Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında Van Büyük Şehir Belediyesi Çalışanlarına KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) konulu eğitim düzenledi.

 

Van İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü ve 18 Kasım Dünya KOAH Günü etkinlikleri kapsamında Van Büyük Şehir Belediyesi Çalışanlarına KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) konulu eğitim düzenledi.

 

Van Büyük Şehir Belediyesi Kadın Yaşam Merkezi Konferans salonunda SB. SBÜ. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Fikret Kurhan tarafından KOAH eğitimi verildi. Eğitimde KOAH’da en önemli durumun kişilerin hasta olduklarının farkında olmaması olarak belirtildi. Eğitime Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Aysel Ovalıoğlu ve İlimizde görev yapan belediye çalışanları katıldı.

Yapılan açıklamada KOAH ile ilgili olarak şu bilgilere yer verildi: KOAH (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı), ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan, buna karşılık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir akciğer hastalığıdır. KOAH havayollarını daraltır, solunumu güçleştirir. Genellikle kronik bronşit ve amfizem zemininde gelişen KOAH’da hastalar, öksürük ve balgamdan kısa mesafeli yürüyüşte bile oluşan nefes darlığına kadar değişik şikayetlere sahiptirler. KOAH için en önemli risk faktörü sigara içimidir. Pipo, puro ve birçok ülkede yaygın olan tütün tüketiminin diğer yolları da risk faktörüdür.

 

Sigaraya pasif maruziyet de solunumsal semptomlara ve KOAH gelişimine katkıda bulunur. KOAH’nin diğer kanıtlanmış nedenleri; iş yeri ortamındaki tozlar ve kimyasal maddeler (buhar, iritan maddeler, dumanlar) ve iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme ve ısınma amacıyla kullanılan organik yakıtların (odun, tezek vb) yol açtığı iç ortam hava kirliliğidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), organik yakıtların dumanlarına maruziyete bağlı olarak oluşan KOAH nedeniyle her yıl 400,000 kişinin öldüğünü tahmin etmektedir. Dış ortam hava kirliliğinin KOAH gelişimindeki özgül rolü henüz çok iyi bilinmemekle birlikte, akciğerlere inhale edilen partikül yüküne katkıda bulunduğuna inanılmaktadır. Erken çocukluk döneminde geçirilen solunumsal enfeksiyonlar, akciğer fonksiyonlarında azalma ve erişkin dönemde solunumsal semptomlardaki artma ile ilişkilidir denildi. Eğitim Sonunda belediye çalışanlarına karbonmonoksit ölçümü yapılarak bilgilendirici broşörler dağıtılmıştır. 

Editör: TE Bilisim