Van’da yıllardır bir türlü çözülemeyen ulaşım sorunu Ramazan ayının gelmesiyle daha da içerisinden çıkılmaz bir hal aldı. Vatandaşlar artık bu sorunun çözülmesi noktasında yetkililerden çözüm beklerken, yetkililer ise topu bir birlerine atıyor. Ulaşım sorununu konunun muhataplarından Van Şoförler ve Otomobilciler Odası ve Van Esnaf Sanatkârlar Birliği Başkanı Faruk Alpaslan’a sorduk. Konuyla ilgili Gazetemize açıklamalarda bulunan Alpaslan, “Büyük Şehre geçilmesini bekleyen bir komisyon var. Büyük şehre geçilmeden bu gibi sorunların çözülmeyeceği kanaatinde olan bir komisyon var. Temenni ediyoruz ki bu sıkıntılar seçim sürecine kadar sürmesin. Fakat görünen o ki seçim süreci gelmeden bu sorunlar çözülmeyecek.” Dedi.    

ALPASLAN: DERMAN BÜYÜKŞEHİR’DE

Ulaşımda yaşlanan sorunlardan sadece kendilerini sorumlu olmadığını dile getirten Alpaslan, “Biz Van da toplu taşımada gerçekten büyük sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. Yeniden yapılanan yeni yerleşim yerlerinin bir ulaşım sorunu getirdiğini biliyoruz. Bu sorunun giderilmesi konusunda bizim yalnız sorumlu olmadığımız bilinmeli. Biz Van büyük şehir belediyesi, Van Valiliği ve Van İl Emniyet Müdürlüğü ile birlikte yeniden yapılandırma adı altında bir çalışma başlattık. Projelerimiz hazır. Akıllı vilayet sisteminden tutun, durakların yerlerinin değişimine kadar birçok yenilik içeriyor. Belediye başkanıyla da her hafta bir araya gelerek sorunları nasıl çözebiliriz diye konuşuyoruz. Minibüslerin otobüse dönüşme hakkında görüşmelerimiz sürüyor. Birebir değişim ve koltukların fazlalığıyla ilgili bir takım görüşmelerimiz devam ediyor. Nihai sonuç henüz verilmemiştir. Fakat bizde projemizin içeriğini esnafımızla görüşüyor ve anlatıyoruz. Yeni projemiz ne gibi yararlar sağlayacak ne gibi değişiklikler sunacak görüşüyoruz. Edremit gibi merkezde bulunan ve oldukça büyük yatırımlar çeken bir ilçemiz de yeni yapılan Edremit TOKİ konutlarının da yanında getirdiği bir ulaşım sorununu görüyoruz. Buna ek olarak da Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi de orada olduğu için bu ulaşım sorunu da büyüyor. Büyük Şehre geçilmesini bekleyen bir komisyon var. Büyük şehre geçilmeden bu gibi sorunların çözülmeyeceği kanaatinde olan bir komisyon var. Temenni ediyoruz ki bu sıkıntılar seçim sürecine kadar sürmesin. Fakat görünen o ki seçim süreci gelmeden bu gibi sorunlar çözülmeyecek. Çünkü esnafın ikna edilmesi konusu biraz zaman alacak. Yasalar nezdinde büyük şehir olmadığı süreç ile büyük şehir olduktan sonra ki süreç birbiri ile çeliştiğinden yetkili kurumlarca bu mağduriyet bugün yaşanmıştır.” Dedi.  

ALPASLAN: İL TRAFİK KOMİSYONU SESSİZ KALIYOR

Biz ise şoförler odası olarak projenin her iki şekline de hazırız. Biz burada ki esnaflarımızla haklarını korumaları babında çalışmalarımızı sürdürüyoruz her şeyimiz hazır. Fakat belediye ve valilik ile yetki karmaşasına girdiğimiz bu büyük şehir statüsünde sorunlarımız bekliyor. Bu netleşene kadar il trafik komisyonu bu kadar sessiz mi kalacak onu da anlamış değiliz. Şu anda tamamen bir teslimiyet söz konusu. İl trafik komisyonu üzerine düşeni yapmayıp defansa çekiliyor burada da iş şoförler odasına kalıyor. Halkımızın bunu bilmesi gerekir biz üzerimize düşeni yapıyoruz ama yetkili sadece biz değiliz. Biz şoförler odası olarak iyi bir ulaşım olmadığını biliyoruz modern bir ulaşım olmadığını da biliyoruz. Fakat komisyonlarca bizim projelerimizin kabul görmesini bekliyoruz. dedi.

ALPASLAN: YOLLAR MÜSAİT DEĞİL

Alpaslan, “Her Ramazan ayında belli başlı önlemler alıyoruz. Ramazan’da güne en erken başlayan ve orucunu da en geç açan sektör biziz. Halkımızın da bizi anlaması lazım. Ben kendimde minibüsçülük yaptım ve inanın ki minibüsçüler iftarı en az bir saat geç açıyor. İnsanları iftara yetiştirme telaşına giriyoruz. Ama ne yollarımız ne de Van trafiği insanları iftara yarım saat kala yetiştirmeye müsait değil. Biz bu süreçte dinimizin emri olan hoşgörüyü ve ramazanında kendisiyle beraber getirdiği sabrı kesinlikle elden bırakmamamız gerekiyor. Efendim oruçken çok sinirliyim mazeretini bir kenara bırakıp, bu mazereti kullanıp bir karıncanı bile canını incitmemeliyiz. Biz ramazan da hoşgörüyü iyice benimsemeli ve trafik kargaşası içine girerek birbirimizi kırmadan yaşamalıyız. Ve toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşlarımızın da programlarını biraz daha erkene alması gerektiğine inanıyoruz. Yoksa herkes iftara yarım saat kala gelirse bizim o zaman diliminde o şartlarda insanların ulaşımını sağlamamız imkânsız. Çünkü özel araçlarda o saatte trafiğe çıkıyor sonra insanlarımız araç yetersiz diyor. Araç yetersiz değil yol yetmiyor yetmez. Yani bir suçlama yapılacaksa her şeyin hesap edilmesi gerekiyor.

ALPASLAN: DENETİM MEKANIZMASI ES GEÇİYOR

Alpaslan, “Hepimiz işimizi ciddiye alarak anlayışlı davranarak hareket etmeliyiz. Şu anda bizim dikkate aldığımız ve önem verdiğimiz şey minibüslerin halk otobüsüne dönüşmesi konusu ve araç sayılarının arttırılması. Fakat biz bunu büyük şehir projesinden önce yapmak istiyoruz. Mevcutta 268 resmi aracımız vardır. Resmi olarak gayri resmi çalışan araçlarımızın sayısı tam olarak bilinmiyor ama oldukça fazla oldukları kesin. Gayri resmi araç sayılarının her geçen gün arttığını biliyoruz. Maalesef denetleme mekanizmaları bunu es geçiyor. Dediğim gibi biz vatandaşlara sağduyu çağırısında bulunuyoruz ve bizi anlamalarını bekliyoruz.


 

Önder ALTINAL - Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan

Editör: TE Bilisim