Van’da Toplumların Güçlendirilmesi kapsamında Yenilenebilir Enerjiye Geçiş bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, “Bizim kurum olarak bu konuda yaptığımız bir fizibilite çalışmamız oldu ve bu konu ile ilgili Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına enerji ihtisas bölgesi için bir başvurumuz olmuştu. Toplam kapasitesi bin 500 megabayt olacaktı. Ve üretime geçtiği vakit bu alanda yaklaşık 2 buçuk milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretilmiş olacaktı. Eğer ürettiğimiz bu enerjinin en az yüzde 25’i bu şehirde kalmıyorsa ben bu işte yokum. Kurum olarak da şahıs olarak da yokum.” Dedi.

 

Van’da Marmara Üniversitesi ortaklığında ve Van TSO’nun ev sahipliğinde Toplumların Güçlendirilmesi kapsamında Yenilenebilir Enerjiye Geçiş bilgilendirme toplantısı Vali Yardımcı Mehmet Parlak’ın, YYÜ Rektörü Peyami Battal’ın, DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci’nin, Van TSO başkanı Necdet Takva ve Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler ile STK üyelerinin katılımıyla düzenlendi.

 

UYAR: ŞİMDİDE SİZ VANLILARI DİNLEMEYE GELDİK

Toplantının açılış konuşmasını yapan Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, toplantının Türkiye ve AB’nin ortaklığında yapıldığını belirterek, projenin sivil toplum diyaloğun enerji kapsamında bir proje olduğuna dikkat çekti. Uyar, “Yenilenebilir enerjiye geçişin nasıl hızlandırılabileceği konusunda çalışmalar yaptık. Projeyi uygularken 4 il seçtik. Bu iller Diyarbakır, Van, Çanakkale ve Burdur. Bu dört ilde yenilenebilir enerji konusunda kurumlar seçtik. Özellikle enerji ile alakalı kurumları seçtik. Çok sayıda paydaşımız var bu konuda. Öncelikle konu ile alakalı arkadaşlarımızla konuştuk. Sonra bu kentte enerji konusunda yapılan çalışmaları öğrendik. Yapılabilecekleri konuştuk. Birçok kurumumuz var bizimle çalışan. Danimarka’ya gittik bu arkadaşlarla. Şimdide siz Vanlıları dinlemeye geldik. Başkanımız sağolsun bize bir oda tahsis etti. 3 gün boyunca burada bu seminerlerimize devam edeceğiz.” Diye konuştu.

 

DEMİRCİ: BEN BU İŞTE YOKUM

Uyar’ın ardından konuşan Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, söz konusu yenilenebilir enerjinin DAKA’nın nezdinde özel bir pozisyona sahip olduğuna dikkat çekerek, bu çerçevede Akdamar Adasında yaptıkları projenin bir ilk olduğunu vurguladı. Demirci, Van’ın o günden bu yana çok değişim seyrettiğini ifade ederek, “Sürekli bu konuya dikkat çekiliyor. Bizim kurum olarak bu konuda yaptığımız bir fizibilite çalışmamız oldu ve bu konu ile ilgili Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına enerji ihtisas bölgesi için bir başvurumuz olmuştu. Toplam kapasitesi bin 500 megabayt olacaktı. Ve üretime geçtiği vakit bu alanda yaklaşık 2 buçuk milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretilmiş olacaktı. Eğer ürettiğimiz bu enerjinin en az yüzde 25’i bu şehirde kalmıyorsa ben bu işte yokum. Kurum olarak da şahıs olarak da yokum. Bunun alt sınırı yüzde 25’dir. Çinli bir şirket yerli ortakları ile birlikte geldi ve görüştük. 600 milyon dolar yatırım yapacağız ve 300 megabayt bir kapasitemiz olacak denildi. Ve bizden arazi istendi. Bende onlara bu arsayı size neden vereyim dedim. Bir tane yerli ortak enerjide dışa bağımlılıktan bahsetti. Buraya yabancı bir yatırımcı geldiğinde bizim dışa bağımlılığımız bitiyor mu? Eğer biz yenilenebilir enerjinin teknolojisini üretemiyorsak bizim dışa bağımlılığımız devam edecektir.” Şeklinde konuştu.

 

“BURADA ÜRETİLEN DEĞERİN EN AZ YÜZDE 25’İ BU ŞEHİRDE KALMIYORSA BİZ BOŞUNA BUNLARLA UĞRAŞMAYALIM”

Demirci, aynı zamanda ilk yenilenebilir enerji konusunda mali destek programına çıkan ajan olduklarını kaydederek, “Bunlara örnekler verilebilir. Üniversitemizde bunun örneği var. Çatakta var. Adilcevaz’da var. Yenilenebilir enerji konusu çok ciddi bir konu. Şehrimizde bu konuya çok yatkın bir yer. Eğer burada üretilen değerin en az yüzde 25’i bu şehirde kalmıyorsa biz boşuna bunlarla uğraşmayalım. Bizim çabamız bu değer yüzde 40’lara çıkarmaktır.” Dedi.

 

TAKVA: ENERJİ KONUSUNDA DEZAVANTAJLI BİR ÜLKEYİZ

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da yaptığı konuşmada, enerji konusunun önemli bir konu olduğuna vurgu yaparak, 2015 yılının rakamlarına bakıldığında dışarıdan 207 milyar dolarlık bir alışveriş yapıldığını dile getirdi. Takva, “Bunun yaklaşık 35 milyar doları enerjiye verdiğimiz paradır. Şuan dünyada bu enerjiyi kullanan onlarca örnek ülke var. Enerji kaynakları bizim kadar çok olmamasına rağmen bu enerjiyi çok iyi kullanabiliyorlar. Biz bu toplantıya ev sahipliği yaptığımız için mutluyuz. Biz çok ciddi oranda enerji sorunu yaşayan bir şehiriz. Hem üretim alanımızda hem de normal yaşamımızda enerji konusunda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Enerji konusunda dezavantajlı bir ülkeyiz.” Diye konuştu.

 

“O 120 DÖNÜM ARAZİ YILLARCA KAPALI KALDI”

Takva şöyle konuştu: “Bir yıl içerisinde 35 milyar dolarlık bir enerji alışverişi yapmışız. Bu çok önemli bir mesele. Dolayısıyla yenilenebilir enerji potansiyeli itibari ile bizim atalarımızın 3 bin yıl önce Van şehri bir su ve güneş kentidir ifadelerine bizim geri dönmemiz gerekiyor. Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Sadece 3 bin yıl önce Urartuların kullandığı bu ifadeler çok değerli bir konudur. Bu değerlere de sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum. Fosil yakıtlar dünyada yavaş yavaş azalıyor. Artık rezervler azalıyor. Bizim yenilenebilir enerji konusunda farkındalık yaratmamız gerektiğini düşünüyorum. Bazı girişimlerden bahsedildi. Solar Van diye bir şirket bizden yer istedi. Organize ve Sanayi Bölgesinde 120 dönümlük yer tahsis ettik. O yer 6 sene kapalı kaldı. Biz en son dedik ne oldu bu şirket. Bize kapatalım o şirketi dediler. O 120 dönüm arazi yıllarca kapalı kaldı. Birileri bu kente geliyor ağzımıza bir parmak bal sürüyor. Sonra peşinden koşuyoruz. Biraz daha realist ve biraz daha samimi olmak gerekiyor diye düşünüyorum. Bu toplantı gerçekten çok önemli. Bizde kentimizde bu çalışmalara benzer işler yapıyoruz. Üniversitemiz bu çalışmalara imza atan bir tane kurumumuzdur.”

 

BATTAL: PROJEMİZ ŞUANDA 500 KİLOVAT GÜCÜNDE ENERJİ ÜRETİYOR

Takva’dan sonra konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, dört kent arasında Van’ın da seçildiğini belirterek, projenin içerisinde bulunmadıklarından dolayı sitemini dile getirdi. Battal, “Şuan birçok kişinin ve birçok kurumun haberi yok bu projeden. Şuanda bu proje kapsamında Türkiye’de bir ilk olacak çalışma Akdamar’da yapıldı. Hemen akabinde güneş enerjisinde elektrik üretiminde bizim merkez laboratuvarımızın çatısına koydurduk. Bu anlamda üniversitemizin alt yapısı oldukça iyi. Projemiz şuanda 500 kilovat gücünde enerji üretiyor. Anlaşılan hiç bakmasınız ya da bakma ihtiyacı duymadınız Taner Bey. Gelin görün derim. Şuanda Teknokentimizin enerjisini güneşten üretiyoruz.” Dedi.

 

“DÜNYADAKİ KAVGANIN MERKEZİ ENERJİDİR”

Dünyadaki kavganın merkezinin enerji olduğuna vurgu yapan Battal, “Kıyametin Ortadoğu’da kopmasının sebebi de enerjinin ve doğal kaynakların burada olması. En çok enerjiye sahip olanda en güçlü olan yerdir haliyle. Biz son dönemde başbakanlığı yazmıştık. 9 megavat gücünde enerji üretimi yapabileceğimiz biraz atıl arazimiz var. Üniversitemizin 5-6 megavat enerjiye ihtiyacı var. Hem üniversitemizin enerji sarfiyatını amorti etmiş olacağız hem de ülkeye katkıda bulunuş olacağız. Bunun iznini istemiştik. Önce reddedildi. Sonra bir daha başvuru yaptık. Bizde bu konuda ki çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” Şeklinde konuştu.  

 

PARLAK: DIŞARIYA BAĞIMLILIK HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Son olarak konuşan Vali yardımcısı Mehmet Parlak ise toplantının verimli olacağına dikkat çekerek, yenilenebilir enerjinin değişik boyutları ile ele alınacağını kaydetti. Parlak, “Bağımlı konusu küresel bir durumdur. Bütün savaşların odağındaki bir meseledir. Türkiye’nin bu konudaki bağımlılığı da reel olarak artıyor. Dışarıya bağımlılık her geçen yıl artıyor. Alternatifler olmasına rağmen arz talep doğrultusunda bu bağımlılık artıyor. Biz Türkiye olarak ileriki zaman diliminde yenilenebilir enerji konusunda dahi bir çevre duyarlılığına sahne olacak. İngiltere’de buna benzer bir akım vardı. Umarım biz de bu tarz toplumsal hareketlere şahit olacağız.” Dedi.  

 

“BASINDA BU KONULARIN DİLE GETİRİLECEK OLMASI FIRSATTIR”

Yatırım buraya getirilmesi konusunda bir takım eksikliklerin söz konusu olduğunu ifade eden parlak, “Bunlar zaman içerisinde giderilecektir bu tarz programlarla. Basında bu konuların dile getirilecek olması bile başlı balına bir fırsattır diye düşünüyorum. İnşallah ileride çok daha büyük yatırımlarla ve İngiltere örneğinde olduğu gibi inşallah güneş enerjisinin sorun olduğu Van’da buna benzer toplumsal hareketlere sahne olacağız.” İfadelerini kullandı.

 

Toplantının devamı yenilenebilir enerji hakkında sunumlarla devam etti. Toplantının 3 gün boyunca devam edeceği de belirtildi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim