Van’da yaklaşık 5 ay önce çeşitli gerekçelerle kapatılan Belediye Pasajı, mahkeme kararıyla tekrar açıldı.

 

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından ruhsatları yenilenmediği gerekçesiyle kapatılan Belediye Pasajı, mahkeme kararıyla tekrar açıldı. Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Belediye Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Aslan, haklı ekmek davalarından alınlarının akıyla çıkmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Yaklaşık 150 gündür kapalı olan dükkanlarını birlik ve beraberlikle, dayanışmayla, ekmek davasına olan inançla açmayı başardıklarının altını çizen Aslan, “Bu, dayanışmanın ve birlik olmanın mükemmel bir örneğidir. Bu başarı, ekmeğinin peşinde olan her esnafa bir motivasyon kaynağıdır” dedi.

 

Yaklaşık 5 ay önce dükkanlarının çeşitli gerekçelerle kapatıldığını dile getiren Aslan, “Bu çeşitli gerekçeler biz esnafları mağdur edecek ve temeli olmayan gerekçelerdi. Nitekim öyle de oldu ve biz Belediye Pasajı esnafları, dükkanlarımız kapatıldıktan sonra mağdur olduk. Çeklerimiz yazıldı, senetlerimiz icralık oldu, ailelerimiz ve çocuklarımız da haliyle bu durumdan olumsuz etkilendi. Bazı esnaf arkadaşlarımız hastalarına bakmak zorundaydılar ve tek geçim kaynakları olan dükkanları kapanınca çaresiz kaldılar. Bu insanlar memur değil, zanaatkar değiller. Bunların, evlerine ekmek götürmek için yapabilecekleri tek iş esnaflık. Tüm bunlar bilindiği halde, bu kadar esnafın göz göre göre mağdur olacakları bilinmesine rağmen, aslı astarı olmayan nedenlerle dükkanlarının kapatılması, deyim yerindeyse onları ölüme terk etmekti. Yıllardır vergisini, kirasını ödeyen ve kayıtlı ekonomi içerisinde yer alan bu esnaflar, sorumlu oldukları ailelerine bakabilmek için seyyar satıcılık yapmak zorunda kaldılar” diye konuştu.

 

Haksız yere kapatılan dükkanlarını tekrar açmak için yasal yollara başvurduklarını ifade eden Aslan, “Tabi ki bunlar olurken, ekmeğimiz elimizden alınmaya çalışılırken, biz de öylece oturup bekleyemezdik. Yasal yollardan hakkımızı aramaya başladık. Davalar devam ederken sesimizi duyurmak için birçok kapı aşındırdık. Van’da ne kadar siyasi parti temsilciliği varsa, ne kadar sivil toplum kuruluşu varsa, ne kadar makam varsa ayrım yapmadan hepsini ziyaret ettik ve derdimizi anlattık. Bunlar arasında bizi oldukça anlayışla karşılayan ve gerçekten çözüm bulmaya çalışanlar olduğu kadar, oralı olmayan ve ilgiliymiş gibi görünüp de söylediklerimizi hasıraltı yapanlar da oldu. Biz belki çok kırıldık, ama kimseye küsmedik. Hiçbir zaman sağduyudan uzaklaşmadık. Bizi kimsenin siyasi rant aracı olarak kullanmasına izin vermedik. Çünkü bizim derdimiz, ekmeğimizdi ve biz de onun için çabaladık. Biz saygımızı korudukça daha da güçlendik ve birbiri ardına kazandığımız davalar bizi her geçen gün daha motive ederek birliğimizi güçlendirdi. Ve nihayetinde dükkanlarımız mahkeme kararıyla tekrar açıldı. Şu anda mahkemesi devam eden birkaç arkadaşımızın dışında tüm dükkanlarımız açıldı. İnşallah onlarda en kısa zamanda açılacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Geçen 5 aylık süreçte dükkanlarının kapalı olması nedeniyle zarara uğradıklarını dile getiren Aslan, “Şimdiye kadar bizlerden desteklerini esirgemeyen Van halkından bundan sonraki süreçte de desteklerini esirgememelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim