Mart 2014’te yapılacak olan yerel seçimler ve 2014 yılının gelmesiyle birlikte de son toplantılarını yapan belediye meclisi Aralık ayı toplantısında gündemine ruhsatsız yapıları aldı. Kentin büyük bölümündeki yapıların ruhsatsız olduğunu göz önünde bulunduran belediye yüksek harçları indirmek için bir çalışma içine yaparken, son zamanlarda iyiden iyiye dillendirilmeye başlayan ulaşım sorununu çözümü için de 23 yeni özel halk otobüsü alımı ihalesi yapıldı. Önümüzdeki yerel seçime büyükşehir olarak girecek olan belediyenin gündeminde daha birçok önemli konu bulunuyor.

 

Van Belediyesi Meclisi 2013 yılının son meclis toplantısını yapıyor. Bu meclis toplantısında 2014 yılının bütçesi de tartışılarak oylanacak. Bir ay sürecek olan görüşmelerde farklı konularda meclis gündeminde olacak. Van Belediyesi bu ay içerisinde ruhsatsız yapıların ruhsatlandırılması için alınan yüksek harçların indirilmesi için de karar alacak. Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay başkanlığında toplanan Aralık ayı toplantıları ay sonuna kadar sürdürülecek. Yoğun gündem maddeleri ve bütçe müzakerelerinin ele alınacağı toplantı bu yılın son toplantısı olacak. Toplantı oturumlarında komisyonların hazırladığı raporlar da görüşülüp karara bağlanırken, Çelebibağı belediyesinin akaryakıt yardım talebi, Çaldıran’a bağlı Yeni Dikme Köyüne yapılan Taziye evine malzeme yardımı ile Başkale Belediyesine ise içme suyu hattı döşenmesi için de destek verilmesi önergeleri oy birliği ile kabul edildi. Bu karar ile Erciş Çelebibağı Belediyesine 20 ton akaryakıt verilmesi, taziye evine ise 350 sandalye ile 100 masa yardım yapılması karara bağlanmış oldu.  

 

ANKETLERLE VERİ TOPLANIYOR

 

Belediye Meclisi Kadın Komisyonunun raporu da Mecliste ele alınarak görüşmeye açıldı. Daha önce yapılması kararlaştırılan  “Kadın Veri Tabanı Oluşturma”  çalışması ile ilgili bilgiler verildi. Van’da ki tüm mahalleleri kapsayan çalışmanın ilk aşamasının bitirilerek, ikinci aşama olan Odak Grup Toplantılarına başlanacağı belirtildi. Raporda 29 mahalle, 75 sokak ve her sokakta 10 hane olma üzere 678 kadın ve 547 erkek ile anket çalışması yapıldığı vurgulandı. 29 Ekim ile 13 Kasım tarihleri arasında yapılan ve 16 gün süren anketlerde, yeteri kadar deneklere ulaşıldığı ve bundan sonra yapılacak ikinci aşamanın daha verimli geçmesinin beklendiği de açıklandı.  

 

HİZMETİ YAPILMADAN ÖNCE HALKA SORULUYOR

 

Kadın Veri Tabanı Oluşturma" konulu saha çalışması anketi ile Van kent merkezinde kadına yönelik ev içi şiddet öğelerinin tespit amaçlanıyor. 2011 yılında yapılması planlanan ancak yaşanan depremden dolayı başlanılmayan çalışmanın birinci aşaması bitirildi. Kapsamlı bir çalışma olarak öngörülen aile içi kadına şiddet konulu saha çalışmasının sonuçlarının gelecek yıl tamamlanacağı ve tamamen bilimsel metotlarla hazırlanacağı belirtildi. Mecliste dağıtılan anket örnekleri meclis üyeleri tarafından incelenerek kabul edildi. Ankette 44 soru sorularak, bire bir görüşme sonunda kadınların yaşamlarının tüm kesitleri veri olarak elde edilecek.

 

KAÇAK YAPILAŞMAYA ÇÖZÜM OLACAK

 

Belediye Meclisi son haftada ise, 2014 yılının kira, vergi ve harçlar, ücret yolcu taşıma ve su ücretlerinin yeni tarifelerini de görüşerek yeni belirlemelere gidecek. Van’da bulunan kaçak yapılaşmaların yeniden ruhsatlandırılması için de çalışma başlatan Belediye, halkın yüksek imar harçlarından şikayet etmesi üzerine, bunun için en asgari ücretin alınması ve indirime gidilmesi için komisyonların raporunu bekliyor. Raporların hazırlanmasından sonra bu ayın meclisinden bu haberi dört gözle bekleyenlere Meclis gündemi karar bağlayarak müjdeli haberi verecek.

 

ULAŞIM NEFES ALACAK

 

Öte yandan son zamanlarda hat safhaya gelen ulaşım krizi ile ilgili çalışmalar sürerken Van Belediyesi toplu taşıma sıkıntısını da hafifletmek için 23 özel halk otobüsü ihalesini de gerçekleştirdi. Van Belediyesi kentin ulaşım ihtiyacını karşılamak için 23 özel halk otobüsü hattı ihalesi gerçekleştirdi. Yapılan açık artırma sonucunda her bir hat için 638 bin 600 TL fiyat verildi. Van Belediyesi kentin artan trafik yükünü azaltmak için yeni dönemde de toplu taşımaya önem verecek. Bu amaçla yurttaşların ulaşım ihtiyacının karşılanması için 23 halk otobüsü hattı kira ihalesi yapıldı. 23 hattın 29 yıllığına kiralanması ihalesine 32 tüzel ve özel kişi katıldı. Belediye hizmet binasında açık artırma usulü ile yapılan ihalede sayı 32 kişiden 23’e düşünceye kadar 3 tur artırım yapıldı. 500 bin artı KDV ile açılan ihalede 9 kişinin ihaleden çekilmesi sonucu her bir hat 638 bin 600 TL artı yüzde 18 KDV ile 29 yıllığına ihale edildi. Bu şekilde sonuçlanan ihale nihai karar verilmesi için başkanlık makamına gönderildi.

Editör: TE Bilisim