Van’da 30 Mart yerel seçimlerinin ardından Özel İdare bünyesindeki Devir Tasfiye Komisyonu’nun kendine ait taşınmazları dağıtımı tartışma konusu olmuş ve özellikle BDP’li belediyelerin tepkisini almıştı. Bu durumu daha önce dillendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya dün basın karşısında yapılan bu taşınmaz dağıtımını kalem kalem açıklayarak bunu yapan kurumlara meydan okudu. Kurumları bu yanlıştan vazgeçirmeye çağıran Kaya, “Kamu kurumları ya bu terbiyesizce tavırdan vazgeçecek, ya da biz de onlara gereken cevabı vereceğiz. Açık ve net söylüyorum; BDP'li belediyeler olarak biz hiçbir kamu kurumuna iş yaptırmayacağız.” Dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclisinin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya ve belediye meclis üyeleri katıldı. Toplantı öncesi Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya, Van Valiliği devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonunun yaptığı usulsüz paylaştırma ile ilgili basın açıklaması yaptı.

"Lice'de yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu"

Basın açıklaması öncesi Diyarbakır'ın Lice ilçesinde askerlerin açtığı ateş sonucu iki kişinin öldürülmesini kınayan Kaya, katliamda yer alanları kınadı. Lice'nin ilk kez böyle bir katliamın yaşanmadığını aktaran Kaya, daha önce de Lice'de katliam yapanların bugün toplum tarafından nasıl anıldıklarının herkes tarafından iyi bilindiğini belirtti. Yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Kaya, meclisi 1 dakikalık saygı duruşunda bulunmaya çağırdı. Saygı duruşunun ardından konuşan Kaya, Valilik tarafından İl Özel İdare mallarının paylaştırılması sırasında hukuksuzca davrandığını, buna ilişkin meclis tarafından bir rapor hazırlandığını söyledi. Raporun özetini okuyan Kaya, Valiliğin kentin hiçbir dinamiğinin içerisinde yer almadığı bir komisyon kurduğunu ve paylaşımların tamamen usulsüzce yapıldığını belirtti.

KAYA: DAĞITIMLAR TAMAMIYLA İLGİSİZ!

Gerek personel dağıtımında, gerek taşınır dağıtımda, gerekse de taşınma dağıtımda hizmet unsuru göz önünde bulundurulmadığını aktaran Kaya, özel idare bünyesinde bulanan taşınır malların ilgisiz kamu kurumlarına dağıtıldığını söyledi. Devreden kurum hizmetinden sorumlu hangi kurum ise malların da aynı kuruma devredilmesi gerektiğini ancak bunun böyle yapılmadığını söyleyen Kaya, bu taşınırlardan hiçbir şekilde yerel yönetimin faydalandırılmadığını belirtti. Hiçbir işe yaramayan parsellerin belediyelere, diğerlerinin ise ilgisiz kamu kurumlarına devredildiğini ifade eden Kaya, başka kurumlara devredilen taşınmazlarla ilgili bilgiler verdi.

“SEÇİM SONUCU FARKLI OLSA BÖYLE OLUR MUYDU?”

Merkezi idarenin bu paylaştırmada yerele ne kadar düşman olduğunu bu kararla gösterdiğini aktaran Kaya, “Seçim sonuçları değişmiş olsaydı bu dağlım olacak mıydı?” sorusunu sordu. Türkiye'de iktidarın elinde bulunmayan büyükşehir belediyelerinin tamamının böylesi haksızlıklarla karşı karşıya kaldığını aktaran Kaya, iktidar partisinin kazandığı illerde de dağılımın çok farklı bir şekilde yapıldığını belirtti. “Hizmet kime devrolmuşsa mallar ona devrolması gerekiyordu” diyen Kaya, komisyonun bu konuda tamamen usulsüz bir çaba içerisinde ve düşmanca bir tutum sergilediğini belirtti.

ÖZALP KAYMAKAM’INA OLAY SÖZLER!

İl Özel İdaresi'nin ilçelerde köye hizmet için kurduğu şantiyelerin biri hariç, tamamının başka kurumlara verildiğini aktaran Kaya, "Oysa o köylerinin yollarını, alt yapısını, kar ile mücadelesini hepsinden Büyükşehir sorumlu olacaktır. Hatta yetmediği gibi, bizim belediyeyi devraldığımız ikinci gün Özalp Kaymakamlığı şiddetvari bir tutum ile arkadaşımızı tehdit ederek 'boşaltın yoksa ben bildiğimi yaparım' tehditlerinde bulunmuş. Özalp Kaymakamlığına buradan şunu diyoruz: Arkasında hangi güç varsa, hangi çete varsa, kime güveniyorsa elinden geleni ardına koymasın" şeklinde tepki gösterdi.

“KİMSEYİ ÇALIŞTIRMAYIZ”

Belediye hizmeti verirken bütün kurumları ile barışık bir şekilde yaşamak ve çalışmak istediklerini aktaran Kaya, "Bu halkın hizmeti için ne gerekiyorsa onu yapmak istiyoruz. Ama eğer bu tavır değişmese, bu komisyon bu adaletsiz kararlarını gözden geçirmezse yada yargıda istediğimiz sonucu elde etmezsek biz de BDP’li belediyeler olarak, tüm kamu kurumlarına bu çalışmaların nasıl yürütüleceğini onlara göstereceğiz. Kamu kurumları ya bu terbiyesizce tavırdan vazgeçecek, ya da biz de onlara gereken cevabı vereceğiz. Açık ve net söylüyorum; BDP'li belediyeler olarak biz hiçbir kamu kurumuna iş yaptırmayacağız. Eğer bu tutumlarından vazgeçmeyeceklerse, bu düşmanca tavırlarını sürdüreceklerse biz de bunlara iş yaptırmayacağız. Kaymakamlığı'ndan, Valiliği'ne kadar Milli Eğitim'den DSİ’ne kadar Jandarması'ndan Emniyet'ine kadar biz elimizdeki bütün yetkileri sonuna kadar kullanarak, onlara iş yaptırmayacağız" diye konuştu. Kaya, son olarak Büyükşehir Belediyesi olarak şuana kadar bu hukuksuzluklarla ilgili 19 dava açtıklarını, diğer belediyelerin de buna ilişkin davalar açacağını söyledi.

Öte yandan yapılan taşınmazların dağıtımını da tek tek açıklayan Kaya, hangi taşınmazın hangi kuruma verildiğini de aktararak şu ifadelere yer verdi:
1-İl Özel İdaresine ait A Kampüsü olarak nitelendirilen 27 dönümlük çok önemli taşınmaz Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına devredilmiştir. Bu taşınmazın 3 dönümüne zaten Van Belediyesi ortaktır. Taşınmaz Merkez İpekyolu ilçe sınırları içinde kalmakta, Van Adliye sarayına bitişik olup İpekyolu karayolu üzerinde bulunmaktadır. Üzerinde bina mevcut olup bu binanın kullanım hakkı ise fiilen Tuşba Belediyesine verilmiştir.
2-İl Özel İdaresi B Kampüsü olarak bilinen, 81.500 m2 arsa Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verilmiştir. Van’ın tek parça en önemli arsalarından biri olan bu taşınmaz Büyükşehir Belediyesinin işlevini yerine getirebilmesi için hayati önem taşımaktadır. Bakanlığın ise bu arsayla hiçbir ilgisi yoktur. Çünkü Özel İdarenin bu bakanlığa devredilen hiçbir görevi yoktur.
3-Yüniplik fabrikasının yeri olarak bilinen taşınmaz Milli Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. Oysa bu taşınmazın MEB ile ilgisi yoktur.
4-Van Merkez Çitören Köyünde bulunan 104.078 m2'lik Vangölü sahilinde ve üzerinde tesis bulunan taşınmaz, Diyanet İşleri başkanlığına devredilmiştir. Bu devir de hem ilgisiz hem usulsüzdür.
5-Van Merkez Bardakçı Köyünde bulunan 127.933,21 m2'lik çiftlik Yüzüncü Yıl Üniversitesine devredilmiştir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kanun; üniversitelere taşınır ve taşınmaz devrine imkân vermemektedir. Yani ilgisi dışında bu devir usulsüzdür.
6-Gevaş ilçesi, Pınarbaşı mahallesi, Keretaş mevkiinde bulunan 43.589.00 m2'lik boş arazi Kültür ve Turizm Bakanlığına devredilmiştir. Bakanlığın bu taşınmaz ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.
7-Van Merkez Alabayır Köyünde bulunan 144.100 M2'lik taşınmaz kayıtlarda boş arazi olarak görünmesine rağmen İç İşleri Bakanlığına devredilmiştir. Oysa İç İşleri Bakanlığının bu taşınmazla hiçbir ilgisi yoktur.
8-Van Merkez Şerefiye Mahallesinde ve ana cadde üzerinde bulunan 942 m2 lik önemli bir taşınmaz yine İç İşleri Bakanlığına ilgisiz olduğu halde devredilmiştir.
9-İpekyolu Belediye sınırları içinde bulunan Erçek Beldesindeki 16.993 m2 lik taşınmaz Tuşba Belediyesine devredilmiştir. Oysa aynı ada içinde yer alan 44, 48, 54 ve 56 nolu parseller İpekyolu belediyesine devredilmiştir. Bunun mantıkla izah edilebilir hiçbir açıklaması yoktur.
10-Erciş ilçesi Ağaçören köyünde bulunan 185.000 m2 tutarındaki tarla vasfındaki boş arazi ise Gıda Tarım ve hayvancılık bakanlığına devredilmiş bulunmaktadır. Oysa Büyükşehir Belediyesinin de tarımla ilgili görevi vardır.

Editör: TE Bilisim