhangi bir ağrı, acıya sebep olmadığı gibi yanında bir de olası ateş, ağrı yapma durumuna karşı hap veriliyormuş.

 

YANINIZDA İLAÇ TAŞIMANIZ YASAK


Kullandığınız ilaçlarınız varsa reçetesiyle birlikte kabul ediliyor; yalnız yanınızda taşıyamıyorsunuz, revire teslim edip saatlerinizi belirtmeniz gerekmekte, saatiniz geldiğinde revirden gidip ilaçlarınızı temin edebiliyorsunuz.

 

ERKENDEN YATACAKSINIZ


Şimdilik yat saati olan 22.00’den sonra birliğin içinde herhangi bir aktivite olmadığını gözlemlemiş arkadaşımız, zaten yorgunluktan dolayı genelde herkes dinlenmeye çekiliyormuş.

 

YEMESENİZ DE YEMEĞE İNECEKSİNİZ


Yemekhaneler temiz durumda olup, yemekler de yenilebilir derecedeymiş. Neticede toplu yemek, aşırı bir profesyonellik beklememek lazım bu konuda; ayrıca yemeğe katılmamak emre itaatsizlik doğrultusunda suç unsuru olarak kabul edilip o doğrultuda cezai işlem uygulanıyormuş. Yemek saatinde, yemeseniz bile, yemeğe inmeniz gerekiyor.

 

YALNIZCA 3 KERE ATEŞ EDECEKSİNİZ


Atış eğitimi net bir bilgi olmamakla birlikte ilk gün duyumlarına göre 1 gün olarak verilecekmiş ve 25 metreden 3 atış şeklinde olacakmış.

 

YATAKLARINIZ TEMİZ OLACAK


Koğuşlar 60 kişilik olup uzun dönem askerler tarafından oldukça hijyenle hazırlanmış, yanınıza yastık yüzü gibi şeyleri almanıza gerek yokmuş. Her yatağın da bir numarası mevcutmuş, dolabınızla aynı numara olacak şekilde.

 

20 KİŞİLİK BİR MANGA İLE HAREKET EDECEKSİNİZ


En düşük birime manga adı veriliyormuş ve mangalar aynı giriş saatinde girerek aynı zaman diliminde kayıt altına alınan 20 kişilik gruplardan oluşuyormuş.

 

Manganın bir üstündeki topluluğa da takım adı verilerek bir takım 4 mangadan, yani 80 kişiden oluşuyormuş.

 

Her manganın başında kısa dönem çavuşlar varmış ve onların da terhis tarihi hemen hemen bedellicilerle aynı zamana denk geliyormuş, rütbeli komutanlar da bu konuda çavuşları uyararak alt üst seviyesinden ziyade daha ılımlı bir ortam oluşmasını sağlamaya çalışmışlar.

Editör: TE Bilisim