Van’da 4 ilçeye atanan kayyum gerginliği sürüyor. Kayyum sonrası Van’da dün sokaklardan çöpler alınmadı. Kötü manzara konuşulurken bir taraftan da yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi. Kaya’nın kayyuma tepki gösterdiği konuşmasında “Omurgalı olun” açıklamasına STK’lar tepki ile karşılık verdi. Gerilim yükseldi…

 

Bölgedeki 28 belediye ile birlikte Kurban Bayramı’na bir gün kala Van’da İpekyolu, Edremit, Erciş ve Özalp ilçelerine kayyum atandı. Kayyum atanmasının üzerinden geçen bir haftadan sonra kayyum Van’ın en önemli gündem maddesi haline dönüştü. Tatilin sona ermesinin hemen ardından DBP sokağa inip kayyuma tepki gösterirken Büyükşehir belediyesi meclis toplantısında da aynı konu ana gündem maddesi oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Kaya, kayyum atamalarına sert tepki gösterirken açıklamasında STK’ları bombardımana tuttu. Açıklamadan çok STK’lara yönelik “Omurgalı olun açıklaması” gündemi sarsan Kaya’nın açıklaması dikkatleri çekerken Van’daki önemli STK’ların cevabı ise gecikmedi. Kaya’nın açıklamasına cevap veren ve “Kimsenin yardakçısı değiliz” ifadelerini kullanan STK’lar Kaya’nın sözlerini ‘haddi aşan’ ifadeler olarak yorumladı. Bu açıklama ile birlikte tartışmalar sürerken Van’da ise gün boyunca toplanmayan çöpler konuşuldu. DBP’nin kayyum tepkisi ile ilgili eyleminden sonra dün Van’da çöpler toplanmazken kent genelinde çöp yığınları ve toplanmayan çöplerin kötü görüntüsü dikkat çekti. Manzaraya tepki yağarken çöplerin toplanmamasına ise AK Parti il başkanlığından tepki geldi.

 

MECLİS TOPLANTISINDA GÜNDEM: KAYYUM

Van Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısına Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, ilçe belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri ile birçok kurum temsilcisi katıldı. Meclis açılışında bir konuşma yapan Eşbaşkan Kaya, kayyım atamaları ve son günlerde yaşananlara değindi. 11 Eylül'de belediyelere el konmasının bir darbe olduğunu ve 11 Eylül tarihinin Kürtler için bir darbe olduğunu belirten Kaya, 11 Eylül'de sivil siyaset ve yerel demokrasiye darbe yapıldığının altını çizdi. Sömürge hukuku işletilerek belediyelerin gasp edildiğini belirten Kaya, belediye eş başkanlarının yerlerine atanan sömürge memurlarını hiçbir şekilde tanımayacaklarını söyledi. Bu memurların halkın nazarında ve vicdanında hiçbir yerlerinin olmadığını ve olmayacağını aktaran Kaya, tüm faşist iktidarların karakteristik özelliğinin baskı ve zulüm olduğunu söyledi.

 

KAYYUM ATAMALARINA DAİR SERT SÖZLER!

15 Temmuz darbesini vicdani olan herkes gibi Kürt halkının da en üst düzeyde bir refleks göstererek kınadığını ifade eden Kaya, "Maalesef 15 Temmuz darbecilerini besleyerek bugünlere getirenler 11 Eylül'de belediyelerimize el koydular. Bugün belediyelerimizin etrafı zırhı araçlarla çevrilmiş, halkın kurumu olan belediyelere halk dahi alınmıyor. Hakkari'de mehter marşı eşliğinde, askeri, adli ve idari bürokratlar bir işgal havası ile fotoğraflar paylaşıyorlar. Sanmasınlar bu devran hep böyle dönecek ve rüzgar hep onlardan yana esecek. Bunların akıl hocaları olan Mehmet Ağar, Tansu Çiller ve diğerlerini de gördük. Kürtler köylerinin yakıldığı süreci de, 17 bin faili meçhulü yaşadığı süreçleri de gördü. Bizler o gün verilen bu bedeller sayesinde bugün buradayız. Bugün tekrar aynı mantık, aynı zihniyet yine işbaşındadır. Halkımızı sindirmek ve zor kullanarak bu halkı dize getirmeyi düşünenler yanılıyorlar. Bir zamanlar 'biz seçilmişleri atanmışlara yedirmeyiz' diyenler, bizzat atanmışlara kul, köle oldular. Bunlar Tansu Çiller'in artıklarından, Mehmet Ağar'ın tetikçilerinden medet umar hale geldiler. Bu halk, o zaman onların yüzüne nasıl tokadı indirdiyse, aynı tokadı sizinde suratınıza vuracaktır" dedi.

 

KAYA: 1 AY YA DA 1 YIL...

Bugün tomalar, zırhı araçlar ve polisler eşliğinde bu halkın seçtiği insanların koltuklarının gasp edildiğini hatırlatan Kaya, "Siz toplumsal sorunları zor kullanarak çözemezsiniz, ama sizi çözdürürler. Tansu Çiller kadar zor kullanan bir başbakan gördünüz mü? yada 'bin operasyon yaptım' diyerek övünen  Mehmet Ağar gibi bir içişleri bakanı oldu mu? Peki bunlara ne oldu? hepsi tarihin çöplüğüne gömüldüler. Bugün de Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet yetkilileri de aynı dili ve aynı yöntemi kullanmaya başladılar. Bunu bilmelisiniz ki, bu halkın evlatları bu kazanımları sizlere öyle kolay kolay bırakmaz. Bu kazanımları elde etmek için canlarını ortaya koyan bu halk, sizin o kayyımınıza ve sömürge memurunuza bu kurumları teslim etmeyecekler. Bu devran böyle dönmez, 1 ay, 1 yıl yada 2 yıl olur ama bu halkın içerisine çıkacak yüzünüz olmayacak. Bugün nerden geldiği belli olmayan o memurları alkışlayıp o koltuklara oturtmak size cazip gelebilir ama bu halk sizlere bunu mutlaka hatırlatır" diye konuştu.

 

"HALKIN İÇİNE ÇIKAMAYACAKLAR"

2009 seçilerinin ardından Van Belediyesi'ni kazandıklarında AKP'nin milyonlarca liralık yolsuzluk belgelerinin bizzat müfettişler tarafından ortaya çıkarıldığını hatırlatan Kaya, ancak ortaya çıkan raporların da, kendi belediyelerinin yolsuzlukları görünmesin diye yine hükümet tarafından sümenaltı ettirildiğini söyledi. Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir dönemler 'Van Belediyesi'ne Kandil'den para geliyor' diyen bu zihniyet bir süre sonra da 'Paraları Kandile gönderiyorlar' demeye başladılar. Bir yalan söyleyecekseniz ortaklaşın ve hangi yalanı söyleyeceğine karar verin. 'Para örgüte gidiyor' diyen zihniyete sesleniyorum. Peki gönderdiğiniz müfettişlerinize bu paranın nereye harcandığını neden sormuyorsunuz? Bunlar kendi müfettişlerine bile itibar etmiyorlar, çünkü itibar etseler yalanları ortaya çıkacak. Biz teftişi her zaman kendimize bir ayna olarak görüyoruz. Kısa bir süre önce 2010 yılına ait dosyaları bile bizden istediler. Başkanlık müfettişleri gitti, mülkiyeciler geldi, onlar gitti Sayıştay müfettişleri geldi. Ama hiçbiri bir şey bulamadı. DBP'li belediyede bir kuruş para örgüte gitse, ondan sonra biz kendimizi nerde bulacağımızı da biliyoruz, nasıl gazete manşetlerine çıkacağımızı da biliyoruz" Halkın kendilerine teslim ettiği emanete asla ihanet etmediklerini ve etmeyeceklerini belirten Kaya, "Biz göreve geldiğimizde bu halka söz verdik ve 'sizin bir kuruş paranız bizim namusumuzdan daha değerlidir' dedik. Halkımız bize bir kuruş emanet etmiş ise o bizim için her şeyin üzerindedir. Biz kendimizden eminiz, başımız dik, vicdanımız rahat bir şekilde bu halkın içerisine çıkıyoruz. Ama birileri beton bariyerler ve zırhlı araçların içerisinde gezmeye mahkumdur. Bunların halkın içerisine çıkacak yüzleri bile olmayacaktır" diye konuştu.

 

PARALAR NEREYE HARCANDI?

Her gün 5 vakit secdeye başı değen sahtekar siyasetçilerin, 15 vakit ise DBP’li belediyelere gönderdikleri paranın hesabını yaptıklarını ifade eden Kaya,” Biz 8 yıldır belediyenin her yıl gelir giderini kalem kalem kamuoyu ile paylaşıyoruz. Şimdi ben bunlara söylüyorum, bari yalan söylediğinizde yarın bu insanlar ‘önümüze belge koyacaklar’ hiç olmazsa bundan biraz utanın. Sizler kendinizden, siyasi camianızdan sizlere gönül vermiş seçmenlerden utanmıyorsanız, bu belgelerden utanın. Onlar bilsinler ki 2015 yılı kesin bütçe hesaplarımıza göre İller Bankası’nda 349 milyon 80 bin TL gelmiştir. 27 milyon öz gelirimiz, 23 milyon 300 bin ise kredi çekmişiz. Yaklaşık olarak 2015 yılında 405 milyon TL gibi bir gelirimiz olmuştur. Mevcut bu paradan 85 milyonu personel gideri olurken, geriye kalan 354 milyon TL’nin tamamı ise hizmet ve yatırımlar için kullanılmıştır. Yüzde 26’sı personel giderlerine, yüzde 8 borç giderlerine yüzde 65’i ise hizmet ve yatırımlara dönüştürmüşüz. Bu bizim kesinleşmiş bütçemizdir, bu bütçe Sayıştay müfettişlerinin elindedir” dedi.

 

TERÖRE DESTEK VERME İDDİALARINA YANIT

Yalancı siyasetçilerin söylemlerinin Kürt halkının nezdinde 5 kuruşluk değerinin olmadığını söyleyen Kaya, AKP’li bir vekilin başka bir yalan söylediğini Başbakan’ın ise farklı bir yalan söylediğini aktararak, bu yalanların AKP’nin siyasi camiasında kafa karışıklığına neden olduğunu belirtti. Kaya, "Bu yalanlar ruhsal sorunlara neden oluyor. Ya deyin ki,’örgüt onlara para gönderiyor’ ya da ‘onlar örgüte para gönderiyor’ bu yalandan ikisinden birini seçin. Bu kentte kimlerin terör örgütlerine destek verdiğini herkes çok iyi biliyor. Yine hangi belediyenin hangi terörist örgütler ile iç içe olduğunu da çok iyi biliyoruz. Gidin kendi belediyelerinize IŞID'e nasıl işbirliği yaptıklarına bakın. Sizler eğer FETÖ’cülerle bağlantı kurduracaksanız, 2004 – 2009 yılında Van Belediyesi’nin FETÖ’ye tahsis ettiği arsalara bakın. Ama sizlerin bunu konuşacak, araştıracak ne ahlakınız ne de karakteriniz yok” şeklinde konuştu.

 

KAYYUM İÇİN 11 EYLÜL DARBESİ DEDİ

Belediyenin yeni hizmet binasında ilk meclis toplantısını gerçekleştirdiklerini açıklayan Kaya,” Bugün bu mecliste farklı şeyleri konuşabilirdik. Ama dikta rejimi ile yüz yüze kaldık. 15 Temmuz darbesini herkes lanetledi. Darbeciler başarılı olsaydı OHAL ve sıkıyönetim olacaktı. Meclis feshedilir, seçilmişlerin yerine atanmışlar gelirdi. Yüzlerce defa lanetlediğimiz bir girişim başarısızlıkla sonuçlandı. Ama başarısız darbe girişimine rağmen Türkiye’nin tamamında OHAL ilan edildi. Kaçak Saray’da KHK’lar ile ülke yönetilmeye çalışıldı. Seçilmişler ya cezaevine atılıyor, yada görevden alınarak yerlerine atanmışlar gönderiliyor. Kamuda emekçiler tasfiye edilmeye başlandı. Şimdi hangisi darbe? Biz nasıl ki 15 Temmuz darbesini lanetlediysek, 11 Eylül darbesini de aynı bakış açısıyla lanetliyoruz. Bizim için iyi darbe kötü darbe yok. Ama şunu da iyi biliyoruz ki bu Kürtlere açılmış bir savaştır. Şimdi göreve aldıkları eski ortakları ile Kürt halkına karşı bir savaş başlattılar” diye belirtti.

 

KAYA’DAN STK’LARA: OMURGALI OLUN!

Kaya son olarak konuşmasını şu şekilde sonlandırdı,”Bu devran hep böyle devam etmeyecek, iktidar seviciliği yapanlar, yalakalık yapanlar bilsinler ki bu devran böyle dönmeyecek. AKP’ye bugün yaranmaya çalışanlar yarın bizlere aynısı yapacaklar. Azıcık omurgalı olun diyoruz. Kentteki STK’lara gelin bizimle mücadele edin demiyoruz. Ama bu kadar hak gaspı yaşanırken sizlerin hiç mi söyleyeceği bir şeyleri yok. Bu kadar hukuksuzluk yaşanırken, 3-5 ihale peşinde koşup sınır kapısında 1-2 dükkan almaya kalkışmak size bu kadar cazip geliyorsa buyurun o onursuzluğu seçin diyoruz. Ama azıcık onur kırıntısı varsa safınızı belirleyin diyoruz” dedi. 

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim