Türk Silahlı Kuvvetleri, bedelli askerlikle ilgili zihinlerde kalan soru işaretlerini yanıtladı.

 

Bedelli askerlik başvurumu hangi tarihten itibaren yapabilirim. Ödeme ve başvurumu hangi tarihe kadar tamamlamalıyım? Başvurular, kanunun yürürlük tarihinden itibaren yapılabilecektir. 3 aylık başvuru süresinin bitim tarihine kadar 3 Kasım 2018, başvuru ve ödeme işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.

 

Bedelli askerlik hizmetinden kaç yaşındakiler/kaç doğumlular faydalanabilir? Bedelli askerlikten 1 Ocak 1994 tarihinden önce doğan yükümlülerden istekli olanlar faydanalabilir.

 

Bedelli askerlik hizmeti için nereye müracaat edeceğim? Yurt içindekiler askerlik şubelerine, yurt dışındakiler yurt dışı temsilciliklerine, tutuklu/hükümlü olanlar Cumhuriyet Başsavcılığına başvurularını yapabilecektir. Ayrıca yükümlüler E-Devlet üzerinden de müracaatlarını yapabilecektir. Askere sevk evrakını askerlik şubelerinden veya E-Devletten alanlar, sevk evrakını aldıktan sonra hastaneye sevk edilerek rapor alanlar veya "Askerliğe elverişli değildir" kararlı rapor alanlar askerlik şubelerine başvurarak işlemlerini başlatabileceklerdir.

 

Bedelli askerlik kapsamında ne kadar ücret ödeyeceğim? Başvurularını uygun görelenler 15.000 Türk Lirası veya karşılığı kadar yabancı ülke parasını peşin olarak ödeyecektir.

 

Bedelli askerlik kapsamında ödeyeceğim tutara taksit yapılıyor mu? Bedelli askerlik hizmeti için belirlenen tutarlar tek seferde ödenecek, taksit yapılmayacaktır.

 

Bedelli askerlik kapsamındaki ücreti nereye yatıracağım? Başvuruları uygun görülenler ödemelerini, askerlik şubesi, yurt dışı temsilcilik veya E-Devlet üzerinden alacakları bedelli askerlik ödeme belgesinde belirtilen Hazine ve Maliye Bakanlığına ait hesaplardan birine yapacaklardır.

 

Ödeme yaptıktan sonra ne yapmam gerekiyor? Ödeme belgesinde belirtilen hesaplardan birine 15.000 TL tutarındaki bedeli ödeyenler 3 adet dekont aslını askerlik şubelerine konsolosluk/dış temsilciliklerine teslim edeceklerdir.

 

Bedelli askerlik kapsamında temel askerlik eğitimine tabii tutulacak mıyım? Yükümlüler 21 günlük temel askerlik eğitimine tabii tutulacaktır.

 

Ne zaman/hangi dönemlerde/nerelerde temel askerlik eğitimine tabii tutulacağım? Ödemesini tamamlayarak dekontlarını askerlik şubelerine teslim eden yükümlüler Milli Savunma Bakanlığınca planlanan tarihlerde belirlenen birliklerde temel eğitime tabii tutulacaktır.

 

Teme askerlik eğitim süresi içinde tamamlamazsam ne olur? Temel askerlik eğitimine başlayan ve belirtilen tarihlerde tamamlamayanlar ödeme yapmış olsalar dahi bedelli askerlik kapsamından çıkarılacaktır. Bu yükümlülerin daha önceki statülerine göre askerlik işlemleri sürdürülecektir.

 

Temel askerlik eğitimi süresince izin kullanabilecek miyim? Temel eğitim süresince hafta sonu/evci dahil izin kullandırılmayacaktır.

 

Temel askerlik eğitimi süresi bayram tatiline geldiği takdirde izin kullanabilecek miyim? Celp ve birlik planlamalarında bayram tatilleri dikkate alınacaktır.

 

Mahkeme kararıyla yaş düzeltmesi yaptırdım. Yeni yaşıma göre kapsama giriyorum. Bedelli askerlikten faydalanabilir miyim? Askerlik çağına girdikten sonra yaş düzeltmesi yaptıranların askerlik işlemleri, askerlik kanununun 81. maddesi gereği düzeltme yaptırılmadan önceki yaşlarına göre yürütülür. Ancak resmi gastane doğum kayıtları dayanak gösterilerek mahkeme kararı ile askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş düzeltmesi ile bedelli askerlik yaş şartlarını sağlayanların başvuruları kabul edilecektir.

 

Daha önce askere sevk evrakımı aldım ancak birliğime katılış yapmadım. Bedelli askerlikten faydalanabilir miyim? Nereye başvurmalıyım? Askere sevk evrakını almış ancak sevk edildiği birliğe henüz katılmamaış olan yükümlüler, bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilecektir. Bu yükümlülerin yurt içinde askerlik şubesine yurt dışında yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları gerekmektedir.

 

Askerliğe elverişli değildir raporum var. Bedelli askerlikten faydalanabilir miyim? Kanunun yürürlüğe girdiği 3 Ağustos 2018 tarihinden önce silahaltına alınmadan askerliğe elverişli değildir kararlı rapor alanlar da yaş şartı aranmaksızın istekleri halinde 15.000 TL bedeli ilgili banka hesabına ödeyerek bedelli askerlik hizmetinden faydalanacaktır.

 

Yoklama kaçağı/bakaya durumundayım. Yasadan faydalanabilir miyim? Yoklama kaçağı/bakaya durumunda bulunan yükümlülerin diğer şartları taşımaları kaydıyla bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir.

 

Bedelli askerliğe müracaat ettiğim, ödememi yaptım. Yurt dışına çıkabilir miyim? Bedelli askerlik hizmetinden faydalanan yükümlüler, müracaat işlemlerini tamamlamaları sonrasında silahaltına alınacakları celp döneminde Türkiye'de bulunmak kaydıyla yurt dışına çıkabilirler.

 

Şu an silahaltındayım/firardayım/hava değişimindeyim/izindeyim. Bedelli askerlikten faydalanabilir miyim? Askerlik hizmetine yapmakta olanlar veya yapmakta iken firar eden, hava değişimi/izin aşımında vb. olanlar bedelli askerlikten faydalanamayacaktır.

 

Daha önceden herhangi bir nedenle bedelli veya dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmış bulunmaktayım bedelli askerlikten faydalanabilir miyim? Daha önceden harhangi bir nedenle bedelli veya dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmış olanlardan, istekliler başvuru şartları taşımaları halinde bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

 

Yoklama kaçağı/bakaya durumundan dolayı önceden almış olduğum para cezam var. Cezayı ödemek zorunda mıyım? Bedelli askerlik hizmetinden faydalanan yükümlülerin daha önce haklarında verilen idari para cezaları tahsil edilmeyecektir. Haklarında varsa sürdürülen adli tahkikatlar sonlandırılacaktır.

Editör: TE Bilisim