ŞEHRİVAN ÖZEL:ÖMER FARUK TOKTAŞ- 2011 yılında depremle yerle bir olan Van’da, Türkiye tarihinin en hızlı toparlanması ve yeniden yapılanması gerçekleşti. Van depremin izlerini hızlıca unutsa da depremden sonra bazı yapılar adeta depremin simgesi gibi kentin orta yerinde kaldı. Bunlardan birisi de depremden sonra kullanılamaz hale gelen Van Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürlüğü’nün şehir merkezindeki binası...

Van Belediyesi’nin ve daha sonra da Van Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nün İpekyolu Caddesi üzerinde bulunan hizmet binasın depremden bu yana akıbetinin belli olacağı günü bekliyor. Belediye bünyesinde farklı birimlerin de yer aldığı Ahmed-i Hani parkı yanında bulunan bina korkunç görüntüsü şehrin önemli merkezlerinden birinde korku yaratıyor. Binanın giriş katında yıllardır iş yerleri olan esnaflar daha önce binayla ilgili çeşitli başvurular yapmalarına rağmen bir sonuç alamadı. Son olarak eski Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın geçtiğimiz sene bina esnafı ile bir araya gelerek çeşitli incelemelerde bulunmuş ve binanın durumunun gözden geçirilerek yeniden faaliyete geçirilmesi için gereken çalışmaları yapacaklarını belirtmişti. Ardından görev değişikleri ve araya giren seçim ile birlikte yine ertelenen çalışmalar esnafın çaresiz bekleyişini sürdürüyor. Konuyla ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan bina esnafı ve çevredeki iş yeri sahipleri binayla ilgili gereken incelemelerin bir an önce başlatılması gerektiğini ve binanın değerlendirilerek kente kazandırılmasını belirtti. Yıkık dökük haldeki binanın bu haliyle tehlike saçtığını da belirten vatandaşlar aynı zamanda görüntünün de kent adına kötü imaj oluşturduğuna değindi.

YILLARDIR BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR...

Depremden sonra nerdeyse bir çok kamu kurumu hizmet binalarında değişiklikler yaparken hasarlı binalar yıkıldı. Onarım ile toparlananlar güçlendirme ile yoluna devam etti. Fakat kentin göbeğindeki Belediye eski binası ile ilgili bir türlü adım atılmadı. Bir dönem belediyenin, VASKİ’nin ve farklı birimlerin kullandığı bina depremden sonra korkunç görüntüsü ile yerinde kalmaya devam ederken, halen altında dükkanların çalıştığı şekliyle öylece durması tepki almaya başladı. Dışardan bakınca hasarlı görüntü veren binanın durumu ile ilgili yıllar geçmesine rağmen bir adım atılmadı. Depremin izlerini hızlıca silen bina,

“HEM VATANDAŞI HEM ESNAFI KORKUTUYOR”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan esnaflardan Fevzi Altın “Depremden önce bu bina belediyenin ek hizmet binası olarak kullanılıyordu. İnsanlar buradan belediye ilke alakalı olan birçok işlemini gerçekleştirebiliyor ve burada mesai saatleri içerisinde bir doluluk yaşanıyordu. Depremden sonra burada hizmet veren Van Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nün buradan İpekyolu Caddesi’ne taşınması ile birlikte bu bina tam anlamıyla kaderine terk edildi diyebiliriz. Binanın alt katında hala işlerini yürüten esnaflar iş yerlerini ilk açtıkları günden bu yana esnaflıklarını sürdürüyor fakat binanın zemin katından başka hiçbir bölümü kullanılmıyor. Ayrıca dışardan baktığınızda depremden de ciddi şekilde bir hasar aldığını rahatlıkla görebiliyorsunuz. Burası değerlendirildiği takdirde şehrin en işlek noktalarından biri haline gelebilir. Ama bu şekilde kaderine terk edilmiş olması hem esnafı, hem vatandaşı korkutuyor. Bu görüntü her an yıkılabileceği korkusundan başka bir şey katmıyor buradaki insanlara.” Şeklinde konuştu.

“VASKİ TAŞINMADAN ÖNCE BİR CANLILIK VARDI”

VASKİ’nin binada olduğu dönem hem civarda hem de kendiişlerinde bir canlılık olduğunu fakat VASKİ’nin taşınmasıyla birlikte binanın terk edilmiş hale geldiğini belirten Fırat Tutğaç isimli esnaf ise “20 yıldan fazladır burada esnaflık yapıyorum. Bu binanın ilk zamanlarında ne denli önem arz ettiğini hatırladığımda gerçekten bugün ne kadar içler acısı bir durumda olduğunu görebiliyorum. Önceden VASKİ ve belediyenin birkaç birimi burada hizmet veriyordu. İnsanlar burayı belediye pasajı olarak biliyor ve belediyeye gitmeden önce buraya geliyorlardı. Konumu itibari ile de büyük önem arz eden bir noktaydı. Ama depremden sonra binanın hasar almasının ve burada bulunan Van su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü’nün buradan çıkmasıyla hiçbir hayrı kalmadı. Buranın himayesinde olduğu yetkililer kimse arkalarını dönüp gittiler ve daha sonra gelen hiç kimsenin burayla ilgili bir çalışması olmadı.” Diye ekledi.

“KONUŞULANLAR VE SÖYLENENLER HAVADA KALDI”

Eski Genel Sekreter Yalçın’ın geçtiğimiz sene yapmış olduğu ziyaretten bahseden Tutğaç “Geçtiğimiz sene içerisinde bizim müracaatlarımız artık sonuç vermeye başladığı için genel sekreterlik görevinde olan Mustafa Yalçın gelip bina ile ilgili olan sıkıntılarımızı dinledi ve gereken düzenlemelerin yapılması için birçok incelemede bulundu. Binanın depremden sonra yapılan ilk incelemeleri bir tarafa bırakalım yeni bir incelemenin ardından eğer sağlamsa restore edelim, orta hasarlıysa güçlendirelim ve ağır hasarlıysa da ona göre yeni bir proje için harekete geçelim demişti. Ama konuşulanlar ve söylenenlerin hepsi haliyle yönetim değiştikten ve birileri gittikten sonra havada kaldı. Hâlbuki bu bina değerlendirildiği ve şu anki görüntüsünden kurtarıldığı takdirde Van’ın en önemli noktalarından birinde yer alan bir merkez haline gelebilir.” İfadelerini kullandı.

“BİNADA HALA BELEDİYE TABELALARI VAR”

Binada hala büyükşehir belediyesinin tabelaları olduğunu fakat belediyenin burayla ilgili bir çalışması olmadığını belirten esnaf Şevket Fidan ise “Binanın şu an dışına baktığınızda sıvalarının dökülmüş olduğunu, duvarlarında yer yer delikler açıldığını ve üst katlarının da metruk bir yapı olduğu için kim tarafından kullanıldığının belli bile olmadığını görüyorsunuz. Hatta binada bulunan 4 tane tabela var bunlar Van Büyükşehir Belediyesi’nin en eski logosunu barındıran tabelalar. Yani görünür de insanlar baktığında burası halen Van Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanlarında olan bir bina olarak anılıyor. Ama belediyenin burayla ilgili herhangi bir çalışması hâlihazırda bulunmuyor. Esnaf da ister istemez bu binanın ve kendi iş yerlerinin akıbeti ile ilgili bir belirsizlik yaşayınca tedirgin oluyor. Bu bina ile ilgili yapılması gereken ne ise şimdiden yapılmasını bekliyor. Zaten depremden sonra şehrin bu kadar merkezinde olan ve önem arz eden bir binanın bu kadar süre sahipsiz kalmış olması ve sırt çevrilmiş olması akıllarda soru işareti uyandırıyor.” Dedi.

“HAYATİ ANLAMDA DA TEHLİKE ARZ EDİYOR”

Gün içerisinde sürekli bina yanında bulunan parka gelip vakit geçirdiklerini belirterek söz başlayan vatandaşlardan Salih Kıyım ise “Van’da kahve kültürünün ya da insanların oturup vakit geçirebileceği bir parkın ne denli önem arz ettiğini hepiniz biliyorsunuz. Bu anlamda bizde burada şehrin tam merkezinde olan Ahmed-i Hani Parkı’nda gün içerisinde gelip oturarak vakit geçiriyoruz. Bu bina ile de yıllardır karşı karşıyayız. Ne olduğunu, ne olacağını; yıkılır mı yıkılmaz mı bilmediğimiz bu binanın şu an ne olarak kullanıldığını ve ne yapılacağını bilmiyoruz. Binanın depremden gördüğü hasarlar ile ilgili depremin üstünden yıllar geçmiş olmasına rağmen henüz herhangi bir çalışma yapılmış değil. Gördüğünüz gibi sıvaları dökülmüş, duvarlarında delikler açılmış ve özellikle kış aylarında binanın hasar alan cephelerinden kopan parçalar binanın çevresine kadar inmiş durumda. Yani bina görüntü kirliliğini geçtim hayati anlamda da tehlike taşıyor.” Diye ekledi.

“ŞEHRİN BU YÜZÜ DE MODERN BİR GÖRÜNÜME KAVUŞMALI”

Birçok kurumun ek hizmet binası arayışında olduğunu belirten vatandaşlardan Fatih Diren “Haberlerini çoğu zaman alıyoruz birçok kurum mevcut olan binaları yetersiz kaldığı için yeni bir hizmet binasına geçmek zorunda kalıyor. Ya da en basitinden İpekyolu Belediyesi son zamanlar içerisinde iki tane ek hizmet binasının açılışını gerçekleştirdi. Fakat şu an burada hali hazırda birçok hizmetin rahatlıkla sunulabileceği 4-5 katlı oldukça da geniş bir alana sahip bir bina var. Bu binanın değerlendirilmesi, mevcut durumunun gözden geçirilmesi ve bir düzenleme yapılması gerekiyorsa çalışmalar ve görüşmeler bir an önce başlatılmalıdır. Alt katlarda hizmet veren esnafların da yararına olacak bir restorasyon çalışması buranın da görüntü kirliliğinden kurtularak şehrin bu taraflarının da daha modern bir görünüme kavuşmasına katkı sağlayacaktır. Mevcut binanın yapısal anlamda sağlamlığı da göz önünde bulundurulduğunda pek fazla bir sıkıntısı olmadığını anlayabiliyoruz. Yani bir güçlendirme çalışması ile yeniden burada bir canlılık oluşturulabilir ve burası da Van’a hizmet edecek binalar ve yapılar arasına eklenebilir.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim